Antena Meniu Search
x

Condiția pusă de Germania pentru a trimite tancuri Leopard în Ucraina: și americanii să trimită tancuri Abrams la Kiev

Berlinul nu va permite aliaților să trimită tancuri de fabricație germană în Ucraina și nici nu va trimite propriile sisteme decât dacă SUA va face primul pas și acceptă să livreze tancuri de fabricație americană pe frontul ucrainean, au declarat miercuri înalți oficiali germani, potrivit Wall Street Journal

de Redactia Observator

la 19.01.2023, 11:05

Condiția pusă de Germania pentru a trimite tancuri Leopard în Ucraina: și americanii să trimită tancuri Abrams la Kiev
Condiția pusă de Germania pentru a trimite tancuri Leopard în Ucraina: și americanii să trimită tancuri Abrams la Kiev - Profimedia Images

Ucraina cere de mai multe săptămâni occidentalilor tancuri moderne pentru a încheia invazia rusă, dar aceştia au trimis până acum doar tancuri uşoare şi blindate de transport de trupe. Aliații NATO dețin peste 2.000 de tancuri Leopard de fabricație germană, considerate a fi printre cele mai sofisticate din lume, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice din Londra. Mai multe guverne europene au declarat că sunt gata să trimită aceste vehicule în Ucraina dacă obțin aprobarea Berlinului, deși niciunul nu a făcut o cerere oficială în acest sens. Marea Britanie a anunțat că va trimite 14 dintre tancurile Challenger 2, un echivalent mai vechi al Leopard.

Cancelarul Scholz a menţionat clar, într-o conversaţie telefonică cu preşedintele american Joe Biden, că Germania ar putea livra aceste tancuri doar dacă SUA, la rândul lor, vor pune la dispoziţie Ucrainei principalele lor tancuri de luptă Abrams, potrivit unui articol apărut în Suddeutsche Zeitung. Deocamdată, nici Joe Biden nu s-a grăbit să comunice poziţia sa în această privinţa în timpul convorbirii de marţi.

Şi ziarul Bild a informat că Olaf Scholz este dispus să permită livrarea de tancuri germane Leopard, cât şi furnizarea acestor tancuri de către parteneri ai NATO, citând cercuri guvernamentale, dacă SUA furnizează, la rândul lor, tancuri Abrams. Cancelarul Scholz ar dori ca Europa şi SUA să ofere Ucrainei tancuri de luptă împreună, astfel încât Kremlinul să nu poată diviza NATO, se arată în articol.

De ce SUA nu vor să trimită tancuri în Ucraina

Pe acelaşi subiect

Dar nici Washingtonul nu este încă pregătit să răspundă cererilor Kievului privind furnizarea de tancuri Abrams. "Pur şi simplu nu cred că a sosit momentul. Tancurile Abrams sunt foarte complicate, sunt scumpe. Este greu să te antrenezi pe astfel de mașini de luptă blindate. Are un motor de avion cu reacție. Nu este cel mai ușor sistem de întreținut”, a declarat Colin Kahl, numărul 3 la Pentagon. El a mai adăugat că Pentagonul nu vrea să ofere ucrainenilor echipamente pe care „nu le pot repara și nu și le pot permite pe termen lung".

Însă, SUA continuă să spere că vor putea convinge Germania să dea undă verde livrărilor de tancuri Leopard. Secretarul Apărării Lloyd Austin a efectuat, miercuri, o vizită la Berlin pentru a se întâlni cu omologul său german, Boris Pistorius, care a fost numit în această funcție marți în urma demisiei fostului ministru al Apărării, Christine Lambrecht. Oficialii americani cred că tancurile Leopard pot ajuta Ucraina să facă față etapei actuale a războiului – o ofensivă rusă care se preconizează că va începe în curând.

Există două tipuri principale de tancuri de luptă germane: Leopard 1, proiectat în anii 60, și modelul îmbunătățit Leopard 2. Germania are doar 15 tancuri Leopard 2 pe care le-ar putea expedia rapid în Ucraina.

Guvernul lui Scholz este divizat pe această temă: partenerii săi de coaliție, Partidul Verzilor și Democrații Liberi sunt în favoarea livrării de tancuri în Ucraina, în timp ce mulți dintre social-democrații - inclusiv el însuși - sunt reticenți, mai ales atât timp cât SUA refuză să trimită propriile tancuri Abrams. În aprilie, Olaf Scholz a declarat că trimiterea oricăror tancuri occidentale în Ucraina ar crește riscul unui război nuclear între NATO și Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Condiția pusă de Germania pentru a trimite tancuri Leopard în Ucraina: și americanii să trimită tancuri Abrams la Kiev