Moment istoric. După intrarea Suediei în NATO, țările nordice vor avea o apărare comună pentru prima dată în 500 de ani
Zi istorică pentru NATO. Alianţa nord-atlantică s-a extins de ieri. După decenii de neutralitate și aproape doi ani de la depunerea cererii, Suedia se alătură oficial blocului militar. Aderarea Suediei vine în momente destul de grele pentru alianţa nord-atlantică, asta după comentariile acide ale republicanului Donald Trump, care a spus că ar lăsa Rusia să atace ţările din alianţă care nu vor plăti 2% din PIB pentru apărarea colectivă, dacă va ajunge preşedintele Statelor Unite.
De Redactia Observator la 27.02.2024, 08:21Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Este o zi istorică. Asta face NATO mai puternică, Suedia mai sigură și pe noi toți mai în siguranță. Suedia contribuie cu forțe extrem de competente, cu o industrie de apărare de primă clasă și cheltuiește 2% din PIB-ul său pentru apărare.
Suedia a devenit ieri al 32-lea stat membru NATO. Statul scandinav a reuşit să treacă de ultimul obstacol - Parlamentul maghiar, care a aprobat cu o majoritate covârşitoare intrarea ţării în Blocul Nord-Atlantic.
David Pressman, ambasadorul SUA în Ungaria: Aderarea Suediei la NATO va contribui la securitatea Statelor Unite, la securitatea Ungariei și la securitatea alianței. A fost o decizie care a durat ceva timp și așteptăm cu nerăbdare să se încheie.
S-au încheiat cei 200 de ani de neutralitate pentru Suedia
Se încheie, astfel, cei 200 de ani de neutralitate ai Suediei. Mai mult, odată cu aderarea Suediei, se marchează un nou record.
Ulf Kristersson, premierul Suediei: Ţările nordice vor avea o apărare comună pentru prima dată în 500 de ani. Suntem vecini, rămânem prieteni și devenim aliați.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Cu Suedia în NATO, vom consolida apărarea și descurajarea pe flancul estic și vom continua sprijinul nostru pentru Ucraina. Împreună suntem mai puternici.
Obstacolele întâlnite de Suedia
Preşedintele României, Klaus Iohannis a transmis pe reţeaua X, fostă Twitter, că, odată cu intrarea Suediei în NATO, apărarea pe flancul estic va putea fi mult mai uşor consolidată.
Suedia a cerut să intre în alianţă în urmă cu aproape doi ani, după izbucnirea războiului din Ucraina, dar s-a confruntat cu tot felul de piedici, asta deşi are o armată bine antrenată şi deţine dotări militare de excepţie. Turcia a fost una dintre ţările care s-a opus aderării, pe motiv că ţara găzduieşte militanți kurzi, considerați terorişti de Guvernul de la Ankara.
De altfel, încrederea în alianţă a fost ştirbită în ultima vreme, din cauza comentariilor acide ale fostului preşedinte american, Donald Trump. Republicanul a spus că va lăsa Rusia să atace ţările din alianţă care nu vor plăti doi la sută din PIB pentru apărarea colectivă, dacă va ajunge din nou preşedintele SUA.