Antena Meniu Search
x

SUA vor trimite Ucrainei tancuri Abrams fără blindaj secret, cu uraniu sărăcit. De ce "Leoparzii" nu vor schimba imediat soarta războiului

Războiul din Ucraina, ziua 338. Cei care speră că tancurile de luptă donate de Occident Ucrainei vor avea un impact imediat în război ar trebui să nu-şi facă așteptări prea mari, arată o analiză CNN.

de Redactia Observator

la 27.01.2023, 14:49

SUA vor trimite Ucrainei tancuri Abrams fără blindaj secret, cu uraniu sărăcit. De ce "Leoparzii" nu vor schimba imediat soarta războiul
Tanc Abrams - Getty Images

După ce au fost confirmate anunţurile că Ucraina va primi tancuri americane Abrams, tancuri germane Leopard 2 și tancuri britanice Challenger, Kievul se confruntă acum noi probleme: cum va face faţă provocărilor logistice și operaționale de a încorpora o gamă variată de tancuri grele, foarte diferite și complexe, în unități de luptă eficiente.

În primul rând, ucrainenii trebuie să ia în considerare termenul de livrare. Chiar și cele mai optimiste estimări spun că va dura câteva luni pâna ca tancurile să ajungă pe câmpul de luptă în număr suficient de mare ca să poată face o diferență. Ba chiar în cazul tancurilor Abrams ar putea dura mai bine de un an până când Ucraina va putea să le desfășoare în luptă.

SUA vor trimite Ucrainei tancuri Abrams mai avansate, dar fără blindaj secret

Pentagonul a declarat joi că Statele Unite vor furniza Ucrainei o versiune avansată a tancurilor Abrams, modelul M1A2. SUA nu au aceste tancuri disponibile în stoc, a spus joi Sabrina Singh, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, adăugând că va dura "luni pentru a le transfera" în Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Potrivit Politico, americanii vor să trimită versiunea mai avansată M1A2 a tancului Abrams, şi nu versiunea mai veche pe care armata o are în depozit. Dar aceste tancuri nu vor include şi blindaj secret care face ca cea mai nouă versiune să fie atât de letală.

Modelul Abrams M1A2 include sisteme optice și de control sofisticate care ajută la identificarea pozițiilor inamice. Dar legea SUA interzice exportul tancurilor cu blindaj care include uraniu sărăcit. SUA exportă modele fără această dotare. Sunt însă alte pachete de blindaj pe care americanii le pot furniza clienților străini. 

Coşmar logistic pentru ucraineni

Mulți analiști spun că ar fi mai simplu pentru Ucraina să rămână cu un singur tip de tanc, de asta decizia Germaniei de a trimite "Leoparzii" în luptă atât de importantă, explică CNN. Tancurile de luptă moderne sunt piese complicate. Arată formidabile și puternice în exterior, dar o mare parte din eficiența lor pe câmpul de luptă se rezumă la sistemele electronice și computerizate sofisticate din interior.

Aceste sisteme găsesc ținte și ghidează tunul principal al tancului. Întreținerea tancurilor, repararea lor şi asigurarea de componente de rezervă înseamnă o pregătire detaliată, de la echipajele din tancuri până la traseul logistic care le sprijină, aflat şi la sute de km de linia frontului.

"Tancul pe care ucrainenii îl pot opera și întreține cel mai eficient este opțiunea cea mai potrivită, ceea ce înseamnă probabil cel disponibil în număr mare, cu sisteme mai puțin complexe, care funcționează cu combustibil accesibil și care folosește muniție la care ucrainenii au acces uşor, iar asta înseamnă probabil tancul Leopard 2", a evaluat Blake Herzinger, expert la American Enterprise Institute.

"Cpacitatea de a antrena soldații ucraineni pentru a menevra orice tanc care li se oferă este aproape mai importantă decât tipul de tanc pe care îl folosesc", confirmă şi Nicholas Drummond, un analist din industria de Apărare și fost ofițer al armatei britanice.

Drummond susţine că tancurile germane au fost proiectate pentru a fi întreținute de armatele care folosesc recruţi, precum cea a Ucrainei, prin urmare au un avantaj față de cele  Abrams și Challenger, care sunt create pentru soldaţii profesionişti din armatele americane și britanice. Recruții au mai puțin timp la dispoziţie să învețe să le folosească, iar un design mai simplu precum cel al "Leoparzilor" ajută şi la reducerea riscului de greșeli de întreținere, a spus el.

Greşelile de mentenanţă pot duce la un dezastru pe câmpul de luptă

Dacă nu este respectată procedura de mentenanţă a acestor tancuri poate rezulta într-un dezastru pe câmpul de luptă. Pentru ca tancurile să fie pregătite pentru luptă nu trebuie doar să antrenezi echipajele, ci și fiecare persoană din lanțul de suport tehnic şi logistic. 

"Cei care spun 'daţi-le naibii tancurile!', probabil că nu au văzut niciodată coregrafia pentru ca ele să ajungă pe câmpul de luptă. În luptă, dacă greșești doar câteva lucruri poate însemna dezastre și eșecuri. Tancurile letale pot ajunge cutii de pastile care nu se mișcă și nu trag", a explicat Mark Hertling, analist militar pentru CNN şi fost comandat al Diviziei 1 de blindate a Armatei SUA.

