Antena Meniu Search
x

Moment istoric. Ungaria a aprobat aderarea Suediei la NATO. Ce urmează

Parlamentul Ungariei a aprobat luni un proiect de lege care permite Suediei să adere la NATO. Budapesta a dat în sfârșit undă verde pentru ca țara nordică să se alăture alianței. 

de Redactia Observator

la 26.02.2024, 18:28

Ungaria aprobă aderarea Suediei la NATO
Ungaria aprobă aderarea Suediei la NATO - Profimedia

Ungaria este ultima dintre cei 31 de membri NATO care ratifică aderarea Suediei, după luni de zile în care partidul de guvernământ Fidesz a blocat aprobarea. Din cei 194 de membri ai parlamentului maghiar 188 au votat "pentru" și 6 "împotrivă". 

În timp ce Finlanda a devenit membră NATO în aprilie anul trecut, Suedia a fost lăsată să aștepte. Turcia și Ungaria, care au relații mai bune cu Rusia, au ridicat obiecții.

Turcia a refuzat să ratifice aderarea Suediei, cerând măsuri mai dure împotriva militanților din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care s-au refugiat în Suedia.

Suedia și-a modificat legislația și a relaxat normele privind vânzările de arme pentru a împăca Turcia. Președintele Tayyip Erdogan a condiţionat şi el ratificarea de aprobarea de către SUA a vânzărilor de avioane de luptă F-16 către Turcia. 

Pe acelaşi subiect

Tergiversarea din partea Ungariei a fost mai puțin clară. Budapesta nu prea a avut solicitări concrete, şi-a exprimat mai degrabă furia față de criticile suedeze privind starea democraţiei sub conducerea premierului Viktor Orban.

Aderarea Suediei și a Finlandei este cea mai semnificativă extindere a alianței de la lărgirea sa către Europa de Est în anii 1990.

Moment istoric pentru Suedia

Obținerea aprobării din partea parlamentului ungar era ultimul obstacol pentru aderarea la NATO. Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a vizitat vineri Budapesta pentru a discuta despre cooperarea în domeniul apărării și securității cu  Viktor Orban. Cele două părți au anunţat un acord prin care Ungaria ar urma să achiziționeze patru noi avioane de luptă Gripen, fabricate în Suedia.

"Astăzi este o zi istorică", a scris Kristersson pe X la scurt timp după vot. "Suedia este pregătită să-și asume responsabilitatea pentru securitatea euro-atlantică". 

Suedia se va alătura oficial alianței după ce va prezenta instrumentul de aderare Departamentului de Stat (depozitarul Tratatului Organizaţiei Atlanticului de Nord). Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a confirmat că Suedia se va alătura alianței acum că toți aliații au aprobat cererea Suediei de aderare. "Aderarea Suediei ne va face pe toți mai puternici și mai siguri", a spus el.

Odată cu aderarea Suediei, NATO va număra 32 de țări membre, o întorsătură ironică, având în vedere că Rusia a invadat Ucraina motivând extinderea alianţei în Europa de Est de-a lungul graniței cu Rusia.

Anul trecut, Finlanda a devenit al 31-lea membru NATO, mărind cu aproximativ 1.300 de kilometri granița alianței cu Rusia. Finlanda și Suedia vor fi protejate de articolul 5 din tratatul NATO care prevede că un atac asupra unui membru este considerat un atac împotriva tuturor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Moment istoric. Ungaria a aprobat aderarea Suediei la NATO. Ce urmează