Antena Meniu Search
x

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 249. Trupele ruse, în defensivă pe mare parte a frontului din Ucraina. Kievul condiţionează negocierea cu Moscova de retragerea trupelor

Război Rusia - Ucraina, ziua 249 LIVE TEXT. Rusia și-a suspendat participarea la un acord mediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene, după atacurile asupra navelor din Crimeea. Drept reacție, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia Rusiei necesită un răspuns internaţional puternic din partea ONU şi a Grupului celor 20 de economii majore. Între timp, Marea Neagră se transformă în câmp de bătălie. Mai multe drone ucrainene au atacat flota rusă din Crimea.  O victorie mică într-o mare de întuneric pentru ucraineni: peste 10% din populaţia ţării a rămas fără curent, iar pe front armata se confruntă cu înfrângeri în lanţ.

de Redactia Observator

la 30.10.2022, 21:23

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, că în total 1.031 de persoane au fost eliberate din captivitatea ruşilor începând cu luna martie. El a mai spus că Ucraina se confruntă cu deicit de energie, dar face tot posibilul să remedieze acest lucru.

UPDATE 21:23. Trupele ruse, în defensivă în faţa presiunii armatei ucrainene; Kievul condiţionează negocierea cu Moscova de retragerea trupelor

Trupele ruse au trecut în defensivă pe mare parte a frontului din Ucraina, în timp ce armata ucraineană menţinea duminică presiunea în sud cu obiectivul de a recuceri oraşul Herson, singura capitală regională ucraineană capturată de Rusia de la începutul campaniei sale militare împotriva Ucrainei, consemnează agenţia EFE, citată de Agerpres. Raportul militar difuzat zilnic de Ministerul rus al Apărării menţionează că trupele ruse au respins atacuri ucrainene în diferite sectoare ale frontului ce are o lungime de peste 1.000 de kilometri, în special în zona Kupiansk din sud-estul regiunii nordice Harkov şi în sectorul Liman din provincia estică Lugansk.

Pe acelaşi subiect

În sud, potrivit acestui raport, trupele ucrainene au lansat atacuri pe mai multe direcţii, toate respinse. În schimb, mai susţine ministerul rus, trupele ruse au reuşit să înainteze către localităţile Novomihailivka şi Volodimirivka, situate la 20 şi, respectiv, 40 de kilometri sud-est de oraşul Doneţk, controlat de separatiştii proruşi din anul 2014. De partea sa, Statul Major al armatei ucrainene a scris duminică pe pagina sa de Facebook că ''ieri a fost o zi bună'', în care ''ocupanţii au suferit pierderi mari'' în sectoarele Doneţk şi Liman. În acest timp, trupele ucrainene continuă să acumuleze forţe în teritoriul pe care-l controlează în zona regiunii Herson de pe malul drept al râului Nipru, în scopul lansării unei contraofensive majore, a declarat vice-guvernatorul regional numit de Moscova în această regiune, Kiril Stremusov.

Potrivit acestuia, ''stăpânii americani'' ai preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ''cer agentului său rezultate înainte de sfârşitul lui noiembrie''. În faţa aşteptatei contraofensive ucrainene asupra oraşului Herson, trupele ruse au evacuat de pe cealaltă parte a Niprului peste 70.000 de persoane, precum şi monumente şi vestigii istorice, inclusiv rămăşiţele prinţului Grigori Potemkin, care a fondat acest oraş în anul 1779. Ucraina a reafirmat duminică, printr-un purtător de cuvânt al Ministerului său de Externe, citat de Reuters, că înaintea oricăror negocieri de pace cu Rusia aceasta trebuie să-şi retragă toate trupele de pe teritoriul ucrainean, mesaj transmis după ce Moscova şi-a multiplicat semnalele că este dispusă la negocieri cu Kievul. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a remarcat însă într-o declaraţie duminică la postul Rossiya-1, preluată de agenţia TASS, că astfel de negocieri trebuie purtate în primul rând între Washington şi Moscova, întrucât preşedintele Zelenski acţionează în funcţie de ce îi ''dictează'' SUA, Peskov reafirmând că, în opinia Moscovei, Ucraina s-a retras în martie de la negocierile cu Rusia în urma unei influenţe în acest sens exercitate de Washington.