Deoarece tancurile Abrams sunt fabricate de americani, există "o coadă logistică foarte lungă care se întinde până în SUA", a explicat Drew Thompson, cercetător şi profesor universitar în Singapore. Componentele cheie care se uzează sau sunt deteriorate în luptă ar trebui înlocuite cu piese americane, care trebuie trimise la un depozit de reparații din Ucraina sau, eventual, din Polonia. Varşovia este în curs de achiziționare a propriei flote de tancuri  Abrams. 

Tancurile Leopard se află în arsenalul foarte multor ţări. Inclusiv Canada a declarat că va trimite patru tancuri Leopard în Ucraina, dar, poate cel mai important, va oferi  instruire și suport tehnic. Alte țări NATO cu "Leoparzi" în arsenal sunt Polonia, Grecia, Spania, Turcia, Ungaria, Danemarca, Portgualia, Norvegia, Slovacia și Cehia. Suedia și Finlanda au şi ele un număr substanțial de "Leoparzi".

Drummond a oferit şi o perspectivă istorică din cel de-al Doilea Război Mondial, când tancurile americane Sherman s-au confruntat cu tancurile germane Tiger. "Adevăratul avantaj al tancurilor Sherman a fost că erau ușor de produs. Cu 49.234 de tancuri Sherman fabricate față de 1.347 de tancuri Tiger, cantitatea a depășit calitatea. Astăzi, rezistenţa depășește puterea de foc, protecția și mobilitatea”, a spus Drummond.

Ucrainenii însă s-au dovedit abili în a opera noi tipuri de echipamente militare împreună cu vechile stocuri de tancuri sovietice sau capturate de la ruşi. "În ceea ce privește faptul că vor avea 12 buăţi dintr-un model, 30 dintr-un altul și 100 dintr-un al treilea... asta nu este decât o altă zi obişnuită în armata ucraineană", a declarat Trent Telenko, fost auditor de control al calității pentru Agenția de Management al Contractelor de Apărare din SUA.

Dar cele 14 tancuri Leopard promise de Germania sunt doar o fracțiune din cele 300 de care Ucraina spune că are nevoie. Principalul partid de guvernare al Germaniei a declarat miercuri că vor veni mai multe de la ceilalți parteneri ai Kievului pentru a forma două batalioane de "Leoparzi", aproximativ 80 de tancuri în total. Şi Polonia ar putea dona tancuri Leopard.

Vor trece luni până vor ajunge pe front însă. "Personalul militar ucrainean trebuie instruit, tancul Leopard este un echipament foarte avansat din punct de vedere tehnologic și, așadar, va dura câteva săptămâni doar procesul de pregătire", a declarat miercuri ministrul portughez de externe João Gomes Cravinho. "După aceea, există obstacole logistice care trebuie rezolvate cu aliații, așa că va dura două sau trei luni."

În timp ce Ucraina așteaptă tancurile moderne, Rusia nu va sta pe loc

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat joi că Moscova s-ar putea pregăti pentru o ofensivă în regiunea Lugansk, care va pune accent pe forțele convenționale rusești, mai degrabă decât pe trupele de mercenari Wagner care au luptat acolo. Ştiind că vor veni noi tancuri, comandanții ucraineni au mai multă libertate în a trimite rezerve acolo pentru a contracara o posibilă ofensivă rusă, susţine ISW.

Hertling crede că tancurile Leopard ar putea ajunge pe câmpul de luptă în aproximativ trei luni. Iar cele Abrams, în cel puţin 8 luni, a scris el pe Twitter. Și chiar dacă întârzie pe câmpul de luptă, experții spun că armata ucraineană va avea nevoie de aceste tancuri ani de zile. "Vedem că armata ucraineană se modernizează și se occidentalizează în timp ce luptă într-un război existențial", a spus Herzinger, de la think-thankul American Enterprise Institute. Este posibil ca Ucraina să nu se alăture NATO în curând, dar va fi înarmată ca o țară NATO.

Analiștii remarcă arsenalul impresionant de echipamente compatibile NATO aflate deja pe câmpul de luptă sau în curs de dezvoltare pentru Ucraina. "Acest lucru va asigura nu numai cantitatea, ci și calitatea echipamentului disponibil și va permite Ucrainei să fie încorporată mai eficient în NATO și alte sisteme de logistică și întreținere occidentale", a scris Frank Ledwidge, expert militar la Universitatea din Portsmouth.

"Ucraina nu numai că va avea capacitatea de a învinge armata rusă anul acesta și anul viitor, dar forțele sale armate vor deveni un factor de descurajare pentru orice alt atac din partea unei Rusii reînarmate și răzbunătoare în viitor. Va asigura securitatea Ucrainei și, prin urmare, a Europei până în următorul deceniu".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » SUA vor trimite Ucrainei tancuri Abrams fără blindaj secret, cu uraniu sărăcit. De ce "Leoparzii" nu vor schimba imediat soarta războiului