Antena Meniu Search
x

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 250. Aproape tot Kievul a fost lăsat fără apă. Localnicii sunt îndemnați să își facă provizii

Război Rusia - Ucraina, ziua 250. Rusia ameninţă să înfometeze lumea, susţine preşedintele Zelenski. A oprit din nou exporturile de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră, iar oficiali din întreaga lumea i-au criticat decizia. Pe de altă parte, o serie de explozii s-au auzit luni dimineaţă la Kiev, capitala Ucrainei, în timp ce autorităţile regionale din nordul, estul şi centrul Ucrainei au raportat de asemenea lovituri de rachete. Ministerul de Interne din Republica Moldova anunță că o rachetă rusească, doborâtă de sistemul ucrainean antiaerian, a căzut luni dimineață, pe teritoriul satului Naslavcea, raionul Ocnița, localitate aflată la frontiera de nord cu Ucraina. 

de Redactia Observator

la 31.10.2022, 22:49

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 22:50. AIEA a început în Ucraina inspecțiile privind „bomba murdară”

Organismul de supraveghere atomică al ONU a început inspecțiile la două situri nucleare din Ucraina, efectuate la cererea Kievului pentru a răspunde acuzațiilor Rusiei că lucrează la așa-numita 'bombă murdară', a declarat luni șeful organismului de supraveghere, Rafael Grossi.

„Directorul general Grossi a declarat că inspectorii AIEA au început - și vor încheia în curând - activitățile de verificare la (cele) două locații din Ucraina", a precizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat, adăugând că Grossi va furniza "în cursul acestei săptămâni concluziile sale inițiale" despre inspecții, transmite Mediafax.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 22:10. Statele Unite, cu ochii pe exploziile din Sevastopol

SUA "urmărește rapoartele privind un presupus atac împotriva navelor marinei ruse din Sevastopol" și a confirmat că "au avut loc explozii acolo", a declarat luni reporterilor un oficial militar american de rang înalt, conform CNN. Sevastopol este un oraș din Crimeea, la Marea Neagră.

"Au existat explozii acolo, dar nu am o evaluare a pagubelor și nici nu voi furniza alte informații legate de ceea ce ar fi putut cauza aceste explozii", a declarat înaltul oficial militar american.

Oficialul nu a vrut să spună dacă au fost implicate nave de coastă americane sau ce a cauzat exploziile, întrebat fiind în acest sens.

Rusia "continuă să desfășoare atacuri cu rachete împotriva infrastructurii Ucrainei, pentru a opri rețeaua lor de energie electrică, ceea ce a provocat întreruperi de curent pe scară largă", a adăugat oficialul.

UPDATE 21:26. SUA califică drept ''extorcare'' cererea Moscovei de a demilitariza culoarul pentru exportul de cereale

SUA au calificat luni drept ''extorcare colectivă'' cererea pe care Moscova a adresat-o Ucrainei de a nu utiliza culoarul destinat exporturilor de cereale în scopuri militare, după un atac asupra flotei sale în Crimeea şi după ce Rusia şi-a suspendat participarea la acordul privind exportul acestor cereale, informează AFP.

"Aceasta seamănă fie cu o pedeapsă colectivă, fie cu o extorcare colectivă", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price. "Aceasta nu este o problemă ce vizează doar două ţări de pe Terra. Acesta este un imperativ urgent" pentru ţările în curs de dezvoltare, a afirmat Price. "Suspendarea acordului de către Moscova ar reprezenta o pedeapsă colectivă pentru restul lumii, dar mai ales pentru ţările cu venituri mici şi venituri intermediare care au nevoie disperată de aceste cereale", a adăugat el, potrivit Agerpres.

UPDATE 18:55. Kievul cere sisteme antiaeriene suplimentare din partea SUA şi a Germaniei

Armata ucraineană a cerut, luni, sisteme antiaeriene suplimentare din partea Statelor Unite şi Germaniei, în contextul intensificării bombardamentelor ruse, informează postul de televiziune CNN.

