Antena Meniu Search
x

Talibanii îi vânează pe cei care au colaborat cu NATO și SUA, Mai mulţi afgani, împuşcaţi în timpul unui protest în estul ţării LIVE UPDATE

Cel puțin 12 persoane au murit pe aeroportul din Kabul de duminică. Evacuările continuă, dar se pare că talibanii îi blochează acum toți afganii - inclusiv cei cu vize - să ajungă în interior. Talibanii controlează drumurile și punctele de control din jurul aeroportului. Președintele SUA, Joe Biden, anuntă că trupele americane ar putea rămâne peste termenul limită de retragere din 31 august pentru a se asigura că toți cetățenii americani vor pleca în siguranță.

de Redactia Observator

la 19.08.2021, 16:39

Vezi și
  • 12 persoane au murit în haosul de la aeroportul din Kabul, de duminică încoace.
  • Martorii spun că talibanii au deschis ieri focul asupra protestatarilor din Jalalabad.
  • Există temeri că violenţele pot escalada azi pentru că afganii marchează Ziua Independenței.
  • Peste 8.000 de persoane au fost evacuate începând de duminică.

Talibanii au cucerit Afganistanul. www.observatornews.ro vă ține la curent cu desfășurarea ultimelor evenimente LIVE-TEXT:

Amrullah Saleh pregăteşte o ofensivă contra talibanilor / Rusia cere negocieri

Prim-vicepreşedintele Afganistanului Amrullah Saleh, care s-a declarat preşedinte legitim, pregăteşte o ofensivă militară împotriva combatanţilor talibani, avertizează ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pledând pentru negocieri în scopul evitării unui război.

"Talibanii nu deţin controlul asupra întregului teritoriu al Afganistanului. Vin informaţii din Valea Panjshir, unde se concentrează forţele de rezistenţă organizate de vicepreşedintele Saleh şi de comandantul militar Ahmad Massoud", a declarat Serghei Lavrov, citat de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Parisien.

Pe acelaşi subiect

Ahmad Massoud, fiul fostului comandant militar Ahmed Shah Massoud, asasinat în 2001 de reţeaua teroristă Al-Qaida, cere susţinere militară din partea Statelor Unite pentru o ofensivă împotriva insurgenţilor talibani. "America poate fi în continuare un sprijin puternic pentru democraţie prin ajutarea combatanţilor mujahedini, care sunt pregătiţi să îi înfrunte din nou pe talibani", a afirmat Ahmad Massoud.

Talibanii îi vânează pe afganii care au colaborat cu NATO și SUA

Un document ONU susține că talibanii își intensifică vânătoarea celor au lucrat și au colaborat cu forțele NATO și SUA. Documentul confidențial a fost realizat de Centrul Norvegian pentru Analize Globale, care oferă ONU informații secrete.

„Talibanii arestează și/sau amenință cu moartea sau cu arestarea membrilor familiei, cu excepția cazului în care persoana vizată se predă talibanilor”, se arată în documentul consultat și citat de BBC. Persoane cu funcții în unitățile militare, de poliție și de justiție prezintă cel mai mare risc

Conform raportului, talibanii recrutează noi rețele de informatori pentru a colabora cu noul regim. Totodată militanții examinează persoanele în timp ce permiteau evacuarea personalului străin de pe aeroportul din Kabul, dar situația de acolo a rămas „haotică”.

Talibanii au deschis focul la un protest de Ziua Independenţei, sunt raportate mai multe victime

Între timp, haosul se dezlănţuie în Afganistan. Mai mulţi oameni au murit azi după ce talibanii au deschis focul la un protest de ziua independenţei la care participau sute de oameni. De altfel, creşte numărul violenţelor, deşi talibanii au promis amnistie şi drepturi femeilor. Nimeni nu crede în promisiunile lor. Scene dramatice au fost surprinse pe aeroportul din Kabul, unde femei disperate să îşi salveze copiii îi aruncă peste gard, în braţele soldaţilor occidentali. 

Mame disperate luptă să iasă din Afganistan. Strigă şi le cer în lacrimi soldaţilor occidentali să le ia, măcar copiii. Unii bebeluşi sunt trimişi din mână în mână, alţii sunt aruncaţi peste gardul de sârmă ghimpată chiar în braţele militarilor.