UPDATE 20:50. Navele cu cereale ucrainene aflate în aşteptare vor fi inspectate la Istanbul, dar se suspendă plecările altor nave

Inspectarea navelor cargou care transportă cereale din Ucraina va continua ''astăzi şi mâine'' la Istanbul, a anunţat duminică Ministerul turc al Apărării, după ce Rusia şi-a suspendat participarea în acordul semnat pe 22 iulie în Turcia, relatează AFP, citat de Agerpres. "Este prevăzută continuarea astăzi şi mâine a inspectării navelor încărcate cu cereale care aşteaptă la Istanbul", precizează într-un comunicat ministerul citat.

Aceste nave aflate în aşteptare pe Marea Neagră - în număr de 176, potrivit Ucrainei - vor fi inspectate, însă deocamdată nicio altă navă nu va mai pleca din porturile ucrainene, mai precizează Ministerul turc al Apărării. Acesta a confirmat că Ankara a fost între timp înştiinţată de Moscova asupra deciziei acesteia de a-şi suspenda participarea la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Personalul rus din cadrul Centrului Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supervizarea acordului, încă se află la Istanbul, mai notează ministerul turc.

UPDATE 16:40. Rușii susțin că dronele ucrainenilor care au atacat portul Sevastopol ar fi putut fi lansate de pe navele civile care transportă cereale

Ministerul rus al Apărării a difuzat duminică o declaraţie în care afirmă că a recuperat şi a examinat epavele dronelor folosite în atacul de sâmbătă dimineaţa asupra navelor Flotei ruse a Mării Negre în portul Sevastopol, susţinând că dronele au fost lansate de armata ucraineană din zona oraşului Odesa şi au zburat de-a lungul coridorului maritim securizat pentru exportul cerealelor ucrainene, înainte de a schimba direcţia spre portul din Crimeea, notează Agerpres.

UPDATE 14:22. Aurescu: România va continua să faciliteze tranzitul cerealelor ucrainene

România va continua să faciliteze tranzitul cerealelor ucrainene de teritoriul său, după decizia Rusiei de a părăsi acordul privind cerealele, scrie ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu pe Twitter, notează Mediafax. Ministrul condamnă suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a inițiativei pentru cereale de la Marea Neagră, lucru de natură să alimenteze insecuritatea alimentară la nivel mondial. „Aplicarea Inițiativei trebuie să fie reluată imediat”, spune Auresci, care precizează că în jur de 5,8 milioane de tone de cereale din Ucraina au trecut prin România.

UPDATE 12:28. Biden denunţă drept ”scandaloasă” decizia Rusiei de a suspenda acordul privind exportul cerealelor

Joe Biden denunţă drept ”scandaloasă” decizia Rusiei de a suspenda Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, vital în aprovizionarea alimentară mondială, relatează AFP. ”Este pur şi simplu scandalos. Nu aveau niciun motiv să facă asta”, a declarat președintele SUA, după ce a votat antricipat în alegerile de la jumătate de mandat, în fieful său din Wilmington, în Delaware (est).

UPDATE 11:48. UE cere Rusiei să revină asupra deciziei de retragere din acordul privind exportul de cereale ucrainene

Uniunea Europeană a cerut duminică Rusiei să anuleze decizia de a se retrage din acordul intermediat de ONU care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, pe fondul unei crize alimentare globale. 

