Antena LIVE

Curs valutar

Mizele summit-ului UE-Ucraina. Ce l-ar putea dezamăgi pe Volodimir Zelenski - Reuters

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc vineri la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aducându-i promisiunea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, dar vor zădărnici probabil speranţele Ucrainei de aderare rapidă la UE, relatează Reuters, potrivit news.ro.

De la 03.02.2023, 10:51
Ucraina nu are răbdare, deși Polonia a așteptat 20 de ani să adere la UE. Ce poate obține Zelenski de la summit-ul de la Kiev Profimedia Images

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit joi la Kiev cu trenul, o călătorie simbolică pentru a-şi demonstra sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care se se face aproape un an de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022.

Membri de rang înalt ai executivului UE s-au întâlnit cu omologii lor din guvernul ucrainean, iar Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului UE, Charles Michel, vor avea vineri discuţii cu Zelenski.

Preşedintele ucrainean a cerut Uniunii Europene mai multe măsuri punitive împotriva Rusiei, dar noile sancţiuni pe care blocul le pregăteşte nu vor fi pe măsura cererilor guvernului său.

"Am ajuns la o înţelegere reciprocă foarte importantă", a declarat Zelenski despre discuţiile de joi. "Numai împreună - o Ucraină puternică şi o Uniune Europeană puternică - putem apăra viaţa pe care o preţuim şi, prin integrarea noastră ulterioară, să oferim energie şi motivaţie poporului nostru pentru a lupta în continuare, indiferent de obstacole şi ameninţări", a punctat Zelenski.

Pe acelaşi subiect

Ucrain speră să adere rapid la Uniunea Europeană, însă procesul ar putea dura ani buni

Deşi UE sprijină Ucraina şi susţine reformele democratice şi economice din această ţară, Bruxelles-ul refuză să ofere o cale rapidă de aderare în condiţiile în care Ucraina se află în război. Oficialii UE au enumerat mai multe condiţii pentru aderare, de la stabilitate politică şi economică la transpunerea legislaţiei UE. Procesul este posibil să dureze ani de zile.

"Unii poate ar vrea să speculeze cu privire la finalul jocului, dar simplul adevăr este că nu am ajuns încă acolo", a declarat un oficial UE.

Ultima ţară care a aderat la UE a fost Croaţia, în 2013, la un deceniu după ce a depus oficial cererea de aderare. Vecina Ucrainei, Polonia, a avut nevoie de 20 de ani până la aderarea din 2004.

Ucraina şi-a depus cererea de aderare la scurt timp după invazie, iar în iunie a primit statutul oficial de candidat din partea UE

Oficialii UE au declarat că discuţiile de joi s-au purtat pe tema armamentului şi finanţării destinate Ucrainei, precum şi a accesului mai mare pentru produsele ucrainene pe piaţa UE şi sprijinirea Kievului pentru acoperirea nevoilor energetice. Sancţiunile împotriva Rusiei şi urmărirea penală a liderilor de la Moscova pentru războiul declanşat au figurat, de asemenea, pe agenda de lucru.

Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard către Ucraina din stocurile industriale şi este în discuţii pentru a răscumpăra 15 tancuri Gepard din Qatar pentru a le trimite Kievului, a relatat vineri ziarul Sueddeutsche Zeitung, citând surse guvernamentale.

Pe de altă parte, UE a cerut mai multe măsuri anticorupţie din partea Ucrainei, ţară percepută ca având o corupţie endemică la nivel de stat. Kievul trebuie să construiască un bilanţ credibil, iar Zelenski a anunţat în ultimul timp o serie de anchete şi demiteri ale unor oficiali, afirmând cu insistenţă că Ministerul Apărării trebuie să fie în afara oricăror suspiciuni.

Autorităţile investighează oficiali militari de rang înalt în două cazuri de posibilă corupţie, au declarat joi oficialii de la Kiev. Într-un caz separat, în care s-au făcut arestări, un grup infracţional este suspectat de deturnare de fonduri ale statului prin vânzarea de ouă la suprapreţ şi a altor produse alimentare către oficialii din domeniul apărării, a declarat Biroul de Stat pentru Investigaţii.

Războiul face în continuare ravagii în estul Ucrainei

Summitul UE-Ucraina coincide cu o intensificare a presiunii ruseşti asupra forţelor ucrainene pe frontul de luptă din estul ţării, dar şi din nord-est şi sud.

Serhi Cerevati, purtător de cuvânt al forţelor armate ucrainene care luptă în est, a declarat că principalul atu al Rusiei este numărul de forţe pe care le poate desfăşura. "Ei aduc oameni şi încearcă sistematic să găsească breşe pentru a sparge apărarea noastră", a declarat el pentru radioul ucrainean NV. "Scopul este de a îndeplini obiectivul conducerii de a prelua controlul asupra întregii regiuni Doneţk. Dar acest plan este întrerupt de câteva luni consecutive", a arătat oficialul ucrainean.

La Washington, directorul CIA, William Burns, a declarat că evoluţiile de pe câmpul de luptă din următoarele şase luni vor fi "absolut cruciale" şi că preşedintele rus Vladimir Putin nu vorbeşte serios despre negocieri.

Forţele ruseşti au efectuat raiduri în două zile consecutive asupra oraşului Kramatorsk din regiunea Doneţk, avariind clădiri şi provocând moartea şi rănirea mai multor civili. La rândul său, aviaţia ucraineană a lansat patru raiduri asupra unor concentrări de trupe ruseşti şi a unui post de comandă.

Iar pe fondul acestor evoluţii, conducerea de la Kiev avertizează că Moscova se pregăteşte pentru o nouă invazie masivă în următoarele săptămâni, posibil înainte de aniversarea din 24 februarie, deja acumulând forţe semnficative.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina summit uniunea europeana
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Cele două orașe din România care nu se suportă deloc. Nici nu vor să audă...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Pământul va avea o mini-Lună timp de câteva săptămâni. Cum e posibil
Useit
Publicat 21.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024