Iar astfel de scene sunt tot mai numeroase în aeroportul din Kabul, controlat de talibani. Cel puţin 17 oameni au fost răniţi într-o ambuscadă produsă la intrarea în aeroport, unde mii de oameni au ridicat un fel de tabără şi dorm în aer liber de aproape o săptămână. Singura lor speranţă de a scăpa din iadul taliban este să prindă un loc într-un avion trimis pentru evacuare. 

În afara aeroportului, rezistenţa afgană strânge rândurile. În Jalalabad, al cincilea oraş ca mărime al ţării, mii de afgani au ieşit în stradă şi au ridicat, din nou, drapelul naţional, înlocuit de islamişti cu unul de-al lor. Dar oricine li se împotriveşte, plăteşte scump. Cel puţin 3 oameni au murit în urma protestelor. Iar o femeie a fost ucisă pentru că nu purta vălul islamic. 

Afganii din România, îngroziţi de soarta celor din Afganistan

De 4 ani în România, Fatima se gândeşte îngrozită la soarta celor care nu vor reuşi să scape: "Tot nu putem să avem încredere, pentru că tot sunt un grup de terorişti, care au fost şi înainte şi nu credem că s-a schimbat ceva".

Pentagonul a precizat că soldaţii americani se concentrează pe securizarea aeroportului şi nu îi pot mai pot proteja pe afgani. Preşedintele Biden continuă să susţină că retragerea din Afganistan a fost o decizie bună, chiar dacă a provocat haos.

G7 s-a reunit astăzi în format online, iar mâine vine rândul NATO. Statele caută o linie comună pentru a gestiona criza imigranţilor care se întrevede deja la porţile Europei. Peste o jumătate de milion afgani şi-au părăsit ţara de la începutul anului. Iar drumul fugarilor spre Occident trece, tot mai des, prin ţara noastră.

Români blocați în Afganistan

Zeci de români continuă să fie blocaţi în iadul din Afganistan. Un singur cetăţean român a fost evacuat din aeroportul din Kabul, la bordul aeronavei Hercules, trimisă de autorităţile române. Românul, angajat al unei agenţii NATO, a solicitat repatrierea, la fel ca şi alţi 14 care nu au reuşit, însă, să ajungă pentru a fi preluaţi. Situaţia din teren este tot mai disperată. Sunt lăsaţi să intre doar cei care au acte prin care pot justifica zborul. Un bărbat care încerca să sară zidul în încercarea a prinde o cursă spre libertate a fost împuşcat de talibani. În total 33 de români sunt în prezent în Afganistan, dar doar 15 au cerut asistenţă.

Bilanțul din Kabul: 8000 de persoane evacuate și 12 morți la aeroport în ultimele 3 zile

Talibanii le-au cerut azi afganilor care așteaptă în fața aeroportului din Kabul să meargă acasă, spunând că nu vor să rănească pe nimeni. În urmă cu o zi luptătorii talibani au tras asupra protestatarilor și au ucis trei persoane, potrivit martorilor. Statele Unite și alte puteri occidentale continuă evacuarările. Azi este Ziua Independenței Afganistanului și sunt temeri că s-ar putea declanșa mai multe proteste împotriva islamiștilor, relatează Reuters. 

În timp ce la Kabul situația a fost în general calmă de la intrarea talibanilor, la aeroport a fost haos, pe măsură ce oamenii s-au grăbit să iasă din capitala afgană. 12 persoane au fost ucise în aeroport și în jurul acestuia în ultimele 3 zile, de duminică, încoace, au declarat un oficial NATO și un taliban. Decesele au fost cauzate fie de focuri de armă, fie de lovituri, a spus oficialul taliban.

El a îndemnat persoanele care nu au dreptul legal să călătorească să plece acasă. "Nu vrem să rănim pe nimeni la aeroport", a spus oficialul taliban, care a refuzat să fie identificat. Aproximativ 8.000 de persoane au fost scoase din țară de duminică, a declarat un oficial de securitate occidental. Armata SUA deține controlul pe aeroport, în timp ce luptătorii talibani patrulează în afara perimetrului său. Aeroportul este înconjurat de ziduri și garduri cu sârmă ghimpată. Ieri, talibanii au împiedicat oamenii să intre în complexul aeroportului. "Este un dezastru complet. Talibanii trageau în aer, împingeau oamenii, îi băteau cu AK-47", a relatat o persoană, citată de Reuters. 

