Moment istoric. Finlanda și Suedia semnează protocoalele de aderare la NATO
Moment istoric pentru NATO. Şefii de stat ai Suediei şi Finlandei semnează astăzi documentele oficiale de aderare la Alianţă.
De Redactia Observator la 05.07.2022, 13:47- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Documentele urmează să fie trimise celorlalte state membre pentru aprobare în Parlament. Deşi Turcia şi-a dat acordul la summitul de săptămâna trecută pentru aderare, parlamentul poate în continuare să voteze diferit dacă cele două ţări scandinave nu respectă condiţiile impuse de Ankara.
Aderarea celor două state va aduce o creştere a graniţei NATO cu Rusia cu peste 1300 de km şi o sporire a personalului militar activ cu aproape 50 de mii de soldaţi. În Ucraina, atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene par să se regrupeze pentru luptele din regiunea Doneţk, după ce trupele lui Putin au cucerire Luhansk-ul.
Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Ne pregătim să primim doi noi aliaţi dotaţi cu forţe şi capacităţi militare formidabile.
În Elveţia, liderii mondiali iau o decizie la această oră privind adoptarea unui plan Marshall de reconstrucţie al Ucrainei. Kievul estimează că vor fi necesari 750 de miliarde de dolari.
Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Este o nouă zi pentru Finlanda şi Suedia. Este o nouă zi pentru NATO. Cu 32 de naţiuni la masa noastră vom fi şi mai puternici şi populaţia noastră va fi şi mai sigură în timp ce ne confruntăm cu cea mai criză de securitate din ultimele decenii.
Condiţiile impuse de Turcia
Turcia şi-a dat acordul pentru lansarea acestei proceduri la summitul liderilor NATO de la Madrid, însă preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a reamintit celor două ţări nordice condiţiile ce trebuie respectate.
"Dacă îşi vor îndeplini sarcina, vom înainta (memorandumul) în parlamentul" turc în vederea adoptării sale, însă "dacă ele nu o vor face, este în afara oricărei discuţii să îl trimitem în parlament", a atras el atenţia într-o conferinţă de presă.
Erdogan a evocat o "promisiune făcută de Suedia" privind extrădarea a "73 de terorişti". Ea figurează într-un memorandum semnat marţi la Madrid între liderii celor trei ţări înainte de deschiderea summitului.
"Îi vor trimite, au promis. Acest lucru figurează în documente scrise. Îşi vor ţine promisiunea", a dat el asigurări, fără mai multe detalii.
Ankara cere de mai mulţi ani Stockholm-ului extrădarea de militanţi kurzi şi de persoane apropiate de mişcarea fondată de predicatorul Fethullah Gülen, acuzat de autorităţile turce că a alimentat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.
Suedia şi Finlanda sunt membre ale Uniunii Europene, însă acordul semnat la Madrid "nu angajează decât cele trei ţări", a reamintit luni Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.
"Legislaţia antiteroristă este un drept suveran al statelor, însă ea trebuie să respecte regulile şi drepturile fundamentale. Turcia are o interpretare vastă a legislaţiei sale împotriva terorismului şi ea profită pentru a-i aresta pe toţi cei care se exprimă critic, jurnalişti, avocaţi, apărători ai drepturilor omului", a declarat ea în faţa presei.