Momentul în care cinci rachete de croazieră ruseşti lovesc o fabrică de armament din Kiev: "Apărarea antiaeriană a Kievului s-a încheiat"
Război în Ucraina. Un ucrainean a filmat luni în timpul atacului amplu lansat de Rusia asupra Ucrainei momentul în care cinci rachete de croazieră lovesc fabrica de armament Artem din Kiev.
"Această filmare arată cum cinci rachete de croazieră rusești au lovit fabrica de muniție Artem din capitala Ucrainei. Așa cum mă temeam ieri. Apărarea antiaeriană a Kievului s-a încheiat", a reacţionat Julian Röpke, analist militar la BILD.
Fabrica Artem situată la 1,5 km nord de spitalul de copii Ohmatdet lovit pe 8 iulie producea în trecut rachete și arme pentru forțele aeriene ucrainene.
A fost lovit de mai multe ori de când a început invazia rusă în 2022, cu toate că cea mai mare parte a producției a fost relocată și doar câţiva angajați au mai rămas să lucreze în clădire, relatează Al Jazeera.
"Mai bine fugeam... Totul zbura în jur, schițe, hârtii, lucruri", a spus povestit dintre ei pentru sursa citată, sub rezerva anonimatului. Cel puţin puțin unul dintre colegii săi a fost ucis.
- ONU: Probabilitate ridicată ca spitalul de copii din Kiev să fi fost lovit direct cu o rachetă rusească
- Zelenski, devastat că Modi l-a îmbrăţişat pe Putin, "criminalul cel mai sângeros al lumii": "Este o lovitură...
- Macron dezvăluie că SUA şi Germania se opun cel mai tare aderării Ucrainei la NATO: "Ucrainenii au fost destul de...
- Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după ce Rusia a lovit spitalul de copii din Kiev
- Cine a lovit spitalul de copii din Kiev? ISW: În niciun scenariu ruşii nu pot scăpa de responsabilitatea atacului
38 de persoane au fost ucise în toată ţara
În total 38 de persoane au fost ucise şi 190 au fost rănite în întreaga ţară după ce ruşii au lansat aproximativ 40 de rachete.
Ruşii au efectuat două runde de lansări combinate de rachete, potrivit comandantului forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk. Mai întâi, în noaptea de 7 spre 8 iulie au lansat patru rachete de croazieră Kh-101 din Saratov și două rachete balistice Iskander-M din Crimeea și Kursk.
Apoi, în jurul orei 10.00, pe 8 iulie, au lansat un al doilea val de rachete, printre care o rachetă balistică Kinjal sau Kh- 47, patru rachete balistice Iskander-M, o rachetă de croazieră 3M22 Zircon, 13 rachete de croazieră Kh-101, 14 rachete de croazieră Kalibr, două rachete de croazieră Kh-22 și trei rachete aeriene ghidate Kh-59/69.
Potrivit ucrainenilor, apărarea aeriană a doborât două rachete Kh-101 în primul val și un Kh-47, 3 Iskander, 11 Kh-101, 12 Kalibr și 3 Kh-59/69 în timpul celui de-al doilea val. Președintele Zelenski a declarat că forțele ruse au vizat infrastructura civilă din orașele Kiev, Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk și Kramatorsk.
Rachetele de croazieră ruseşti au zburat la altitudini extrem de joase
Experţii occidentali de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au evaluat că atacurile ruseşti de pe 8 iulie arată o nouă tactică pentru a amplifica daunele. Fostul purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Iuri Ignat, a declarat că ruşii şi-au îmbunătăţit în mod constant capacitățile de recunoaștere și de atac cu drone și eficacitatea rachetelor de croazieră și balistice.
Mai precis, rachetele de croazieră ruseşti au zburat la "altitudini extrem de joase", existând cazuri în care apărarea aeriană ucraineană a încercat să intercepteze rachete de croazieră care zburau la 50 de metri deasupra solului.
Faptul că până acum ucrainenii au avut un succes notabil în doborârea rachetelor Kh-101 şi sugestia că ruşii lansează lovituri cu rachete de croazieră la altitudini atât de joase indică faptul că forțele ruse și-au îmbunătăţit tacticile şi tehnologia pentru a provoca daune maxime infrastructurii ucrainene, lăsând apărarea ucraineană cu posibilitatea de a răspunde doar atunci când racheta este aproape de sol, a comentat ISW.
Ignat a mai remarcat şi că forțele ruse au redus puternic amprenta electromagnetică a dronelor pentru a preveni detectarea lor de către forțele ucrainene. Asta înseamnă că până când forțele ucrainene reuşesc să detecteze drona, racheta transportată de dronă este deja aproape de a lovi ținta.
Rusia şi-a adaptat constant modul de atac cu rachete pentru a profita de deficitul de apărare aeriană din Ucraina iar după atacurile din 8 iulie, Ucraina va trebui să învețe să răspundă ruşilor cu nivelurile de apărare aeriană furnizată de Occident, spune ISW.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