Antena LIVE

Curs valutar

Modelul de rachetă rusească de croazieră care a lovit spitalul de copii din Kiev are piese occidentale. Analiză FT

Război în Ucraina. Modelul de rachetă de croazieră rusească, folosit în atacul de luni asupra spitalului de copii Ohmatdet din Kievul conţine componente proiectate în Occident, potrivit experților și oficialilor ucraineni, citaţi de Financial Times (FT). Asta arată succesul Kremlinului în ocolirea sancţiunilor occidentale,  cel mai probabil cu ajutorul Chinei, comentează sursa citată.

De la 10.07.2024, 18:31
WhatsApp
Modelul de rachetă rusească de croazieră care a lovit spitalul de copii din Kiev are piese occidentale. Analiză FT FT/ X

Kh-101 este una dintre cele mai avansate rachete de croazieră ale Rusiei, o piesă cheie în campania de atacuri aeriene în valuri asupra Ucrainei. O filmare a surprins luni momentul de dinainte ca racheta să lovească spitalul pediatric din Kiev.

Rusia produce de aproape opt ori mai multe rachete Kh-101 decât înainte de invadarea Ucrainei în 2022 și este încă dependentă de piese fabricate în țări occidentale, în special în SUA.

"Tehnologia occidentală le permite să construiască aceste rachete mai inteligente, care pot să treacă dincolo de apărarea noastră aeriană aflată în dificultate", a declarat Olena Bilousova, cercetător la Institutul KSE din Kiev.

Deși sancțiunile au lăsat Rusia fără acces direct la anumite componente avansate, ruşii s-au orientat către microprocesoare și alte tehnologii avansate care nu uz militar.

Pe acelaşi subiect

Analiza făcută de ucraineni asupra unei rachete Kh-101 lansate în ianuarie a scos la iveală că avea în interior 16 piese electronice de fabricație occidentală. Două dintre componente erau marcate ca fiind produse de STMicroelectronics, cu sediul central în Elveția, restul fiind făcute de producătorii americani de cipuri, inclusiv Texas Instruments, Analog Devices și Intel. Aceste componente sunt destinate în principal uzului civil, unele fiind destul de vechi.

Companiile rusești au reușit să obțină în 2023 piese identice cu cele găsite în racheta Kh-101 lansată în ianuarie, cumpărându-le de pe piața liberă și importându-le prin China, a arătat o analiză Financial Times.

Deşi documentele oficiale rusești susţin că piesele au fost produse de producători occidentali, toate au fost listate ca fiind fabricate în China, Malaezia, Filipine, Taiwan sau Thailanda.

Potrivit analizei realizate de administraţia prezidenţială de la Kiev şi furnizate FT, o rachetă Kh-101 poate conține şi peste 50 de piese produse în străinătate.

După atacurile de pe 8 iulie, soldate cu 41 de morţi şi 190 de răniţi în toată ţara, Rusia a negat că a vizat spitalul și susține, fără dovezi, că Ucraina l-a lovit cu un interceptor lansat de un sistem de apărare antiaeriană Nasams, furnizat de SUA sau Norvegia.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat reporterilor că Rusia lansează lovituri doar împotriva "infrastructurii critice și a țintelor militare care au legătură cu potențialul militar al Ucrainei".

"Rachetele rusești zboară aproape întotdeauna acolo unde țintește armata Rusiei. Dacă o rachetă rusă a lovit un spital, înseamnă că armata Rusiei a vizat un spital", susţine Pavel Luzin, doctor în relaţii internaţionale la Universitatea Tufts, din SUA.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Ucraina este de vină pentru că "a plasat în mod deliberat sisteme antiaeriene în zone rezidențiale", adăugând că fabrica de muniții Artem, un complex al ministerului Apărării și mai multe depozite militare sunt toate "la câțiva pași" de spital.

Nicio urmă de îndoială că spitalul a fost lovit de o rachetă rusească Kh-101

Imaginile surprinse în timp ce racheta se apropie de țintă nu lasă nicio urmă de îndoială că este o rachetă rusească Kh-101, potrivit lui Fabian Hoffmann, cercetător la Universitatea din Oslo. Acesta a adăugat că nu există dovezi că racheta a fost deviată de apărarea antiaeriană înainte de impact.  

Imaginile arată clar că proiectilul care se apropie de sol are aripile modelului de rachetă Kh-101, vârful, forma rotunjită a fuzelajului și motorul turboreactor montat în exterior.

Nu există niciun semn că ar fi un interceptor lansat de sistemele de apărare aeriană Patriot sau Nasams, fabricate în SUA, de la Kiev şi nici că este o rachetă deviată sau lovită în aer. 

"Rusia a folosit rachete Kh-101 pentru ținte militare și ținte civile. Este vorba de a impune un cost adversarului, forțându-l să reconstruiască aceste facilități. Dar este vorba și despre terorizarea populației și subminarea moralului" , a comentat Hoffmann.

Dovezile disponibile arata că racheta și-a atins ținta prestabilită, a spus Hoffmann. "Nu există daune vizibile asupra fuzelajului... Racheta nu se prăbușește, este pe o traiectorie de zbor controlată. Acesta pare mai degrabă un atac intenționat asupra țintei, decât un accident ciudat", a spus Hoffmann.

Statele Unite consideră că articolele fabricate folosind tehnologie SUA, chiar dacă sunt făcute în străinătate, pot intra sub regulile controalelor interne la export. Cu toate acestea, regulile sunt greu de aplicat: deși nu există dovezi că furnizori majori au încălcat controalele la export ale SUA, componentele pot fi revândute de cumpărători care nu respectă regulile.

"Nu toate componentele electronice sunt de uz militar și chiar dacă sunt interzise să fie furnizate Rusiei, Rusia le cumpără prin companii-paravan din Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est", a spus Luzin.

Think tankul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat că Rusia a declanşat o operaţiune amplă de dezinformare pentru a învinui antiaeriana ucraineană de atacul de pe 8 iulie pentru a evita responsabilitatea.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina racheta spital sanctiuni occidentale
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025