"Avem nevoie de sisteme antiaeriene suplimentare. Sistemele menţionate deja, cele germane, de tip IRIS-T, avem nevoie de mai multe", a declarat luni Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Aeriene ucrainene, potrivit Mediafax.

Germania a livrat până acum Ucrainei un singur sistem de tip IRIS-T. "Acest sistem funcţionează şi a funcţionat astăzi, cu o eficienţă de sută la sută. Vrem ca germanii să intensifice producţia", a subliniat oficialul militar ucrainean.

Iurii Ihnat a menţionat şi sistemul american NASAMS, care urmează să fie livrat Ucrainei. "Sunt două baterii, avem nevoie de mai multe", a insistat el, cerând şi sisteme sol-aer HAWK, de fabricaţie americană, dar care ar urma să fie livrate de Spania.

UPDATE 17:10. Experții estimează că Ucraina are nevoie de sute de milioane de dolari pentru a reface infrastructura energetică distrusă în timpul războiului

Dmytro Sakharuk, directorul executiv al unei companii ucrainene private de electricitate, a declarat că Ucraina are nevoie de echipamente în valoare de „sute de milioane de dolari" pentru a restabili instalațiile avariate de recentele lovituri rusești.

„Din păcate, am epuizat deja stocul de echipamente pe care îl aveam în depozite după primele două valuri de atacuri care au avut loc începând cu 10 octombrie... Acum lucrăm la modul în care să le cumpărăm sau să le obținem de la partenerii noștri, dacă aceștia au posibilitatea de a le transfera gratuit", a declarat Saharuk, potrivit BBC.

Acesta a adăugat că pentru unii consumatori, întreruperile de curent pot dura mai mult de șase ore. Atacurile rusești s-au intensificat în ultima perioadă și vizează în special elementele importante ale infrastructurii din Ucraina, transmite Mediafax.

UPDATE 16:25. Cargouri cu cereale pleacă din Ucraina, în pofida suspendării acordului rus

Două cargouri încărcate cu cereale au plecat luni din porturi ucrainene - pe coridorul maritim umanitar către Turcia -, în pofida retregerii Rusiei din Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, potrivit site-ului specializat Marine trafic, relatează AFP.

În total, 12 cargouri urmează să plece luni din porturi din Ucraina, iar alte patru cargouri se îndreaptă către porturi ucrainene - inclusiv unul sub pavilonul Tuerciei -, a precizat Centrul de Coordinare Comună (JCC), însărcineze să supervizeze aplicarea acordului privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră.

Potrivit news.ro, coordonatorul ONU al iniţaitivei cu privire la exportul cerealelor ucrainene Amir Abdulla a avertizat luni că ”niciun cargou civil nu trebuie să devină o ţintă militară şi nici să fie luat ostatic. Alimentaţia trebuie să treacă”.

UPDATE 14:40 Momentul în care o dronă kamikaze loveşte fregata rusă Amiral Makarov

Mândria Flotei Ruse de la Marea Neagră, nava Amiral Makarov, ar fi fost avariată serios sâmbătă în timpul unui atac ucrainean cu drone, în portul Sevastopol din Crimeea, potrivit unor filmări publicate de ucraineni. Unul dintre videoclipuri arată ceea ce pare a fi un atac asupra unei fregate rusești din clasa Amiral Grigorovici, potrivit grupului de investigatori independenţi GeoConfirmed.

Investigatorii independenţi de la grupul open source GeoConfirmed susţin că nava emblematică a Rusiei de la Marea Neagră, Amiralul Makarov, este doar una dintre cele trei nave rusești care au fost lovite sâmbătă. Un roi de drone, unele zburând prin aer, altele circulând în viteză pe apă - a lovit marina rusă la ora 4:20 dimineața. 

