Mercenarii Wagner anunţă o nouă "cucerire" lângă Bahmut: Avem multe de învăţat de la armata ucraineană
Fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, pretinde că forțele sale au cucerit satul Klișchiivka, situat la marginea orașului Bahmut, în Donbas, dar a recunoscut că forțele ucrainene nu se vor retrage uşor din oraşul pe care ruşii încearcă să-l cucerească de vara trecută, relatează Reuters. Presiunea asupra Bahmut a crescut dramatic în ultimele săptămâni iar Ucraina insistă ca Occidentul să-şi sporească substanţial livrările de armament.
De Redactia Observator la 19.01.2023, 17:55- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
"Putem spune cu siguranță că localitatea Klişciivka, care este una dintre suburbiile importante ale Bahmut, se află complet sub controlul forţelor Wagner" a anunţat Grupul Militar Privat pe Telegram. Satul Klişciivka, care avea o populație de aproximativ 400 de oameni înainte de război, este situat la 9 kilometri de orașul Bahmut, unde militarii Wagner duc o bătălie de uzură de luni de zile contra forțelor ucrainene.
Cu toate acestea, Prigojin a avertizat că este puțin probabil ca Wagner să alunge în viitorul apropiat forțele ucrainene din Bahmut: "Contrar diverselor opinii conform cărora Forțele Armate ale Ucrainei fug de la Artemovsk (numele rusesc pentru Bahmut), nu este așa. Armata ucraineană lucrează bine şi armonios. Avem multe de învăţat de la ei".
Miercuri, într-un alt comunicat, Prigojin a criticat chiar Kremlinul, explicând de ce crede că nu a fost închis pe teritoriul rus site-ul YouTube, deţinut de concernul american Google. "Principalul motiv este că astăzi în administraţia prezidenţială sunt enorm de mulţi oameni care nu au în cap decât un singur lucru: cu cât mai repede pierde Rusia războiul, cu atât mai repede vor veni americanii să ne restructureze. Deoarece, când vom îngenunchea în faţa Unchiului Sam, el ne va ierta toate păcatele: faptul că am apărat interesele ruse, faptul că l-am susţinut pe Putin şi faptul că pur şi simplu am trăit pe acest pământ", a ironizat el.
Informaţia despre Klişciivka nu este confirmată oficial de ucraineni şi nici de ministerul rus al Apărării.
- Şi R.Moldova cere armament din Occident: Maia Sandu dă vina pe acţiunile destabilizatoare ale Rusiei
- Patriarhul Kirill spune că "unii demenţi" vor să învingă Rusia: "Distrugerea noastră va însemna sfârşitul...
- Americanii sunt dispuşi să ajute Ucraina să atace Crimeea. "Fără Crimeea, totul se prăbușește". Cum va...
Cu toate astea, Insider, un cont ucrainean de Telegram cu 800.000 de urmăritori, susţine citând surse apropiate administraţiei prezidenţiale, că Forțele Armate ale Ucrainei sunt nevoite să transfere rezerve la Bahmut iar ucrainenii încearcă să reziste până la noul pachet de asistenţă militară din Occident. Zeci de miniștri ai Apărării se vor întâlni vineri la bază aeriană Ramstein din Germania pentru a decide noile arme trimise Ucrainei. După pierderea oraşului Soledar, precum și periferiilor - Podgorodni și Klişciivka - presiunea asupra Bahmut a crescut dramatic, orașul este aproape într-un semicerc și poate cădea într-o încercuire tactică, scrie Insider.
Zeci de miniștri ai Apărării se vor întâlni vineri în Germania
Lideri ai NATO și oficiali din Apărare din 50 de țări se vor întâlni vineri la Baza Aeriană Ramstein, la 11 luni de când a început războiul din Ucraina. Toți ochii sunt ațintiți asupra a ceea ce Berlinul este sau nu este dispus să ofere Ucrainei. Potrivit Reuters, în centrul atenţiei nu este ceea ce vor furniza Statele Unite Kievului, ci dacă Germania își va trimite tancurile de luptă Leopard în Ucraina sau cel puțin va aproba transferul lor din țări terțe.
Oficialii americani susţin că Washingtonul va forţa Germania să permită cel puțin transferul tancurilor Leopard în Ucraina, având în vedere că este estimată o ofensivă de primăvară a Rusiei. Tancurile Leopard ar putea fi furnizate rapid Ucrainei, mai multe ţări din Europa le au deja și sunt dispuse să le transfere rapid.
