Mărturia unui român, prins în infernul din Marsilia: "Ferească Dumnezeu, jumătate din oraş poate să cadă". Patru morţi după ce două clădiri s-au prăbuşit
Patru cadavre au fost găsite sub dărâmături până acum, după ce două clădiri din Marsilia s-au prăbuşit în urma unei explozii. Şi patru oameni sunt daţi în continuare dispăruţi. Cel puţin o familie de români ar fi fost evacuată din zona de risc. Consulatul Român din Marsilia a deschis o linie telefonică de urgenţă, pentru eventuale solicitări de asistenţă.
De Redactia Observator la 10.04.2023, 21:55Operaţiunea de căutare a celor dispăruţi după dezastrul de pe strada Tivoli ar putea dura mai multe zile. Din muntele de moloz se ridică încontinuu praf şi fum. Abia ce sting pompierii un incediu, că izbucneşte altul, în altă parte.
Spre miezul nopţii, au fost găsite două corpuri, la interval de 20 de minute. Au fost excavate, scoase de sub dărâmături după mai mult de două ore, pentru că a fost o operaţiune extrem de dificilă.
Peste 200 de locuitori din 43 de clădiri din vecinătate au fost evacuaţi
Jumătate dintre ei se vor putea întoarce acasă abia mâine seară, după ce starea clădirilor va fi verificată. Oamenii sunt îngroziţi.
- Clădire prăbușită în Marsilia. Un al treilea trup neînsuflețit a fost scos de sub ruine
- Doi oameni au fost scoși fără viață din ruinele blocului prăbușit în Marsilia. Primele ipoteze după explozia...
- Bloc prăbuşit în Marsilia, 6 răniţi grav. Salvatorii încă mai caută supravieţuitori sub ruine. "Am văzut...
"Eu eram la etajul al patrulea, cu soţia şi cei doi copii. Soţia s-a dus la copii, iar eu, când am vrut să cobor, am văzut că se prăbuşise planul dintre mine şi etajul al treilea. Am aşteptat pe terasă să vină să ne ia pompierii, cu scara mare", mărturiseşte una dintre persoanele evacuate.
Un român care stă în apropierea clădirilor prăbuşite spune că pericolul nu a trecut. "Oraşul fiind foarte vechi, clădirile sunt foarte vechi aici, în jur de 150-200 de ani au majoritatea. Sincer, ferească Dumnezeu de un cutremur mai mare de 5 pe scara Richter, pentru că jumătate din oraş poate să cadă. Sincer, Centrul Vechi al capitalei noastre e chiar perfect", a declarat Marius Cojocaru, român stabilit în Marsilia. Operaţiunea de salvare va continua şi în zilele următoare. Pompierii evită să folosească prea multă apă la stingerea incendiilor, pentru a lăsa o şansă celor care s-ar mai putea afla sub dărâmături.
Amiralul Lionel Mathieu, şeful operaţiunii de salvare: Nu avem roboţi la sol, dar folosim drone ca sa analizăm zona. Iar apoi, la nivel tehnic, cele mai folositoare lucruri sunt experienţa, cunoştinţele şi antrenamentul salvatorilor şi al câinilor.
Clădirile prăbuşite sâmbătă spre duminică noaptea se află într-o zonă cu clădiri vechi şi de 150-200 de ani. ONG-urile estimează că 40.000 de oameni din Marsilia locuiesc în clădiri periculoase. Opt oameni au murit în 2018, după ce două case s-au prăbuşit în alt cartier.