UPDATE 14:00 Moscova confirmă că a lovit infrastructuri energetice în Ucraina

Rusia a lovit instalaţii energetice din Ucraina cu "arme de înaltă precizie", a anunţat luni Ministerul Apărării de la Moscova, în timp ce Kievul a raportat un "atac masiv" care a provocat în special întreruperi de apă şi de curent electric, informează France Presse, citat de Agerpres

Forţele armate ruse "îşi continuă loviturile cu arme de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune (...) împotriva comandamentului militar şi sistemelor energetice ale Ucrainei. Toate loviturile şi-au atins obiectivul. Toate ţintele desemnate au fost atinse", a declarat ministerul într-un comunicat.

Un "atac masiv" al Rusiei a avut loc luni dimineaţă împotriva instalaţiilor energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, privând de apă 80% dintre consumatorii capitalei Kiev şi lăsând "sute de localităţi" fără electricitate, aminteşte AFP.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, "au fost lansate peste 50 de rachete de croazieră" asupra Ucrainei, "folosind avioane" din nordul Mării Caspice şi din regiunea Rostov din Rusia.

Resturile uneia dintre ele, doborâte de forţele de la Kievului, au căzut asupra unui sat din Republica Moldova la graniţa cu Ucraina, a anunţat Chişinăul, raportând pagube materiale, dar fără victime imediat.

Aceste noi lovituri masive au loc după ce Moscova a anunţat în weekend că îşi suspendă participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene, vital pentru aprovizionarea alimentară mondială.

UPDATE 13:20 Ucraina a fost atacată cu peste 50 de rachete, luni

Peste 50 de rachete au fost lansate luni de ruși, dar cele mai multe au fost doborâte, afirmă forțele aeriene ucrainene.

Forțele rusești au lansat peste 50 de rachete de croazieră împotriva Ucrainei și 44 dintre acestea au fost interceptate, au anunțat luni forțele aeriene ucrainene într-o postare pe Telegram, potrivit Mediafax.

„La 31 octombrie, la ora 7:00 dimineața, ocupanții ruși au lansat mai multe valuri de atacuri cu rachete asupra unor instalații de infrastructură critică din Ucraina. Mai mult de 50 de rachete de croazieră X-101/X-555 au fost lansate din avioanele purtătoare de rachete ale aviației strategice Tu-95/Tu-160 la nord de Marea Caspică și regiunea Volgodonsk (regiunea Rostov)", a precizat Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Atacurile au vizat infrastructura din Kiev și din marile orașele din Ucraina.

UPDATE 13:10 Primarul Kievului anunță că 80% dintre locuitorii capitalei ucrainene au rămas fără alimentare cu apă

Locuitorii orașului Kiev sunt îndemnați să-și facă rezerve de apă după atacul cu rachete al rușilor, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Primarul Kievului le-a cerut locuitorilor să utilizeze apa din depozite și din stațiile de pompare, după ce un atac rusesc asupra unei instalații electrice din apropiere a lăsat luni o mare parte populația capitalei fără apă.

„În prezent, din cauza daunelor provocate la instalația din apropierea Kievului, 80% dintre consumatorii capitalei nu au apă", a declarat primarul Vitali Klitschko pe Telegram.

„Pentru orice eventualitate, vă rugăm să vă faceți provizii de apă de la cele mai apropiate pompe și puncte de vânzare. Specialiștii fac tot posibilul pentru a readuce apa în apartamentele locuitorilor din Kiev", a mai spus primarul orașului Kiev.

O companie cu sediul în capitală a publicat o hartă care arată locurile în care se află pompele în funcțiune.

Luni, rușii au declanșat un nou val de atacuri cu rachete asupra infrastructurii din marile orașe ucrainene, perturbând alimentarea cu energie electrică și apă în întreaga țară.