"Decizia Rusiei pune în pericol principala rută de export de cereale și îngrășăminte atât de necesare pentru a aborda criza alimentară globală cauzată de războiul său împotriva Ucrainei. UE îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei", a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, pe Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 10:52. Numărul ucrainenilor care au intrat în România începând cu perioada pre-conflict a trecut de 2,7 milioane

În data de 29.10.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 219.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 60.000 de mijloace de transport. ”Pe sensul de intrare în România, au fost 117.485 de persoane, dintre care 9.472 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 16,99 % faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 29.10.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.705.830 cetăţeni ucraineni”, anunţă Poliţia de Frontieră. 

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în  zonele de competenţă - punctele de trecere şi  „frontiera verde” - poliţiştii de frontieră au constatat: 61 de fapte ilegale (24 de infracţiuni şi 37 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini; valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 42.000 lei; au fost confiscate bunuri în valoare estimată de aproximativ 22.600 lei; nu s-a permis intrarea în ţară a 20 de cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 16 cetăţeni români din diferite motive legale.

UPDATE 10:00. "Armata privată" a lui Putin recrutează condamnați ruși "cu HIV și hepatită C", susțin britanicii

Grupul Wagner - numit de unii ca fiind armata privată a lui Vladimir Putin - se pare că își scade standardele și recrutează, pentru războiul din Ucraina, condamnați ruși care suferă de boli grave, inclusiv HIV și hepatită C, potrivit unei informări a ministerului britanic al Apărării, care îl citează pe șeful organizației, Evgheni Prigojin. În conflictele anterioare, Grupul Wagner a menținut "standarde de recrutare relativ ridicate", mulți dintre operatorii săi servind a soldați profesioniști, se mai arată în anunțul făcut de minister pe Twitter, potrivit Sky News.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ministerul a adăugat pe Twitter că admiterea deținuților cu probleme medicale grave evidențiază „o abordare care acum primește numerele în detrimentul experienței sau calității”.

UPDATE 9:40. Cereale ucrainene: JCC confirmă că nu au fost aprobate mişcări de nave pentru duminică

Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supervizarea acordului internaţional privind exporturile de cereale, semnat în vară, a anunţat că pentru ziua de duminică nu a fost aprobată nicio mişcare de nave pentru transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, transmite AFP, potrivit Agerpres. 'Nu a fost găsit un acord comun la JCC cu privire la mişcările de ieşire şi de intrare a cargourilor pe 30 octombrie', afirmă Centrul într-un comunicat emis în cursul nopţii, după ce Rusia, invocând un atac cu drone împotriva navelor sale, şi-a suspendat participarea la acordul semnat la 22 iulie la Istanbul. JCC, care reuneşte delegaţi din Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU la Istanbul, precizează că a fost informat de Rusia despre 'preocupările' acesteia privind 'securitatea cargourilor', pe care le-a transmis delegaţiilor turcă şi ucraineană.

'Coordonatorul ONU pentru Iniţiativa privind cerealele în Marea Neagră, Amir Abdullah, a fost notificat astăzi (29 octombrie) de către delegaţia rusă pe lângă JCC despre preocupările acesteia cu privire la securitatea mişcărilor navelor comerciale', a scris JCC. 'Dl. Abdullah a adus (aceste preocupări) în atenţia delegaţiilor turcă şi ucraineană', adaugă comunicatul.

Ankara nu a reacţionat oficial după acest anunţ. Turcia nu a fost înştiinţată oficial de Rusia cu privire la retragerea sa din acordul internaţional privind exporturile de cereale, a declarat sâmbătă o sursă de securitate pentru AFP. 'JCC examinează recentele evoluţii, evaluându-le impactul asupra operaţiunilor şi discută despre viitoare etape', a indicat sursa.

UPDATE 8:20. Un înalt oficial ucrainean şi-a exprimat scepticismul cu privire la preluarea Twitter de către Elon Musk

Musk, un autodeclarat ”absolutist al libertăţii de exprimare”, şi-a exprimat dorinţa de a schimba moderarea conţinutului Twitter şi a postat pe Twitter că ”pasărea a fost eliberată”, după finalizarea achiziţiei. Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a postat sâmbătă pe Twitter: ”Şi-a primit cu adevărat pasărea libertatea sau tocmai s-a mutat într-o cuşcă nouă?”. El a făcut referire la ”moderarea neobişnuită” a site-ului lui Musk.

