Macron i-a vândut lui Xi Jinping 150 de avioane Airbus. Vizita în China, un semi-succes diplomatic, însă cu rezultate economice
Emmanuel Macron vine din China direct în România. Încheie astfel o vizită de trei zile, un semi-succes diplomatic, dar cu rezultate economice. Emmanuel Macron nu a reuşit să îl convingă pe Xi Jinping să îl critice pe Vladimir Putin. A făcut şi o gafă, a vorbit de două ori mai mult decât omologul său.
De Redactia Observator la 07.04.2023, 22:05Emmanuel Macron a plecat în China însoţit de o delegaţie de diplomaţi şi oameni de afaceri, cu scopul declarat de a reînnoda şi întări relaţia cu Beijingul. A avut mai mult de şapte ore de discuţii tete-a-tete cu preşedintele Xi Jinping. L-a rugat să îl convingă pe Vladimir Putin să facă pace cu Ucraina, dar nu izbutit să îl facă şi să îşi pună la zid prietenul.
A reuşit să îi vândă, însă, 150 de avioane Airbus şi să mai deschidă o linie de asamblare în China. Xi l-a dus pe Macron la Guangzhou, al treilea mare oraş al Chinei şi cel mai mare centru comercial internaţional.
Xi Jinping, președintele Chinei: Dezvoltarea sa nu dă tonul doar în materie de volum şi viteză, ci şi al dezvoltării de calitate înaltă. Industriile noastre emergente şi tehnologiile high-end înfloresc aici. Electronicele şi companiile smart precum Huawei şi Tencent sunt în această zonă.
China acordă Franţei o importanţă deosebită
China acordă Franţei o importanţă specială pentru că este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi fiindcă Parisul insistă asupra autonomiei strategice faţă de Statele Unite. După ce a fost izolată din cauza pandemiei, începe să se deschidă şi să îşi refacă legăturile. La fel de adevărat este că şi planeta are nevoie de China. Macron a fost primit ca un rock star de studenţii din Guangzhou.
Emmanuel Macron, președintele Franței: Avem nevoie de un sistem global de cercetare liber, unde există cooperare academică şi unde, într-un anumit sens, ştiinţa nu este politizată. Şi spun asta cu hotărâre, pentru că, în timpul COVID-19, am regresat. Cred că a fost o greşeală pentru toată lumea.
Prezenţa Ursulei von der Leyen în Beijing a fost privită şi ca o presiune venită din partea lui Emmanuel Macron. Presa din China abia a relatat declaraţiile şefei Comisiei Europene, care l-a avertizat pe Xi Jiping să nu îl ajute pe Putin cu arme. A îndulcit, însă, tonul când a venit vorba despre comunicare şi relaţii comerciale.
Ursula vom der Leyen, președintele Comisiei Europene: Suntem parteneri comerciali majori. Uniunea Europeană este cea mai mare piaţă de export a Chinei, în timp ce China este pe locul al treilea pentru noi.
Macron nu a obținut o declarație clară contra lui Putin de la Xi Jinping
La capătul a trei zile de vizită, Emmanuel Macron se va întoarce din China cu mai multe promisiuni economice, dar fără un pas clar în direcţia negocierilor de pace.
Pentru moment. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că orice discuţie trebuie să plece de la stabilirea unei noi ordini mondiale, care să ţină cont de intersele Rusiei, iar America să nu mai domine. Iar în acest punct, China şi Rusia s-ar putea înţelege.