UPDATE 11:10 O rachetă rusească a căzut pe teritoriul  Moldovei. Mai multe case din Naslavcea, avariate

O rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a satului Naslavcea din Republica Moldova, aflat la granița cu Ucraina, transmite Ministerul de Interne de la Chișinău într-un comunicat.

Mai multe locuinţe din Naslavcea au fost afectate, însă din fericite nu sunt înregistrate victime.

Autoritățile ucrainene au informat că în această dimineață a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc, de pe teritoriul Ucrainei, care este la o distanță de 1 km de barajul Naslavcea.

Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, vizate fiind transformatoarele electrice. Autoritățile ucrainene anunță că nu există pericol de inundații, informează Unimedia. Momentul a fost surprins de o cameră de supraveghere. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:00 Atacuri asupra infrastructurii din Ucraina: compania feroviară folosește locomotive diesel

80% din trenuri circulă conform programului, în pofida atacurilor asupra infrastructurii, anunță Căile Ferate ucrainene.

Reprezentanții companiei Căile Ferate ucrainene au declarat că luni, 80% din trenurile lor continuă să circule conform programului, în ciuda valului de atacuri asupra infrastructurii, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Ei au mai anunțat că au fost scoase pe trasee locomotive diesel și astfel aproape toate trenurile vor continua să circule.

Totuși, unele garnituri care pleacă din capitala Kiev au înregistrat întârzieri, a precizat compania. Este vorba despre rutele care leagă capitala de Dnipro, Uzhhorod și Kramatorsk.

Lovituri asupra infrastructurii din Ucraina s-au produs luni în întreaga țară, inclusiv în regiunile centrale Kiev, Cherkasy și Kirovohrad, în regiunea estică Harkov și în regiunea sudică Zaphorojia.

UPDATE 10:50 Ucraina: Un 'atac masiv' al Rusiei împotriva instalaţiilor energetice în mai multe regiuni

Un "atac masiv" al Rusiei a avut loc luni dimineaţă împotriva instalaţiilor energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, a anunţat preşedinţia ucraineană, la două zile după un atac asupra flotei ruse din Crimeea, despre care Moscova a spus că a fost comis de Kiev cu ajutorul Londrei, relatează France Presse şi Reuters, potrivit Agerpres.

"Teroriştii ruşi au lansat, încă o dată, un atac masiv împotriva instalaţiilor sistemului energetic în mai multe regiuni", a transmis un consilier al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko. "Unele dintre rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, în timp ce altele şi-au atins ţinta", a adăugat el.

UPDATE 9:46 Surse: Rușii ar fi lovit hidrocentrala Novodnestrovsk, aflată la câțiva kilometri de Republica Moldova 

Centrala hidroelectrică Novodnestrovsk, aflată pe Nistru, ar fi fost lovită de rachetele rușilor, devenind inoperabilă, potrivit unor informaţii neconfirmate oficial.

În imagini apărute pe Twitter, se vede o coloană mare de fum care se ridică spre cer din zona centralei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 9:10 Mai multe explozii au fost auzite la Kiev

O serie de explozii s-au auzit luni dimineaţă la Kiev, capitala Ucrainei, potrivit unor martori din oraş citaţi de Reuters şi unor jurnalişti ai France Presse, în timp ce autorităţile regionale din nordul, estul şi centrul Ucrainei au raportat de asemenea lovituri de rachete.

Rusia şi-a intensificat în ultimele săptămâni atacurile cu rachete asupra Ucrainei după ce a dat vina pe Kiev pentru explozia ce a deteriorat Podul Crimeei.

Luni dimineaţă putea fi văzut fum ridicându-se deasupra Kievului după cel puţin zece explozii, au spus martorii citaţi de AFP, potrivit Agerpres.

De asemenea, curentul electric, precum şi reţelele de telefonie mobilă au căzut în anumite părţi ale oraşului.

Jurnalişti de la France Presse au anunţat de asemenea că cel puţin cinci explozii au fost auzite în capitala Ucrainei între orele 8.00 şi 8.20 (6.00 şi 6.20 GMT).

