Antena LIVE

Momentul în care o dronă kamikaze loveşte fregata rusă Amiral Makarov. Cea mai importantă navă de război a ruşilor din Marea Neagră ar fi fost avariată

Mândria Flotei Ruse de la Marea Neagră, nava Amiral Makarov, ar fi fost avariată serios sâmbătă în timpul unui atac ucrainean cu drone, în portul Sevastopol din Crimeea, potrivit unor filmări publicate de ucraineni. Unul dintre videoclipuri arată ceea ce pare a fi un atac asupra unei fregate rusești din clasa Amiral Grigorovici, potrivit grupului de investigatori independenţi GeoConfirmed. LIVE TEXT Război Rusia - Ucraina, ziua 250

De la 31.10.2022, 14:29
Momentul în care o dronă kamikaze loveşte fregata rusă Amiral Makarov Twitter

Investigatorii independenţi de la grupul open source GeoConfirmed susţin că nava emblematică a Rusiei de la Marea Neagră, Amiralul Makarov, este doar una dintre cele trei nave rusești care au fost lovite sâmbătă. Un roi de drone, unele zburând prin aer, altele circulând în viteză pe apă - a lovit marina rusă la ora 4:20 dimineața.O filmare de pe una dintre dronele marine arată cum se deplasează printre navele inamice, relatează The Guardian. Fregata Amiral Makarov, cea mai importantă navă de război a ruşilor din Marea Neagră, a fost avariată și posibil scoasă din uz, susţin experţii de la GeoConfirmed. 

Oficialii ucraineni au transmis că este încă neclar dacă fregata Amiral Makarov a fost afectată puternic sau a suferit doar daune uşoare. Potrivit unor relatări neconfirmate oficial sistemele sale de radar au fost distruse şi carena a fost străpunsă. Imagini postate pe rețelele de socializare au surprins înregistrări ale unor explozii puternice, în partea de sud a Sevastopolului, într-o zonă cunoscută drept Riflemen’s Bay. În apropiere, se află o școală a marinei ruse.

Amiralul Makarov ar fi fost lovită în timpul atacului de la Sevastopol

Pe acelaşi subiect

Ministerul Apărării din Rusia a declarat că Ucraina a folosit nouă drone aeriene și șapte drone marine, dintre care câteva au fost interceptate, inclusiv de un elicopter rusesc. Ruşii nu au precizat nimic despre fregata Amiral Makarov, dar au recunoscut că dragorul maritim Ivan Gobulet a suferit "daune minore” în urma atacului. 

Un jurnalist ucrainean, Andriy Tsaplienko, a distribuit imagini dramatice surprinse de o dronă aflată în acţiune pe coasta Crimeei. Drona părea să evite o ploaie de gloanţe care s-a abătut asupra ei. Tsaplienko susţine că Amiral Makarov şi alte două nave care transportau rachete de croazieră au fost avariate. "Există şanse mari ca mai multe nave să fie nu doar avariate, ci chiar scufundate", a scris jurnalistul. 

Duminică, Moscova a declarat că dronele folosite în atac au fost recuperate și sunt analizate. Potrivit ruşilor, erau echipate cu module de navigație fabricate în Canada. Rusia a acuzat Marea Britanie de atac și a spus că o unitate a Marinei Regale Britanice a condus operațiunile din portul Ochakiv, din sudul Ucrainei. Guvernul Marii Britanii a respins acuzaţiile, dar ruşii au anunţat repede că s-au retras din acordul care permitea exportul de cereale ucrainene.  

Tot duminică, grupul GeoConfirmed a postat pe Twitter că o "fregata din clasa Amiral Grigorovici" a fost victima atacului. După ce a examinat fotografiile, a concluzionat că "doar nava Amiral Makarov se potrivește cu această clasă pentru flota Mării Negre". Filmarea se oprește când drona ajunge la nava rusească şi cel mai probabil explodează la impact, susţine grupul. 

Şi consilieri ai președintelui Volodimir Zelenski au sugerat că Ucraina s-a aflat în spatele atacului bine orchestrat de sâmbătă. Guvernul de la Kiev nu și-a revendicat responsabilitatea, la fel cum nu a făcut-o nici în cazul exploziei de la podul din Kerci, din Crimeea, de pe 8 octombrie, deşi la câteva ore de la atac prezenta imagini cu o colecție de timbre cu podul în flăcări.

Este a doua oară când Kievul ar fi găurit prestigioasă navă rusească, după o operațiune atent planificată care a prins Kremlinul pe picior greşit. Flota rusă a Mării Negre a mai fost atacată de forţele ucrainene în luna aprilie a acestui an, când a fost scufundat Crucişătorul Moskva

Andrii Zagorodniuk, fostul ministru al Apărării din Ucraina, a descris atacul de sâmbătă drept "o evoluţie interesantă". "Cine a făcut-o a folosit un atac în grup. Nu este ca și cum o singură rachetă lovește o țintă. Este coordonat. Mai multe drone aeriene și maritime au supraîncărcat sistemul de apărare rusesc. Deşi dobori una sau două, altele trec. Este o tactică de roi”, a spus el, citat de The Guardian. 

Zagorodniuk s-a declarat surprins de faptul că dronele aveau "o conexiune video în direct destul de puternică". Au putut să înregistreze atacul, în ciuda faptului că erau în acţiune la peste 160 de km de coasta ucraineană. "Este remarcabil faptul că acest lucru se poate face pe această distanță”, susţine el.

Spre deosebire, dronele kamikaze iraniene care au atacat Kievul în urmă cu două săptămâni sunt mai primitive și zboară orbeşte, a remarcat el. Ucraina a demonstrat că este capabilă să lovească ținte aflate la o distanță lungă, în Crimeea. Ucrainenii ar fi atacat podul Kerci, aerodromul Saki și, în urmă cu două luni, clădirea cartierului general al marinei ruse, din Sevastopol. Zelenski a promis că va elibera Crimeea, împreună cu tot sudul și estul Ucrainei ocupate de ruşi. 

Ți-a plăcut acest articol?

nava rusia ucraina
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024