Un oficial taliban a admis că au fost trase focuri de armă în aer pentru a dispersa mulțimea. Situația este mai calmă joi, susțin martorii. În cadrul pactului negociat anul trecut de administrația lui Donald Trump, Statele Unite au fost de acord să își retragă forțele în schimbul unei garanții că Afganistanul nu va fi folosit pentru lansarea de atacuri teroriste. Talibanii au fost de asemenea de acord să nu atace forțele străine în timp pleacă din țară. 

Forțele americane pot rămâne în Afganistan și după 31 august dacă nu se termină evacuările

Președintele Joe Biden a declarat că forțele americane vor rămâne până la finalizarea evacuării americanilor, chiar dacă acest lucru ar însemna să stea peste termenul limită pentru retragere din 31 august.  Întrebat într-un interviu TV dacă a făcut greșeli în retragerea din Afganistan, Joe Biden a spus : „Nu”.

Președintele Ashraf Ghani - care a fugit  din țară când se apropiau talibanii de Kabul - se află acum în Emiratele Arabe Unite. Ghani spune că a plecat la sfatul echipei sale de securitate și neagă acuzațiile că a fugit cu „mașini pline de bani”.

Un cetățean român, evacuat pe cale aeriană din Kabul. Ceilalți nu au reușit să ajungă la aeroport

Aeronava Forţelor Aeriene trimisă la Kabul pentru a prelua cetăţenii românii din Afganistan a reuşit să evacueze un singur român, aflându-se în prezent la Islamabad, în timp ce alţi cetăţeni români nu au putut ajunge la aeroport în timp util din cauza situaiei de securitate din capitala afgană şi a procedurilor greoaie de verificare a de la punctele de control, Celula de criză interinstituţională fiind în permanentă legătură cu ei şi făcând demersuri pentru asigurarea transferului, precizează MAE.

În Afganistan sunt înregistraţi 33 de cetăţeni români, iar 16 dintre ei au solicitat asistenţă în vederea evacuării, fiind angajaţi ai unei agenţii NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan. De asemenea, Celula de criză interinstituţională a efectuat demersuri pentru identificarea, validarea şi contactarea unui număr de cetăţeni afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România, care dacă vor putea fi contactaţi şi vor putea ajunge la aeroport, vor fi şi ei preluaţi în vederea evacuării.

”Celula de criză interinstituţională, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetăţenilor români care şi-au manifestat opţiunea de a fi repatriaţi din Afganistan, informează că un prim zbor la Kabul al aeronavei militare de transport româneşti s-a desfăşurat în bune condiţii şi a reuşit evacuarea, în această etapă, a unui cetăţean român pe această cale. Astfel, aeronava militară de transport a Forţelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopţii pe aeroportul internaţional din Kabul în condiţii de siguranţă. Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistenţă de specialitate. La bordul aeronavei a fost preluat, în această etapă, un cetăţean român, angajat al unei agenţii NATO, aflat deja pe aeroportul internaţional din Kabul, care a optat pentru evacuare”, a transmis joi MAE.

Potrivit ministerului, condiţiile de securitate deosebit de dificile şi periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetăţeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenţei aeronavei româneşti pe aeroport, deşi exista o astfel de perspectivă. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat şi de procedurile de verificare de la diferite puncte de control şi de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex. De altfel, există şi alţi cetăţeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluaţi de aeronavele trimise de statele lor.

”Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetăţenilor români care au optat pentru evacuare se află în locaţii din afara aeroportului internaţional, autorităţile române din cadrul Celulei de criză interinstituţionale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport. De asemenea, Celula de criză interinstituţională menţine permanent legătura cu cetăţenii români aflaţi în diversele locaţii din Kabul. Ulterior preluării cetăţeanului român, aeronava a decolat cu destinaţia Islamabad, unde a ajuns în condiţii de siguranţă, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan. Aeronava Forţelor Aeriene Române va staţiona în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetăţeni români atunci când aceştia vor ajunge în aeroportul internaţional”, precizează ministerul.

Cetăţeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi evacuat în România, după finalizarea misiunii aeronavei române. La momentul derulării operaţiunii de către aeronava militară românească erau înregistraţi ca fiind prezenţi în Afganistan 33 de cetăţeni români. Dintre aceştia, 16 persoane au solicitat asistenţă în vederea evacuării de pe teritoriul afgan. Aceştia sunt angajaţi ai unei agenţii NATO, ai unui program ONU, respectiv ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Talibanii îi vânează pe cei care au colaborat cu NATO și SUA, Mai mulţi afgani, împuşcaţi în timpul unui protest în estul ţării LIVE UPDATE