Capitala fusese deja lovită pe 10 şi 17 octombrie, mai ales de drone ruseşti de fabricaţie iraniană.

Ihor Terekhov, primarul Harkovului, a declarat că oraşul a fost lovit de două rachete care au vizat "o istalaţie a infrastructurii critice".

Au fost semnalate explozii şi în oraşele Zaporojie şi Cerkasî.

"Perdanţii ruşi continuă să ducă război împotriva infrastructurii civile", a scris Andri Ermak, şeful de cabinet aş preşedintelui Volodimir Zelenski, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Aceste ultime bombardamente asupra Kievului au loc la trei zile după un atac asupra flotei ruse din Crimeea despre care Moscova a spus că a fost comis de Ucraina cu ajutorul Londrei.

UPDATE 8:40 ONU, Turcia și Ucraina merg mai departe cu acordul privind cerealele, în ciuda retragerii Rusiei

ONU, Turcia și Ucraina continuă să implementeze acordul privind cerealele și au convenit asupra unui plan de tranzit pentru ca luni 16 nave să treacă prin Marea Neagră, în ciuda retragerii Rusiei din pactul care a permis exportul ucrainean, informează Reuters, citat de Mediafax.

Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie, și-a întrerupt sâmbătă participarea la acordul din Marea Neagră pentru un „termen nedefinit”, deoarece a anunțat că nu poate „garanta siguranța navelor civile” care călătoresc în cadrul pactului, după un atac asupra flotei sale din Marea Neagră.

Măsura a stârnit proteste din partea Ucrainei, NATO, Uniunii Europene și Statelor Unite, în timp ce Organizația Națiunilor Unite și Turcia, doi dintre principalii intermediari ai acordului din iulie, s-au străduit duminică să îl salveze.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost profund îngrijorat de mișcarea Rusiei și a amânat o călătorie în străinătate pentru a încerca să revigoreze acordul menit să atenueze criza alimentară mondială, a declarat purtătorul său de cuvânt.

În urma mișcării Rusiei, contractele futures pentru grâu de la Chicago au crescut luni cu peste 5%, deoarece atât Rusia, cât și Ucraina se numără printre cei mai mari exportatori de grâu din lume, au declarat analiștii.

Peste 9,5 milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea-soarelui, orz, rapiță și soia au fost exportate din iulie. Conform acordului, un Centru Comun de Coordonare- format din oficiali ONU, turci, ruși și ucraineni - asigură circulația navelor.

Duminică, nicio navă nu s-a deplasat prin coridorul maritim stabilit. Dar Națiunile Unite au afirmat într-o declarație că au convenit cu Ucraina și Turcia asupra unui plan de circulație pentru 16 nave luni.

Conform ONU, oficialii ruși au fost informați despre acest plan.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat Flota Mării Negre de lângă Sevastopol cu 16 drone și că „specialiști” din marina britanică au ajutat la coordonarea a ceea ce a numit un atac terorist. Marea Britanie a negat afirmația. Rusia a declarat că a respins atacul, dar că navele vizate erau implicate în asigurarea coridorului de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră.

Ucraina nu a confirmat și nici nu a negat că s-ar afla în spatele atacului. Armata ucraineană a sugerat că rușii înșiși ar fi putut fi responsabili pentru explozii.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Moscova a folosit exploziile la 220 km distanță de coridorul de cereale ca un "pretext fals".

UPDATE 07:24 Lavrov compară situaţia de acum cu criza rachetelor din Cuba

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, într-un interviu pentru filmul “A World on the Verge. Lessons of the Cuban Missile Crisis”, că actuala situaţie legată de Ucraina este similară cu perioada crizei rachetelor din Cuba, fiind vorba despre ameninţări directe la adresa dreptului la securitate al Rusiei la graniţele ţării, informează tass.com, citat de news.ro.

