Erdogan spune că Suedia a promis Turciei extrădarea a "73 de terorişti" în schimbul intrării în NATO. Reacţie de la Stockholm
Premierul suedez Magdalena Andersson a refuzat duminică să dezmintă afirmaţia făcută recent de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cum că Suedia "a promis" extrădarea a 73 de persoane în Turcia în schimbul renunţării de către Ankara la opoziţia sa faţă de intrarea ţării nordice în NATO, situaţie care a pus în dificultate Stockholmul, transmite AFP.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
În pofida insistenţei jurnaliştilor şi a îngrijorării refugiaţilor kurzi sau turci din Suedia, şefa guvernului nu a vrut să spună dacă un astfel de angajament a fost luat - sau nu - pentru ca Ankara să nu mai blocheze candidaturile Suediei şi Finlandei la alianţa nord-atlantică. "Am fost ministru timp de opt ani şi nu am vorbit niciodată despre ceea ce s-a spus la masa negocierilor", a declarat ea într-o conferinţă de presă. "Ceea ce mă pune într-o situaţie un pic dificilă în acest moment", a adăugat lidera social-democrată.
Erdogan avertizează că încă poate bloca aderarea Finlandei şi Suediei la NATO
În cadrul unui acord semnat marţi de Stockholm şi Helsinki, cu prilejul summitului NATO de la Madrid, cele două ţări nordice s-au angajat în scris să examineze "prompt şi minuţios" solicitările de extrădare formulate de Turcia. Nicio promisiune de a purcede efectiv la aceste extrădări nu a fost făcută, iar Finlanda şi Suedia au amintit ulterior că procesul depinde de autoritatea tribunalelor independente, relatează Agerpres. Însă preşedintele turc Erdogan s-a referit joi, la încheierea summitului NATO, la o "promisiune făcută de Suedia" privind extrădarea a "73 de terorişti", şi a ameninţat să blocheze din nou aderarea Stockholmului la alianţa nord-atlantică dacă angajamentele nu vor fi respectate.
Reacţia guvernului suedez. Declaraţii după summitul de la Madrid
Presată duminică în mai multe rânduri să spună dacă a fost într-adevăr făcută o astfel de promisiune, Andersson s-a mulţumit să repete poziţia ţării sale: Suedia va continua să respecte dreptul naţional şi internaţional, niciun cetăţean suedez nu va fi extrădat, decizia va reveni autorităţilor şi tribunalelor independente. "Dacă nu sunt implicaţi în activităţi teroriste, nu au de ce să-şi facă griji", a subliniat ea.
Andersson a susţinut prima sa conferinţă de presă după întoarcerea de la summitul de la Madrid, în timpul unei vizite pe insula Gotland din Marea Baltică. În insulă se desfăşoară în fiecare an, la începutul lunii iulie, timp de o săptămână, o întâlnire politică ce reuneşte îndeosebi şefi de partid. Dar Gotland este şi unul dintre locurile pe care armata suedeză le va întări din punct de vedere militar după invazia Rusiei în Ucraina şi decizia suedeză de a intra în NATO.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