Musk a scris vineri pe Twitter că Twitter va forma un consiliu de moderare a conţinutului, ”cu puncte de vedere foarte diverse”. Şeful Tesla şi-a atras furia Kievului şi laude din partea Moscovei, în această lună, când a postat un sondaj pe Twitter în care a propus ca Ucraina să cedeze definitiv Crimeea Rusiei, ca noi referendumuri să fie organizate sub auspiciile ONU, pentru a determina soarta teritoriului controlat de ruşi, şi ca Ucraina să fie de acord cu neutralitatea, scrie News.ro.

Reacţia Kievului la preluarea Twitter a contrastat, de asemenea, puternic cu cea a Moscovei, unde vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a transmis vineri pe Twitter felicitări lui Musk. ”Mult noroc (Elon Musk) în depăşirea părtinirii politice şi a dictaturii ideologice pe Twitter. Şi renunţaţi la afacerea Starlink în Ucraina”, a scris Medvedev, referindu-se la miile de dispozitive de internet conectate prin sateliţii pe care compania lui Musk, SpaceX, îi operează în Ucraina. Starlink-urile sunt instrumente cheie de comunicare pentru forţele armate ale Ucrainei, deoarece conexiunea obişnuită mobilă şi prin internet fie lipseşte, fie nu este sigură în multe zone din prima linie. Rapoartele au apărut în presa americană la mijlocul lunii octombrie, că SpaceX ar putea începe să ceară să fie plătită de guvernul SUA pentru serviciile Starlink din Ucraina, despre care Musk spune că vor costa compania 100 de milioane de dolari până la sfârşitul anului 2022.

Musk a răspuns la aceste rapoarte spunând că SpaceX a retras cererea.

UPDATE 7:00. Casa Albă: Rusia folosește alimentele drept arme

Decizia Rusiei de a-și suspenda participarea la acordul de export al cerealelor mediat de Națiunile Unite „transformă alimentele în arme", a declarat sâmbătă Casa Albă, potrivit CNN"Orice discuție din partea Rusiei de a întrerupe aceste exporturi critice de cereale este în esență o declarație că oamenii și familiile din întreaga lume ar trebui să plătească mai mult pentru alimente sau să fie înfometați. Rusia încearcă din nou să folosească războiul pe care l-a declanșat ca pretext pentru a transforma alimentele în arme, având un impact direct asupra națiunilor aflate în nevoie și asupra prețurilor globale ale alimentelor și exacerbând crizele umanitare și insecuritatea alimentară deja grave", a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. 

Rusia a declarat că nu va mai participa la acordul cu Ucraina după atacurile cu drone asupra orașului Sevastopol din Crimeea, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării. În iulie, după luni de negocieri, miniștrii din Ucraina și Rusia au semnat un acord intermediat de ONU și Turcia. Rusia s-a angajat să deblocheze porturile de la Marea Neagră pentru a permite trecerea în siguranță a cerealelor și a semințelor oleaginoase - unele dintre cele mai importante exporturi ale Ucrainei. 

"Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a transportat deja peste 9,3 milioane de tone de cereale și a făcut să scadă prețurile în întreaga lume. A fost un succes extraordinar și trebuie să continue", se arată în declarația Casei Albe.

Zelenski: Suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră necesită un răspuns internaţional

Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră necesită un răspuns internaţional puternic din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Grupului celor 20 de economii majore, informează Reuters.

Într-un mesaj video, preşedintele ucrainean a acuzat Rusia că încearcă să creeze o foamete artificială în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 249. Trupele ruse, în defensivă pe mare parte a frontului din Ucraina. Kievul condiţionează negocierea cu Moscova de retragerea trupelor