Întrebat cât de asemănătoare este situaţia din perioada crizei rachetelor din Cuba cu cea de acum legată de Ucraina, ministrul a subliniat că “există similarităţi”. “Atât în 1962 cât şi acum vorbim despre ameninţări directe la adresa securităţii Rusiei la graniţele noastre. Astăzi este chiar mai aproape decât rachetele balistice Jupiter situate în Turcia. Există o campanie militară de aprovizionare a Ucrainei cu tot felul de arme”, a precizat Lavrov.

UPDATE 7:15 Creştere a preţurilor pe piaţa cerealelor, după retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre

Piaţa cerealelor se pregăteşte pentru o creştere a preţurilor, după retragerea Rusiei din acordul privind coridorul Mării Negre, decizie care pune în pericol exporturile ucrainene, au spus analişti intervievaţi de Reuters, potrivit News.ro.

Moscova şi-a suspendat sâmbătă participarea la acordul Mării Negre, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene asupra flotei sale din Crimeea anexată de Rusia.

Kievul a spus că acuzaţia Rusiei este o scuză pentru o ieşire pregătită din acord, în timp ce Washingtonul a acuzat Moscova că se foloseşte de alimente ca de o armă.

Pieţele de grâu au fost foarte sensibile la evoluţiile invaziei din ultimele opt luni a Rusiei în Ucraina, deoarece ambele ţări sunt printre cei mai mari exportatori de grâu din lume. Ucraina este, de asemenea, un furnizor important de porumb.

Înfiinţarea coridorului, care a permis transportul a peste 9 milioane de tone de cereale şi mărfuri oleaginoase din porturile ucrainene, a contribuit la stabilizarea pieţelor de cereale şi la reducerea preţurilor globale, după ce au atins niveluri record.

Acest calm relativ se va sfârşi probabil când grâul de la Chicago şi Paris, cele mai active două contracte futures pentru grâu din lume, vor începe o nouă săptămână de tranzacţii.

”Anunţul Rusiei va determina cu siguranţă creşterea preţurilor, fiind foarte probabil ca preţurile să crească la începutul săptămânii, pur şi simplu pentru că vor ieşi mai puţine cereale din Ucraina”, a spus Arthur Portier, de la firma de consultanţă Agritel.

Achiziţionarea de cereale pentru porturile de la Marea Neagră din Ucraina a încetat în urma deciziei Rusiei, a declarat un broker ucrainean.

Seceta din Argentina şi ploile torenţiale din estul Australiei s-au adăugat şi ele la îngrijorările privind aprovizionarea, deoarece ridică îndoieli cu privire la recoltele viitoare ale exportatorilor de grâu din emisfera sudică.

În acelaşi timp, livrările rapide de la începutul sezonului din Uniunea Europeană înseamnă că surplusul de acolo a scăzut.

”Problema este că, printre alte ţări exportatoare majore, oferta de grâu scade”, a spus Portier.

Suspendarea coridorului ar putea declanşa o cursă de cumpărare în Chicago, unde fondurile de investiţii au o poziţie scurtă netă.

Grupul CME aplică limite zilnice privind mişcările preţurilor, plafonul actual de 0,70 de dolari pentru contractul său de grâu din Chicago implicând o creştere maximă posibilă de 8,4%, comparativ cu închiderea de vineri de 8,29-1/4 dolari pe buşel.

Carlos Mera, şeful cercetării pieţelor de mărfuri agricole la Rabobank, a declarat că contractele futures pe grâu ar putea creşte cu 5% până la 10%, dar reacţia ar putea dispărea, deoarece renunţarea la acord de către Moscova a fost parţial anticipată, în timp ce exporturile Rusiei au crescut.

”Exporturile din Rusia sunt în creştere, aşa că pe termen scurt ar putea exista în continuare disponibilitate din Marea Neagră”, a spus el.

