Şanse zero de pace în Ucraina. Lavrov: Pacea este posibilă doar prin stabilirea unei noi ordini mondiale
Emmanuel Macron nu a reuşit să-l convingă pe liderul chinez Xi Jinping să-și schimbe poziția față de războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Preşedintele chinez a reafirmat că ţara sa doreşte să fie un mediator pentru pace dar s-a ferit să-l critice deschis pe Vladimir Putin. Negocierile de pace în Ucraina sunt posibile doar dacă acestea vizează stabilirea unei "noi ordini mondiale" fără dominaţie americană, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă susţinută la Ankara, unde se află într-o vizită oficială.
Un consilier al lui Vladimir Putin a declarat că şansele unor convorbiri de pace în acest an sunt egale cu zero. Vladimir Putin însuşi se pregăteşte pentru "mai mult război", nu de pace. "Negocierile nu pot avea loc decât în baza luării în considerare a intereselor ruseşti", a declarat Lavrov.
"Este vorba de principii care vor sta la baza noii ordini mondiale", a adăugat ministrul rus de externe în conferinţa de presă comună cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu. Moscova a ameninţat vineri să pună sub semnul întrebării acordul care permite exportul cerealelor ucrainene dacă nu se face nimic pentru a înlătura obstacolele în faţa exportului de îngrăşăminte şi de produse alimentare ruseşti.
"Dacă nu există niciun progres în ridicarea obstacolelor în calea exporturilor de îngrăşăminte şi cereale ruseşti, atunci noi ne întrebăm dacă acest acord este necesar", a declarat şeful diplomaţiei ruse, adăugând că Rusia ar putea acţiona în afara acordului privind exportul de cereale dacă ţările occidentale menţin ceea ce el a numit "obstacole".
Potrivit lui, discuţiile pe care le-a purtat la Ankara au vizat eşecul în aplicarea condiţiilor acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Lavrov a declarat că exporturile ruseşti de cereale şi de îngrăşăminte sunt afectate de lipsa accesului la asigurări şi la sistemul de plăţi SWIFT.
El a făcut apel la ţările europene despre care a spus că au un excedent de cereale ucrainene să doneze o parte din ele ţărilor sărace. Ministrul de externe rus a sosit joi în Turcia, într-o vizită oficială de două zile, în cadrul căreia predomină dosare privind relaţiile bilaterale şi teme din actualitatea internaţională, printre care Siria, războiul din Ucraina şi acordul privind cerealele.
Kremlinul se îndoieşte de o schimbare de poziţie a Beijingului cu privire la Ucraina
Kremlinul a declarat vineri că a urmărit ''discuţiile importante'' între preşedintele chinez Xi Jinping, omologul său francez Emmanuel Macron şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar a precizat că se îndoieşte că Beijingul îşi va schimba poziţia privind conflictul din Ucraina, sub presiune externă, relatează Reuters.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au purtat o serie de discuţii joi la Beijing cu conducerea chineză cu privire la relaţiile ''complexe'' dintre părţi, într-un efort de a obţine sprijinul Chinei pentru restabilirea păcii în Ucraina.
Kremlinul a "monitorizat" discuţiile dintre UE şi China, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă, subliniind că Rusia are propriile ''relaţii bogate'' cu Beijingul. "China este o putere foarte serioasă, foarte mare, cu propria sa poziţie suverană... Nu este genul de ţară care îşi schimbă rapid poziţia sub influenţă externă", a afirmat Peskov, întrebat dacă Rusia este îngrijorată că Europa l-ar putea convinge pe Xi în privinţa Ucrainei.
După discuţii, Xi Jinping şi-a exprimat disponibilitatea de a vorbi direct cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unei declaraţii făcute de Ursula von der Leyen, în timp ce Emmanuel Macron a afirmat că a îndemnat Beijingul să "readucă Rusia la raţiune".
''Agresiunea rusă a pus capăt unor decenii de pace în Europa'', a declarat Macron într-o conferinţă de presă cu Xi în capitala chineză, exprimându-şi încrederea că Beijingul va contribui la stabilirea unor negocieri pentru o ''pace durabilă care să respecte frontierele recunoscute la nivel internaţional şi să evite orice formă de escaladare''.
La rândul său, preşedintele Xi Jinping a spus că ţara sa "este în favoarea discuţiilor de pace", limitându-se să adauge că, împreună cu Franţa, îndeamnă ''comunitatea internaţională să-şi păstreze raţiunea şi să evite actele care ar putea duce la escaladarea crizei". Şeful statului chinez a efectuat o vizită de stat la Moscova la sfârşitul lunii martie, ocazie cu care s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin într-o demonstraţie a solidităţii relaţiei lor.
Înaintea acestei vizite la Moscova, Beijingul a propus propriul său "plan de pace" cu privire la Ucraina, într-o primă intervenţie diplomatică majoră în acest conflict, dar Kievul şi unii lideri occidentali rămân sceptici în privinţa şanselor de reuşită a acestui plan, având în vedere relaţia strânsă a lui Xi cu Putin. Ursula von der Leyen a subliniat că poziţia Chinei cu privire la conflictul din Ucraina este ''crucială'' şi că se aşteaptă ca Beijingul să promoveze pacea ''în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei'', potrivit EFE.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