Antena Meniu Search
x

Ce făcea Putin în timp ce NATO a luat decizii istorice și a numit Rusia cea mai mare amenințare la adresa păcii

Vladimir Putin s-a aflat în afara Rusiei pentru prima dată de când a început războiul din Ucraina, a vizitat două state ex sovietice, Turkmenistan și Tadjikistan, în timp ce membrii NATO au luat decizii istorice la summitul de la Madrid. 

de Redactia Observator

la 30.06.2022, 13:02

Vezi și

La summitul istoric de la Madrid, NATO a invitat formal Finlanda și Suedia să se alăture alianței, SUA  au anunțat că vor crește prezența militară terestră, maritimă și aeriană în Europa, alianța a numit Rusia cea mai mare amenințare la adresa păcii din regiune, China a fost catalogată în premieră o provocare pentru interesele, securitatea și valorile occidentale. La final, NATO și-a reconfirmat sprijinul și angajamentul pentru Ucraina

Ce făcea Vladimir Putin în tot acest timp? 

Președintele rus și liderii celorlalte patru țări cu ieşire la Marea Caspică s-au întâlnit miercuri în capitala Turkmenistanului, Așgabat, pentru un summit cu privire la cooperarea regională și probleme internaționale. La finalul întâlnirii, președinții Rusiei, Iranului, Azerbaidjanului, Turkmenistanului și Kazahstanului au anunțat un acord de a interzice orice armată străină la Marea Caspică, relatează AP.

Ei au promis că țările lor nu vor fi folosite ca baze militare pentru vreun atac împotriva unui alt stat cu ieșire la Marea Caspică. Comunicatul de la finalul summitului a subliniat, de asemenea, importanța cooperării militare între cele cinci națiuni. În 2018, cele cinci țări au semnat o convenție privind exploatarea resurselor Mării Caspice care a pus capăt unor decenii de incertitudine. Pentru Putin, vizita la Așgabat a reprezintat prima sa călătorie în străinătate de când Moscova a invadat Ucraina, în februarie. Putin a vizitat cu o zi înainte, marți, fosta națiune sovietică Tadjikistan.

Pe acelaşi subiect

Vladimir Putin a declarat la final că armata rusă "nu lovește nicio țintă civilă” în Ucraina, atunci când a fost întrebat despre atacul care a ucis luni cel puțin 18 persoane în Kremenciuk. El a avertizat, de asemenea, că dacă Finlanda și Suedia ar primi trupele NATO și infrastructura militară pe teritoriul lor, Rusia va "răspunde în oglindă”. Putin a mai precizat că "operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina decurge conform planului”.

Putin: Construim relalaţii cu talibanii

Președintele rus a sosit marți la Dușanbe, capitala Tadjikistanului, pentru o întâlnire cu președintele Emomali Rahmon, aflat la putere din 1994 și care a menținut legături strânse cu Rusia. Tadjikistanul găzduiește aproximativ 7.000 de soldați ruși, fiind cea mai mare bază din străinătate a Moscovei. Cei doi au discutat despre îmbunătățirea securității la granița de 1.357 de kilometri a Tadjikistanului cu Afganistanul.

Tadjikistanul se teme de răspândirea radicalismului islamic din Afganistan. De asemenea, este o rută principală pentru contrabanda cu heroină și opiu din Afganistan. Deși Rusia i-a desemnat oficial pe talibanii aflaţi la guvernare în Afganistan drept grup terorist,  unul dintre oficialii talibanilor a fost invitat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg din această lună. "Știți că facem totul pentru ca situația din această țară să se normalizeze, încercăm să construim relații cu forțele politice care controlează situația”, a spus Putin la începutul întâlnirii cu Rahmon.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ce făcea Putin în timp ce NATO a luat decizii istorice și a numit Rusia cea mai mare amenințare la adresa păcii