Americanii sunt dispuşi să ajute Ucraina să atace Crimeea. "Fără Crimeea, totul se prăbușește". Cum va reacţiona Putin
Casa Albă ia în considerare scenariul potrivit căruia Ucraina are nevoie de puterea de a lovi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, relatează The New York Times.
De ani de zile, Statele Unite insistă că peninsula Crimeea încă face parte din Ucraina. Cu toate acestea, Casa Albă a refuzat să ofere Kievului armele de care are nevoie pentru a ataca în peninsula, pe care Rusia o folosește şi ca bază pentru a lansa lovituri devastatoare în Ucraina. Poziţia dură adoptată de americani la începutul războiului începe însă să se înmoaie, scrie publicaţia americană.
După luni de discuții cu oficiali ucraineni, administrația Biden începe în sfârșit să admită că Ucraina ar putea avea nevoie de forţa de a lovi sanctuarul rusesc, chiar dacă o astfel de mișcare ar crește riscul de escaladare, potrivit mai multor oficiali americani care au vorbit sub protecţia anonimatului.
Pensinsula Crimeea găzduiește zeci de mii de soldaţi ruşi și numeroase baze militare. Oficialii de la Casa Albă insistă că nu există o schimbare de poziție. Crimeea aparține Ucrainei, spun ei. "Am spus de când a început războiul că Crimeea este a Ucrainei, iar Ucraina are dreptul de se apăra pe teritoriul suveran în cadrul granițelor recunoscute internațional", a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate. În privat, oficialii militari și din administrația de la Casa Albă au pus la îndoială utilitatea unor atacuri concentrate asupra Crimeei, argumentând că armata Kievului avea ținte mai bune în altă parte pe câmpul de luptă.
Dar administrația Biden a ajuns să creadă că, dacă armata ucraineană poate demonstra Rusiei că îi poate ameninţa controlul asupra Crimeei, asta ar întări poziția Kievului la viitoare negocieri. În plus, temerile că Rusia ar riposta folosind o armă nucleară tactică s-au diminuat, deși riscul rămâne, potrivit oficialilor și experților americani.
- Condiția pusă de Germania pentru a trimite tancuri Leopard în Ucraina: și americanii să trimită tancuri Abrams...
- Bulgaria, rol cheie în războiul din Ucraina. Cum a salvat cea mai săracă ţară a UE Kievul, în primele luni de...
- Putin spune că victoria Rusiei în Ucraina "este inevitabilă": "E garantată, nu am niciun dubiu"
Noua poziţie a Casei Albe arată cât de departe au evoluat lucrurile de la începutul războiului, când oficialii administrației Biden se fereau chiar să recunoască public că Statele Unite furnizează rachete antiaeriene Stinger trupelor ucrainene. Dar pe parcursul conflictului, Statele Unite și aliații săi NATO au slăbit constant cătușele pe care și le-au pus, trecând de la furnizarea de rachete Javelin și Stinger la sisteme avansate de rachete, sisteme de apărare aeriană Patriot, vehicule blindate de luptă și chiar unele tancuri occidentale.
Acum, administrația Biden ia în considerare una dintre cele mai îndrăznețe mișcări de până acum, să ajute Ucraina să atace peninsula pe care Vladimir Putin o consideră parte a Rusiei. Oficialii americani discută cu omologii lor ucraineni despre utilizarea armelor furnizate de SUA, de la sistemele de rachete HIMARS până la vehiculele de luptă Bradley, pentru a putea viza controlul asupra unei rute critice de aprovizionare prin orașele ocupate de Melitopol și Mariupol. Cu toate acestea, președintele Biden nu este încă pregătit să ofere Ucrainei sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune de care ar avea nevoie Kievul pentru a ataca bazele rusești din peninsulă.
Americanii trimit blindate Bradley în Ucraina
Prin decizia de a trimite Ucrainei vehicule blindate Bradley, administrația Biden s-a apropiat de a oferi Kievului ceea ce oficialii ucraineni cer de luni de zile: ajutor direct pentru ca Ucraina să intre în ofensivă, inclusiv să ţintească Crimeea.
Bradley sunt vehicule blindate de transport care au tunuri puternice de 25 de milimetri și rachete ghidate ce pot ataca tancurile rusești. Frederick B. Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa, susţine că blindatele Bradley ar putea fi folosite de trupele ucraine în următoarele luni pentru a ajuta la distrugerea punţii terestre din nordul Crimeei.
"Ucraina ar putea folosi blindatele Bradley pentru a deplasa forțele pe drumuri majore, cum ar fi M14, care leagă Herson, Melitopol și Mariupol", a completat Seth G. Jones, vicepreședinte la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. "Infanteria ucraineană care avansează prin aceste zone ar fi puternic atacate de ruşi, iar vehiculele Bradley oferă putere de foc și protecție pentru trupe."