Participanţii de pe piaţă vor urmări, de asemenea, dacă acordul pentru coridor poate fi salvat, în timp ce ONU continuă eforturile de negociere.

În absenţa coridorului, unii comercianţi şi analişti spun că Rusia nu are o capacitate logistică suplimentară pentru a umple golul, crescând riscul unor preţuri persistente ridicate.

”Sfârşitul coridorului va creşte inevitabil preţurile şi asta face situaţia foarte proastă pentru importatori”, a spus Portier.

Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a declarat duminică că 218 nave au fost ”blocate efectiv” de decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la acordul de export de cereale.

UPDATE 7:00 Zelenski: Rusia şantajează lumea cu foametea

Surse din domeniul securităţii le-au spus reporterilor britanici că smartphone-ul personal al fostului ministru de externe şi premier Lizz Truss a fost piratat de "agenţi ai Kremlinului". Întreg scandalul ar fi fost muşamalizat de Boris Johnson în vară, scrie Daily Mail. 

Acum, marea problemă este că Putin a reînceput blocada din porturile de la Marea Neagră. Navele cu cereale nu mai pot să ducă grâul Ucrainei în Africa şi Asia, ca represalii pentru că armata lui Zelenski a atacat, cu drone, flota ruşilor din Marea Neagră. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Peste 2 milioane de tone de alimente se află în acest moment pe mare. Asta înseamnă că mai mult de 7 milioane de oameni nu mai au acces atât de uşor la mâncare. Din septembrie până astăzi s-au adunat 176 de vase cu cereale care nu își pot urma traseul. Aceasta este o intenție absolut transparentă a Rusiei de a readuce amenințarea foametei pe scară largă în Africa și Asia. 

Putin aştepta doar un pretext ca să oprească din nou exporturile, crede preşedintele ucrainean. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Aceşti oameni bolnavi pun, încă o dată, lumea pe muchia crizei de mâncare. Rusia este singura vinovată pentru faptul că mâncarea va deveni acum mai scumpă pentru oamenii dintr-o zonă care se întinde din Africa de Vest până în Asia de Est. Rusia este motivul pentru care oamenii, în special Ethiopia, Yemen sau Somalia, suferă de lipsuri imense de mâncare. 

Blocada Moscovei este criticată de comunitatea internaţională. Ministrul român de externe a condamnat şi el decizia Rusiei, pe care o consideră nefondată. Bogdan Aurescu susţine că România va continua să ajute la transportul cerealelor ucrainene. 

Minstrul de Externe al Poloniei a declarat, printr-o postare pe Twitter, că refuzul categoric al Rusiei este o altă dovadă că ţara nu doresşte să participe la niciun acord internaţional. Acesta a mai spus că atât Polonia cât şi alte ţări europene vor veni în ajutorul Ucrainei şi o vor ajuta să transporte toate bunurile necesare. 

Un oficial german a rugat Rusia să-şi îndeplinescă obligaţiile, întrucât siguranţa comunităţii internaţionale urmează a fi pusă în pericol. Milioane de oameni din ţări ca Liban, Niger sau Bangladesh riscă să moară de foame în urma deciziei liderului rus. 

Mai mulţi piloţi ucraineni au fost recrutaţi de către Forţele Aeriene pentru a participa la antrenamente în vederea folosirii avioanelor de luptă din Vest. Singura problemă este că acest tip de avioane nu au fost încă livrate către Ucraina. Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene a anunţat că tinerii piloţi sunt gata să plece ''şi mâine" dacă partenerii din Vest se decid asupra aeronavelor pe care le vor trimite în Ucraina. 

Între timp, Moscova a cerut Consiliului de securitate al ONU să se reunească astăzi pentru a investiga şi a pedepsi Ucraina pentru că a atacat nave ruseşti în Marea Neagră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 250. Aproape tot Kievul a fost lăsat fără apă. Localnicii sunt îndemnați să își facă provizii