Antena Meniu Search
x

Video Lider taliban, interviu pentru Reuters: "Afganistanul nu va fi o democraţie. Este legea Sharia, atât" - VIDEO

Agenţia de presă Reuters a publicat în explusivitate un interviu cu unul dintre liderii talibani. Waheedullah Hashimi a declarat că Afganistanul ar putea fi condus de un consiliu de guvernare şi că gruparea islamistă va contacta foşti piloţi şi soldaţi din forţele armatei afgane, pentru a li se alătura.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 19.08.2021, 11:12

Lider taliban, interviu pentru Reuters: "Afganistanul nu va fi o democraţie. Este legea Sharia, atât" - captura video YouTube / Reuters

Odată cu preluarea puterii de către talibani, Afganistanul ar putea fi condus de un consiliu de guvernare, în timp ce liderul suprem al mişcării militante islamiste, Haibatullah Akhundzada, ar rămâne probabil lider general, a declarat Waheedullah Hashimi într-un interviu pentru Reuters, un membru senior al grupării.

Talibanii vor contacta şi foşti piloţi şi soldaţi din forţele armatei afgane, pentru a li se alătura, a precizat Hashimi, care are acces la luarea deciziilor grupării.

În ce măsură va reuşi recrutarea respectivă rămâne de văzut. Mii de soldaţi au fost ucişi de insurgenţii talibani în ultimii 20 de ani, iar grupul a vizat recent piloţii afgani instruiţi în SUA datorită rolului lor esenţial. Structura de putere pe care a subliniat-o Hashimi va avea asemănări cu modul în care Afganistanul a fost condus ultima dată când talibanii au fost la putere, din 1996 până în 2001.  Atunci, liderul suprem molahul Omar a rămas în umbră şi a lăsat conducerea cotidiană a ţării unui consiliu. Akhundzada ar juca probabil un rol deasupra şefului consiliului, care ar fi asemănător cu preşedintele ţării, a adăugat Hashimi.

”Poate că adjunctul său (al lui Akhundzada) va juca rolul de ”preşedinte ”, a spus Hashimi.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Lider taliban: "Afganistanul nu va fi o democraţie"

Liderul suprem al talibanilor are trei adjuncţi: Mawlavi Yaqoob, fiul molahului Omar, Sirajuddin Haqqani, liderul puternicei reţele militantă Haqqani, şi Abdul Ghani Baradar, care conduce biroul politic al talibanilor la Doha şi este unul dintre membrii fondatori ai grupului. Multe probleme legate de modul în care talibanii vor conduce Afganistanul nu au fost încă finalizate, a explicat Hashimi, dar Afganistanul nu va fi o democraţie. 

"Nu va exista deloc un sistem democratic, deoarece nu are nicio bază în ţara noastră. Nu vom discuta ce tip de sistem politic ar trebui să aplicăm în Afganistan, deoarece este clar. Este legea Sharia şi atât", a spus Waheedullah Hashimi.

Hashimi a declarat că se va alătura unei reuniuni a conducerii talibane care va discuta probleme de guvernanţă la sfârşitul acestei săptămâni.

Talibanii vor să înfiinţeze o nouă forţă naţională

În ceea ce priveşte recrutarea soldaţilor şi a piloţilor care au luptat pentru guvernul afgan destituit, Hashimi a spus că talibanii intenţionează să înfiinţeze o nouă forţă naţională care să includă proprii membri, precum şi soldaţii guvernamentali dispuşi să adere.

"Cei mai mulţi dintre ei s-au pregătit în Turcia, Germania şi Anglia. Aşa că vom vorbi cu ei pentru a reveni la poziţiile lor. Desigur, vom avea unele schimbări, pentru a avea unele reforme în armată, dar totuşi avem nevoie de ei şi îi vom chema să ni se alăture", a continuat Waheedullah Hashimi, care a precizat că talibanii au nevoie în special de piloţi, deoarece nu au niciunul, în timp ce au confiscat elicoptere şi alte aeronave în diverse aerodromuri afgane, în timpul cuceririi fulger a ţării după retragerea trupelor străine.

"Avem contact cu mulţi piloţi. Şi le-am cerut să vină să se alăture, să se alăture fraţilor lor, guvernului lor. I-am sunat pe mulţi şi suntem în căutarea numerelor (altora) pentru a-i apela şi a-i invita la slujbele lor", a explicat liderul taliban.

El a mai spus că gruparea islamistă se aştepta ca ţările vecine să returneze aeronavele care au aterizat pe teritoriul lor - o referinţă aparentă la cele 22 de avioane militare, 24 de elicoptere şi sutele de soldaţi afgani care au fugit în Uzbekistan în weekendul trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Lider taliban, interviu pentru Reuters: "Afganistanul nu va fi o democraţie. Este legea Sharia, atât" - VIDEO