Blindatele Bradley, împreună cu tancurile britanice și blindatele de luptă pe care Franța și Germania au convenit să le trimită, ar putea fi avangarda unei forțe pe care Ucraina ar putea să o folosească într-o contraofensivă în această iarnă sau la primăvară, susțin analiști guvernamentali și independenți.
"Credem că acum este momentul potrivit să ne intensificăm sprijinul pentru Ucraina", a declarat marți ministrul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, în timpul unei vizite la Washington. "Nu putem permite ca acest lucru să se prelungească și să devină un impas ca cel din Primului Război Mondial."
Planul de contraofensivă al ucrainenilor, discutat săptămâna aceasta cu americanii
Ministerul britanic al Apărării a declarat într-un mesaj pe Twitter săptămâna trecută că, în ultimele săptămâni, Rusia a consolidat fortificații defensive în Zaporojie, regiunea din sudul Ucrainei situată în apropierea punţii terestre și unde Rusia deține un număr mare de soldaţi.
Dacă Ucraina vrea să recupereze Zaporojie, atunci atacurile preliminare ar putea include lovirea unor ținte situate în Crimeea. "O străpungere majoră ucraineană la Zaporojie ar provoca serios viabilitatea punţii terestre", consideră britanicii.
Ucraina are și sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune HIMARS, furnizate de americani. Odată cu eliberarea Hersonului, liniile de avans ucrainene le pot folosi acum pentru a lovi principalele rute de aprovizionare care ies din Crimeea, a declarat un oficial militar american.
Săptămâna aceasta, înalţi comandanți americani şi ucraineni vor organiza o întâlnire la nivel înalt în Germania pentru a planifica o contraofensivă, a declarat un alt oficial american de rang înalt. Are obiectivul de a alinia planurile de luptă ale Ucrainei cu tipurile de arme și provizii asigurate de aliații NATO.
Casa Albă nu crede că Ucraina poate cuceri militar Crimeea
Oficialii ucraineni se tem că țara lor nu poate supraviețui ani de zile dacă conflictul intră în impas, în timp ce Rusia continuă să le lovească orașele. Așa că nu văd altă soluţie decât să țintească Crimeea și să o pună în pericol, a spus un înalt oficial american, menționând că problema a apărut la recentele reuniuni la nivel înalt de la Casa Albă. Totuși administrația Biden nu crede că Ucraina poate cuceri militar Crimeea și există încă îngrijorări că o astfel de acţiune l-ar putea determina pe Vladimir Putin să escaladeze conflictul în răspuns.
Dar dacă Ucraina arată că poate lovi în Crimeea, ar putea demonstra că ruşii nu deţin complet controlul. De asemenea, administrația Biden crede că lovirea liniilor din spate care ies din Crimeea ar putea afecta grav capacitatea Rusiei de a împinge linia frontului, spun oficialii americani. "Fără Crimeea, totul se prăbușește", a explicat Evelyn Farkas, oficial al Pentagonului în timpul administrației Obama.
Deşi atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei propriu-zise provoacă îngrijorări în rândul oficialilor americani, reacția Moscovei la operațiunile speciale ucrainene sau la atacurile în Crimeea, inclusiv la baze aeriene, posturi de comandă și asupra navelor din flota Mării Negre, a fost temperată.
"Există mai multă lumină cu privire la toleranța lor la distrugeri și atacuri", a explicat Dara Massicot, cercetător la RAND Corporation. "Crimeea a fost deja lovită de multe ori fără o escaladare masivă din partea Kremlinului". Oficialii americani spun că nu știu cum va reacționa Putin dacă Ucraina va ataca Crimeea folosind arme furnizate de americani. Niciunul dintre numeroasele atacuri ale Ucrainei în Crimeea de până acum nu a amenințat capacitatea Rusiei de a controla peninsula.
Luna trecută, secretarul de stat Antony J. Blinken a reiterat politica americană cu privire la Ucraina: administrația Biden ajută țara să recupereze teritoriul confiscat în timpul și după invazia rusă din 2022. "Continuăm să facem ceea ce am făcut, și anume să ne asigurăm că Ucraina are în mâinile sale tot ce are nevoie pentru a se apăra, pentru a respinge agresiunea rusă şi pentru a recuceri teritoriul care i-a fost luat începând cu 24 februarie", a declarat Blinken. După definiția sa, acel teritoriu nu include Crimeea.
Această poziție, spun criticii, a oferit în mare măsură armatei ruse un sanctuar din care să atace Ucraina. "În esență, am pus limite Ucrainei, spunând că acest război va fi purtat pe pământul tău și nu pe pământul Rusiei", a comentat generalul american Philip Breedlove. "A oferi Rusiei un sanctuar din care să lupte, fără teamă de ripostă, este absolut absurd. Nu are sens militar."
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