Antena Meniu Search
x

Putin pregătește o lovitură decisivă după 11 luni de conflict. Cele 5 semne că războiul din Ucraina se schimbă

Kremlinul vrea să preia inițiativa pe câmpul de luptă după 327 de zile de război, crede Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de experţi din Statele Unite, care oferă zilnic actualizări și analize despre frontul din Ucraina. 

de Redactia Observator

la 16.01.2023, 18:45

Putin pregătește o lovitură decisivă după 9 luni de conflict. Cele 5 semne că războiul din Ucraina se schimbă
Vladimir Putin - Profimedia

Rusia pregăteşte cel mai probabil o acțiune strategică decisivă în următoarele 6 luni din 2023, menită să pună capăt șirului de succese operaționale ale Ucrainei și să recâștige inițiativa pe câmpul de luptă susţin experţii de la ISW. Pe parcursul celor 11 luni de război, scriu analiștii de la ISW, Rusia nu și-a atins obiectivele operaționale: nu a reușit să cucerească regiunile Kiev, Lugansk și Donețk, sau să păstreze regiunile Harkov şi Herson, iar atacurile cu rachete care vizează infrastructura energetică nu au demoralizat societatea ucraineană.

Vladimir Putin nu și-a abandonat însă obiectivele majore, așa că acum, potrivit analiștilor der la ISW, președintele rus schimbă modul în care duce războiul. Experții nu exclud ca armata rusă să lanseze o ofensivă majoră în regiunea Lugansk. ISW confirmă astfel informațiile agenţiilor britanice despre planurile armatei ruse de a organiza o ofensivă în Lugansk.

Capturarea completă a Donbasului este obiectivul militar oficial al Kremlinului și cel mai realistic deoarece din punct de vedere logistic această regiune este cel mai ușor de capturat. Este puțin probabil ca trupele ruse să efectueze o ofensivă în sudul Ucrainei - în regiunile Herson sau Zaporojie, unde forțele ruse acordă prioritate operațiunilor defensive. 

Aici forțele ruse ar putea încerca să respingă contraofensiva forțelor ucrainene și să distrugă o parte semnificativă din tehnica de luptă. Dacă o astfel de acţiune ar avea succes ar permite forțelor ruse să dezvolte o contraofensivă pentru a lovi forțele ucrainene dezorganizate și epuizate, scriu analiștii de la ISW.

Pe acelaşi subiect

Rușii ar plănui o ofensivă majoră în Lugansk în următoarele luni

Kremlinul tratează abia acum în mod realist mobilizarea rezerviştilor, reorganizarea armatei și trecerea industriei pe picior de război, lucruri pe care ar fi trebuit să le facă înainte de a invada Ucraina în februarie 2022, evaluează experții. Moscova a început să ia măsuri pentru a transforma ceea ce ea numeşte "operațiunea militară specială" într-un război convențional major, consideră ISW. 

Vladimir Putin a început să semnaleze public pregătirile pentru un război lung la începutul lui decembrie 2022, promițând că Rusia va corecta greșelile din campaniilor militare anterioare și va stabili condițiile pentru un război prelungit în Ucraina. Pe 7 decembrie a spus chiar că "operațiunea militară specială" din Ucraina ar putea fi un "proces de lungă durată" și a subliniat indirect în cadrul mai multor apariții publice din decembrie obiectivele sale de a îmbunătăți procesele de mobilizare în cadrul efortului de război, de a revitaliza industria de apărare a Rusiei, de a centraliza controlul Kremlinului asupra spațiului informațional rusesc și de a restabili autoritatea Ministerului rus al Apărării. 

Kremlinul se pregătește cel mai probabil să desfășoare o acțiune strategică decisivă în următoarele șase luni prin care să recâștige inițiativa și să pună capăt șirului de succese ale Ucrainei. Deși Putin nu și-a schimbat obiectivele în război, apar dovezi că schimbă aspecte fundamentale ale modului în care Rusia abordează războiul.

ISW a observat mai multe direcții de efort ale rușilor care ar putea să susțină o acțiune decisivă în următoarele șase luni: 

1. Kremlinul intensifică eforturile de generare a forței de luptă atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

2. Armata rusă nu mai trimite direct în luptă tot personalul mobilizat, spre deosebire de toamna anului trecut când Kremlinul a trimis militari neantrenați pe front. 

3. Rusia încearcă să revitalizeze baza industriei de apărare.

4. Putin recentralizează controlul războiului din Ucraina în subordinea Ministerului Apărării. L-a numit comandantul teatrului de război pe cel mai înalt ofițer în uniformă al Rusiei, șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov.

5. Kremlinul a intensificat "antrenarea" spațiului informațional rusesc pentru a sprijini războiul.

O eventuală acțiune strategică a Rusiei pe front poate avea mai multe cursuri de acțiune, care nu se exclud reciproc, explică ISW:

1. O ofensivă rusă majoră, cel mai probabil în Lugansk.

2. O operațiune defensivă prin care să lovească contraofensiva ucraineană și să exploateze piederile ucrainene.

3. Cel mai periculos curs de acțiune - cel al unei ofensive ruse din Belarus în nordul Ucrainei - rămâne puțin probabil în acest moment. Cu toate acestea, Kremlinul va extinde probabil prezența militară a Rusiei în Belarus. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Putin pregătește o lovitură decisivă după 11 luni de conflict. Cele 5 semne că războiul din Ucraina se schimbă