Macron şi Putin au discutat din nou despre criza din Ucraina şi securitatea Europei. Preşedintele Rusiei, dispus să se întâlnească cu omologul ucrainean
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a vorbit din nou, luni, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, despre criza din Ucraina şi despre arhitectura de securitate a Europei, cei doi lideri analizând şi posibilitatea unei întâlniri, informează Mediafax.
De Redactia Observator la 31.01.2022, 22:06- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
"A continuat schimbul de puncte de vedere despre situaţia din Ucraina şi despre problemele referitoare la oferirea de garanţii legale pe termen lung Federaţiei Ruse privind garanţiile de securitate. Vladimir Putin a prezentat din nou, în mod detaliat, abordările fundamentale în cazul acestor probleme", anunţă Preşedinţia Rusiei, conform unui comunicat postat luni seară pe site-ul propriu. "S-a stabilit să fie continuate contactele prin telefon şi este analizată posibilitatea unei întâlniri a preşedinţilor Rusiei şi Franţei", precizează Kremlinul.
Palatul Élysée: Conversaţia se înscrie în logica reducerii tensiunilor
"Această conversaţie este urmarea conversaţiilor pe care preşedintele Republicii le-a avut cu omologii săi din Rusia şi Ucraina vineri, 28 ianuarie, şi se înscrie în aceeaşi logică a reducerii tensiunilor. Cei doi preşedinţi primesc favorabil evoluţiile pozitive în Formatul Normandia", a comunicat luni seară Preşedinţia Franţei, conform cotidianului Le Figaro.
Emmanuel Macron şi Vladimir Putin vorbiseră ultima dată vineri. În cursul conversaţiei precedente, preşedintele Rusiei i-a transmis omologului său din Franţa că nu este mulţumit de răspunsurile oferite de SUA şi NATO privind garanţiile de securitate, dar a precizat că Moscova vrea continuarea dialogului. "Răspunsurile Statelor Unite şi ale NATO nu au ţinut cont de preocupările fundamentale ale Rusiei. A fost ignorată problema centrală, privind modul în care Statele Unite şi aliaţii se gândesc să aplice principiul potrivit căruia nimeni nu trebuie să îşi consolideze propria securitate în detrimentul altor ţări", a comunicat Preşedinţia Rusiei după conversaţia de vineri. De asemenea, Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că intenţionează să continue discuţiile pentru soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei.
- Cum se pregăteşte NATO pentru o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia? Forţe impresionante trimise pe...
- "Mama tuturor sancţiunilor", răspunsul SUA pentru Putin dacă Rusia invadează Ucraina. Marea Britanie pregăteşte...
- Persoane suspectate că pregăteau revolte violente, arestate în Ucraina. Ministru: „Intenția era să...
Potrivit Preşedinţiei Franţei, în convorbirea de vineri, Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au convenit că sunt necesare măsuri în sensul diminuării tensiunilor militare în apropierea Ucrainei. "Convorbirea le-a permis să fie de acord asupra necesităţii unei reduceri a tensiunilor. Preşedintele Putin nu a exprimat nicio intenţie ofensivă. Preşedintele Franţei i-a cerut ca Rusia să respecte suveranitatea statelor", a comunicat vineri Palatul Elysée. După conversaţia de vineri cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron a discutat şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, stabilind continuarea negocierilor în Formatul Normandia pentru soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei.
Vladimir Putin este dispus să aibă o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru discuţii despre normalizarea relaţiilor bilaterale, a afirmat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie.
Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.