Mărturii dramatice ale soldaților traumatizați de bebelușii aruncați peste sârma ghimpată: Toți am plâns. Strigau ”Salvează-mi copilul!”
Disperarea a atins noi cote în Afganistan. Mamele aruncă bebeluși peste gardurile cu sârmă ghimpată de la aeroportul din Kabul către soldați în timp ce sunt bătute de talibanii care încearcă să disperseze mulțimea. Soldații britanici au povestit scene cutremurătoare care pe unii i-au afectat mai tare decât războiul, relatează The Independent.
De Redactia Observator la 19.08.2021, 15:46„Mamele erau disperate, erau bătute de talibani. Strigau „Salvează-mi copilul” și ne-au aruncat copiii, unii dintre copii au căzut în sârma ghimpată. A fost îngrozitor ce s-a întâmplat. Până la sfârșitul nopții nu era niciun bărbat printre noi care să nu plângă ”, a spus un ofițer din Regimentul de Parașutisti, relatează The Independent. După apariția imaginilor cu soldații britanici cărora femile afgane le aruncă copiii pentru a-i scoate din țară, Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a transmis că niciun copil nu va fi scos singur din Kabul.
Scenele s-au petrecut pe una dintre căile de acces către partea militară a aeroportului din Kabul de unde decolează avioanele trimise de SUA, Marea Britanie și alte guverne străine pentru evacuarea cetățenilor și personalului afgan. Intrarea la hotelul Baron, lângă aeroportul din Kabul, a devenit punctul central în care se adună afganii care caută refugiu în Marea Britanie sau altă țară iar numărul celor disperați să scape crește de la zi de zi.
Pe drumul îngust și prăfuit, presărat cu moloz, luptatorii talibani se confruntă cu trupele britanice din Regimentul de Parașutiști și Forțele Speciale, uneori la doar câțiva metri distanță, din spatele unui gard cu sârmă ghimpată și a unei baricade de vehicule militare. Tot aici în fața jihadiștilor se află trupe din forțe speciale, din SUA, Franța, Spania, Turcia și Polonia, pentru a colecta oamenii pe care trebuie să-i evacueze.
Un grup de talibani care stau la mijlocul drumului, cu arme Kalashnikov în mâini, verifică hârtiile oamenilor care vin. Focurile de armă sunt un lucru comunn. Miercuri după-amiază, soldații au deschis focul după ce talibii au ucis un bărbat. De multe ori focurile de armă se trag în aer pentru a dispersa mulțimile, dar asta duce și la rănirea persoanelor.
- Afganistanul deţine o "comoară" în valoare de 3.000 de miliarde de dolari care a căzut în mâinile talibanilor....
- Filmul prăbușirii Afganistanului. Soldații fantomă cu care s-au înșelat americanii și strategia ”Voi aveti...
- Lider taliban, interviu pentru Reuters: "Afganistanul nu va fi o democraţie. Este legea Sharia, atât" - VIDEO
Tânăr afgan: ”Talibanii ne numesc sclavi ai Americii, o să ne omoare”
Un punct de control al talibanilor instalat la intrarea pe șosea a devenit cunoscut ca un loc unde afganii sunt bătuți, iar pașapoartele și alte documente de călătorie sunt rupte de jihadiști. ”Avem probleme, talibanii ne numesc sclavi ai Americii și cu siguranță vor încerca să ne omoare” a mărturisit Asadullah Bellal, un afgan de 19 ani, care încearcă să părăsească țara. Tatăl lui a lucrat 12 ani într-o tabără americană. El și fiul său nu au vize speciale eliberate de Washington, dar au documente care îi pot ajuta să obțină vize.
Mulți soldați britanici au reflectat la ce au asistat și trăit aici în ultimele 3 zile. „Am fost aici de multă vreme, dar este foarte greu să nu fii afectat de ce se întâmplă. Nu suntem într-o misiune de luptă aici, așa că modul în care îi putem proteja pe acești oameni este să-i scoatem din calea răului cât mai repede posibil, ne putem imagina ce se poate întâmpla cu cei rămași în urmă”, a spus un soldat care a luptat în Irak și în Afganistan.
Mazhdu, o femeie în vârstă de 27 de ani, s-a prezentat la poarta aeroportului cu fiica ei de patru ani, după ce a fugit de soțul ei, un taliban cu un comportament violent și abuziv. „A fost întotdeauna un om violent, dar de când au câștigat talibanii, s-a înrăutățit”, a spus ea, arătând fotografii cu rănile pe față. „Crede că are dreptul să mă bată și va continua să o facă până când voi muri, dacă mă va găsi”.
A fost recent trei luni cu vărul ei la Istanbul și dorea să se întoarcă acolo. Un ofițer turc, i-a verificat pașaportul și i-a transmis că nu mai are viză. A consultat un coleg, dar nu s-a putut face nimic. Disperată Mazhdu a început să plângă în timp ce pleca: „Este o situație atât de rea, mă simt foarte rău pentru ea și pentru fiica ei, foarte rău”, a mărturisit soldatul turc.
Un ofițer britanic a intervenit și, după ce a auzit povestea lui Mazhdu, a condus-o în rândurile britanice. „Avem destulă libertate pentru a lua decizii aici. O pot introduce în sistem, nu știu dacă sistemul o va refuza, dar pot face asta”, a spus el.
Ministrul Apărării: Niciun copil nu va fi scos singur din Afganistan
Ben Wallace a anunţat că niciun copil nu va fi scos din Afganistan pe cont propriu, fără acordul familiei sau fără ca ei să nu mai ştie nimic de el. Ministrul Apărării a menţionat, citat de Sky News, că atunci când evacuează refugiaţii din Kabul, guvernul britanic nu poate lua un minor singur, acesta fiind însoţit de ceilalţi membri ai familiei. "În acest moment, aproximativ 120 de familii sunt îmbarcate într-un avion, pregătite să fie evacuate. Este de acum un aeroport deschis 24 de ore pentru avioanele militare. Evident că nu putem lua un copil fără ca nimeni să nu mai ştie nimic de el. În filmări se vede cum este luat copilul şi asta pentru că şi familia a fost luată. Va exista întotdeauna această provocare de a trece prin mulţime", a spus Wallace.
Ministrul Apărării a negat, de asemenea, relatările potrivit cărora guvernul britanic permite decolarea „avioanelor goale” din Kabul. "Nu trimitem niciun avion gol. Nu am trimis niciun avion gol până acum", a spus Wallace. Mii de afgani au mers spre aeroportul din Kabul în ultimele zile într-o încercare disperată de a părăsi Afganistanul după venirea talibanilor. O fotografie care arăta sute de afgani, ghemuiți și înghesuiți pe podeaua unui avionul militar american a făcut ocolul lumii în ultimele zile.