Cine a lovit spitalul de copii din Kiev? ISW: În niciun scenariu ruşii nu pot scăpa de responsabilitatea atacului
Război în Ucraina. Think tankul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat că Rusia a declanşat o operaţiune amplă de dezinformare pentru a învinui antiaeriana ucraineană de atacul de pe 8 iulie când a fost lovit un important spital de copii din Kiev. Pentru a evita responsabilitatea, Moscova susţine şi că, de fapt, acest spital ar fi fost parţial unul militar şi că astfel constituia o ţintă legitimă, dar dovezile de la locul tragediei infirmă afirmaţiile ruseşti, susţin analiştii occidentali.
Analiştii militari de la ISW au evaluat că o rachetă de croazieră rusă Kh-101 (Х-101 în rusă, AS-23 "Kodiak" cod NATO) a lovit Spitalul de Copii Ohmatdet din centrul Kievului în cadrul unui atac amplu cu rachete care a vizat infrastructura ucraineană pe parcursul zilei de 8 iulie.
ONU spune că există o probabilitate ridicată ca spitalul de copii din Kiev să fi fost lovit direct cu o rachetă rusească în timp ce ruşii pretind că o rachetă sol-aer NASAMS lansată de Ucraina a lovit spitalul din Kiev.
Cum s-au produs atacurile ruseşti cu rachete de pe 8 iulie
Forțele ruse au efectuat două runde de lansări combinate de rachete, potrivit comandantului forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk. Mai întâi, în noaptea de 7 spre 8 iulie au lansat patru rachete de croazieră Kh-101 din Saratov și două rachete balistice Iskander-M din Crimeea și Kursk.
- Imagine tulburătoare după atacul asupra spitalului din Kiev: copii grav bolnavi, trataţi direct pe trotuar....
- Momentul în care o rachetă loveşte spitalul de copii din Kiev. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc: "Este o...
- Ucraina acuză Rusia că a atacat intenţionat spitalul de copii din Kiev. Moscova susţine că a fost lovit de...
- Atac rar cu rachete lansat de Rusia, pe timp de zi, asupra Ucrainei. Un spital de copii din Kiev, lovit. 20 morţi...
Apoi, în jurul orei 10.00, pe 8 iulie, au lansat un al doilea val de rachete, printre care o rachetă balistică Kinjal sau Kh- 47, patru rachete balistice Iskander-M, o rachetă de croazieră 3M22 Zircon, 13 rachete de croazieră Kh-101, 14 rachete de croazieră Kalibr, două rachete de croazieră Kh-22 și trei rachete aeriene ghidate Kh-59/69.
Potrivit ucrainenilor, apărarea aeriană a doborât două rachete Kh-101 în primul val și un Kh-47, 3 Iskander, 11 Kh-101, 12 Kalibr și 3 Kh-59/69 în timpul celui de-al doilea val. Președintele Zelenski a declarat că forțele ruse au vizat infrastructura civilă din orașele Kiev, Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk și Kramatorsk.
Imaginile surprinse de un martor arată momentul în care o rachetă rusească loveşte Spitalul de Copii Ohmatdet, cel mai mare spital de pediatrie din Ucraina care tratează zilnic mii de pacienți, inclusiv bolnavi de cancer, scrie ISW. Filmarea arată clar o singură rachetă care zboară pe o traiectorie descendentă abruptă înainte de a intra în contact cu clădirea spitalului, a apreciat Institutul pentru Studiul Războiului.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat o investigație preliminară la locului exploziei și a concluzionat că forțele ruse au folosit o rachetă Kh-101 pentru a lovi spitalul. Imaginile publicate de Spitalul de Copii Ohmatdet arată daune mari în mai multe clădiri din complex. Ulterior, resturi căzute de la rachetele rusești au lovit şi Maternitatea Isida din vestul Kievului. Rachetele rusești au deteriorat infrastructura rezidențială şi în Dnipro.
ISW: Propaganda rusă dă vina pe Ucraina pentru a scăpa de responsabilitate
Ruşii încearcă să scape de responsabilitatea atacului de la Spitalul Ohmatdet, lansând afirmații false despre rachetele implicate și natura spitalului, contrar dovezilor disponibile. Centrul Ucrainean de Combatere a Dezinformarii a avertizat pe 9 iulie că diverse surse de propagandă rusă răspândesc afirmații false că spitalul a fost lovit de o rachetă ucraineană (interceptor Patriot sau NASAMS) şi nu de una rusească, că Ucraina folosește parţial sau total spitalul pentru a trata soldați ucraineni răniți sau că Ucraina depozita rachete în spital, relatează ISW.
Ministerul rus al Apărării a publicat luni un comunicat în care susţine că imaginile disponibile "confirmă în mod clar" că rachete ucrainene lansate de apărarea antiaeriană au avariat clădiri civile din Kiev, referindu-se cel mai probabil la Spitalul de Copii Ohmatdet și nu la cealaltă unitate medicală din oraș despre care oficialii ucraineni au recunoscut că a fost avariată de căderea unor resturi de rachete, menţionează ISW.
