Antena Meniu Search
x

Video Ce mesaj a vrut să transmită Emmanuel Macron prin escala sa de 2 ore la Bucureşti. Liderul de la Elysee nu a coborât din avion

Preşedintele Franţei a făcut azi-dimineaţă o vizită scurtă şi misterioasă la Bucureşti. Cele trei avioane ale delegaţiei cu care se întorcea din China au aterizat la Otopeni doar pentru două ore. Varianta oficială a fost oprire pentru realimentarea aeronavelor. Comentatorii politici cred că a fost, însă, o escală diplomatică. Macron ar fi putut să aducă un mesaj pentru România, după discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele chinez.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 08.04.2023, 19:58

Vezi și

Cele trei avioane ale delegaţiei franceze au aterizat la 8 dimineaţa şi au plecat în jurul orei 10. Emmanuel Macron şi membrii staffului au fost aşteptaţi de ambsadoarea Franţei în România, de Bogdan Aurescu şi de consiliera lui Klaus Iohannis pentru politică externă, Luminiţa Odobescu. Ministrul de Externe a discutat cu şefa diplomaţiei franceze, care l-a pus la curent pe ministrul de Externe despre discuţiile Macron - Xi Jinping. Liderul de la Elysee nu a coborât din avionul său, potrivit surselor Observator.

Laurenţiu Rădulescu, corespondent Observator: Este pentru prima dată când preşedintele Emmanuel Macron vine în România fără să iasă din incinta aeroportului Internaţional Henri Conadă. Niciun fel de măsură de securitate specială nu a fost luată pe DN1 sau în Capitală. 

Unii analişti consideră că escala tehnică nu era necesară

După o vizită de stat de trei zile în China, avionul preşedintelui francez a plecat din Beijing şi a aterizat pe aeroportul Otopeni pentru realimentare. Apoi şi-a reluat drumul către Paris. Unii analişti consideră că escala tehnică nu era necesară şi că a fost mai mult o escală diplomatică. 

Răzvan Victor Pantelimon, analist politică externă: Este clar că preşedintele Macron şi-a dorit să transmită un mesaj României. Poate se încearcă prin intermediul Franţei o apropiere economică între China şi România. Poate să fie ceva legat de Republica Moldova, fie în ideea că va fi târâtă într-un conflict. S-a transmis României ideea de a vorbi cu Republica Moldova să îşi domolească discursul antirus şi atitudinea belicoasă. 

În China, Macron a încercat să obţină sprijinul preşedintelui Xi Jinping pentru a opri războiul din Ucraina. Cei doi au semnat, însă, mai multe acorduri comerciale. Vizita în România este a doua pe care o face liderul de la Elysee în mai puţin de un an. În iunie 2022, s-a întâlnit cu Klaus Iohannis şi a discutat cu militarii francezi dislocaţi la baza Mihail Kogălniceanu în cadrul grupului de luptă NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Ce mesaj a vrut să transmită Emmanuel Macron prin escala sa de 2 ore la Bucureşti. Liderul de la Elysee nu a coborât din avion