Potrivit canalului de Telegram Insider noul pachet de asistență militară către Ucraina cuprinde multe vehicule de luptă de infanterie pentru că armata ucraineană şi Pentagonul au dezvoltat planul unei contraofensive pentru primăvară, care se va baza pe strategia operațiunilor de toamna trecută din Harkov cu străpungeri adânci de flanc în defensiva armatei ruse, care va fi forțată să-și părăsească pozițiile și să se retragă. Această tactică este perfectă pentru regiunea Zaporojie, unde este zonă de stepă şi există puține așezări, ceea ce va permite o serie de lovituri diverse. În acest sens, a fost anunțat un nou val de mobilizare, care ar trebui să mărească Forțele Armate ale Ucrainei cu 100.000 de oameni.
Ucraina insistă ca Occidentul să-şi sporească substanţial livrările de armament
Ucraina le-a cerut joi aliaţilor săi occidentali să-şi sporească substanţial livrările de armament pentru ca armata sa să poată face faţă trupelor ruse, adresându-se în special unui număr de 12 ţări, între care Germania şi Turcia, care dispun de tancuri Leopard pe care Kievul le solicită în mod constant, relatează AFP, citat de Agerpres.
"Lansăm un apel către toate statele partenere care au furnizat deja sau au în vedere furnizarea de ajutor militar, cerându-le să-şi sporească substanţial contribuţia", solicită într-un comunicat comun miniştrii apărării şi de externe, Oleksii Reznikov, respectiv Dmitro Kuleba.
Cei doi miniştri solicită celor 12 ţări, între care Turcia - care se prezintă ca mediator în conflict - şi Germania - care întârzie să răspundă cererilor Kievului, conform ucrainenilor - să furnizeze tancuri Leopard 2 cât mai curând posibil, una dintre cele mai presante şi urgente nevoi pentru armata ucraineană. Ajutorul militar internaţional trebuie 'ă fie adus la un nou nivel de calitate, pledează cei doi miniştri ucraineni.
În acest stadiu, Rusia păstrează un avantaj cantitativ substanţial în materie de trupe, arme şi echipamente militare, susţin ei, în pofida ajutorului financiar şi militar deja foarte important din partea Occidentului pentru Ucraina. "Facem apel la toate aceste ţări şi la alte ţări cu capacităţi corespunzătoare să se alăture iniţiativei de creare a unei coaliţii internaţionale de tancuri pentru a sprijini Ucraina", au îndemnat Reznikov şi Kuleba.
Cei doi miniştri au declarat că garantează că Ucraina va utiliza aceste arme într-un mod responsabil şi exclusiv în scopul protejării integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional. Reznikov şi Kuleba au "salutat decizia îndrăzneaţă şi binevenită a Regatului Unit" anunţată sâmbăta trecută "de a transfera primul escadron de tancuri Challenger 2 în Ucraina".
Dar "aceasta nu este suficient pentru a atinge obiectivele operaţionale", explică ei în comunicatul lor comun. "Kremlinul este hotărât să-şi intensifice şi mai mult ostilităţile" şi "nu şi-a schimbat obiectivele cu privire la Ucraina şi anume de a o distruge", avertizează cei doi miniştri ucraineni.
Suedia anunţă că va trimite în Ucraina vehicule de luptă pentru infanterie şi sistemul de artilerie Archer
Guvernul suedez a anunţat joi un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include vehicule blindate de luptă pentru infanterie şi sistemul de artilerie Archer, relatează Reuters. Suedia va trimite 50 de vehicule de luptă pentru infanterie Type 90, blindate şi cu şenile. Acest vehicul poate fi folosit pentru a transporta până la opt soldaţi de infanterie şi este echipat cu un tun automat de 40 de milimetri. Guvernul nu a precizat, în schimb, câte sisteme Archer va furniza Ucrainei.
Pachetul de 419 milioane de dolari va include, de asemenea, arme antitanc uşoare şi portabile NLAW, echipamente de deminare şi puşti de asalt. "Victoria Ucrainei în acest război este de o importanţă ce aproape nu poate fi descrisă", a declarat premierul Ulf Kristersson într-o conferinţă de presă, subliniind că Ucraina luptă pentru libertatea întregii Europe. "Acesta este unul dintre principalele motive pentru care atât de multe ţări fac atât de mult pentru a ajuta Ucraina în acest moment. Sprijinul moral este important, dar şi securitatea noastră comună", a explicat el.
Kremlinul ameninţă din nou
Kremlinul a ameninţat din nou joi că eventuale livrări de armament cu rază lungă de acţiune în Ucraina - capabile să lovească adânc în teritoriul rus - vor antrena o escaladare periculoasă a conflictului. "Este foarte periculos. Asta ar însemna că acest conflict ar atinge un nou palier care nu promite nimic bun pentru securitatea europeană", a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.