Surse ruseşti au distribuit pe scară largă filmarea cu momentul în care Spitalul Ohmatdet este lovit de o rachetă, iar diverşi bloggeri ruşi au publicat postări înșelătoare în care susțin în mod fals că apare o rachetă a apărării aeriene ucrainene și nu o rachetă rusească Kh-101 de atac, continuă ISW.
Traiectoria rachetei din filmare și motorul turboreactor vizibil sub carcasă acesteia se potrivesc cu modelul unei rachete ruseşti Kh-10 și nu susțin afirmațiile că ar fi fost un interceptor de apărare aeriană, a evaluat ISW. În plus, racheta de pe filmare nu pare avariată de interceptoarele de apărare aeriană, mai notează sursa citată.
SBU susţine că numerele de serie găsite printre resturi la faţa locului se potrivesc cu cele ale altor rachete Kh-101 lansate în Ucraina. Potrivit ISW, unii bloggeri militari ruși au relatat că forțele ruse au vrut să lovească uzina Artem, situată la 1,6 km nord de Spitalul de Copii Ohmatdet, şi care a fost lovită în cele din urmă de alte rachete ruseşti.
În altă ordine de idei, analiştii occidentali de la ISW susţin că şi dacă afirmaţiile ruşilor despre atac ar fi adevărate, asta nu înseamnă că ar absolvi forțele ruse de responsabilitatea legală sau morală a loviturilor lansate. Potrivit grupului de experţi militari, este falsă şi ipoteza că spitalul este o țintă militară legitimă pentru că ar fi tratat militari ucreineni, aşa cum susţin operațiunile de dezinformare rusești.
Spitalul de copii Ohmatdet nu este un spital militar, este cel mai mare spital multidisciplinar pentru copii din Ucraina și tratează până la 18.000 de copii pe an iar articolul 19 din Convenția de la Geneva, semnată de Rusia, prevede că protecția juridică internațională a spitalelor civile nu poate fi ridicată decât dacă spitalul întreprinde "acţiuni periculoase la adresa inamicului" și exclude în mod explicit că prezența în spital a personalului militar bolnav sau rănit este un act "periculos pentru inamic".
Articolul 19 mai prevede şi că "inamicul" trebuie să lanseze un avertisment înainte de a ataca un spital despre care se presupune că ar adăposti militari cu potenţial de a pune în pericol inamicul iar autoritățile ruse nu au emis un astfel de avertisment și nici nu au oferit dovezi că un spital plin de copii bolnavi reprezintă o amenințare iminentă pentru forțele ruse, explică ISW.
Totodată ISW atrage atenţia că afirmația Ministerului rus al Apărării conform căreia un interceptor ucrainean a lovit clădiri civile din Kiev sau afirmaţia unui blogger militar rus care susține că spitalul a fost lovit accidental de o rachetă rusească nu absolvă forțele ruse de responsabilitate deoarece Rusia este statul agresor în acest război iar Ucraina nu ar fi nevoită să se apere dacă Rusia nu invada ţara, concluzionează ISW.
Nouă tactică a ruşilor pentru a maximiza daunele
Experţii occidentali în apărare mai atrag atenţia că atacurile ruseşti de pe 8 iulie arată o nouă tactică a ruşilor pentru a maximiza daunele acestor lovituri. Fostul purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Iuri Ignat, a declarat că ruşii şi-au îmbunătăţit în mod constant capacitățile de recunoaștere și de atac cu drone și eficacitatea rachetelor de croazieră și balistice. Mai precis, rachetele de croazieră ruseşti au zburat la "altitudini extrem de joase", existând cazuri în care apărarea aeriană ucraineană a încercat să intercepteze rachete de croazieră care zburau la 50 de metri deasupra solului.
Faptul că până acum ucrainenii au avut un succes notabil în doborârea rachetelor Kh-101 şi sugestia că ruşii lansează lovituri cu rachete de croazieră la altitudini atât de joase indică faptul că forțele ruse și-au inovat tacticile şi tehnologia pentru a provoca daune maxime infrastructurii ucrainene, lăsând apărarea ucraineană fără posibilitate de a răspunde decât atunci când racheta este aproape de sol, a comentat ISW.
Ignat a mai remarcat şi că forțele ruse au redus amprenta electromagnetică a dronelor până în ultima clipă posibilă pentru a preveni detectarea lor de către forțele ucrainene. Asta înseamnă că până când forțele ucrainene apucă să detecteze drona, racheta transportată de dronă este deja aproape de a lovi ținta.
Rusia şi-a adaptat constant modul de atac cu rachete şi pentru a profita de deficitul de apărare aeriană a Ucrainei, iar după atacurile din 8 iulie, Ucraina va trebui să învețe să răspundă ruşilor cu nivelurile de apărare aeriană furnizată de Occident, concluzionează ISW.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