Antena Meniu Search
x

Zelenski: Nu am ordonat noi atacul de la podul din Crimeea, din câte știu eu

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski se apără şi anunţă că explozia care a avariat pe 8 octombrie podul lui Putin din Crimeea nu a fost ordonată de armata ucraineană. Într-o declaraţie pentru postul de știri canadian CTV, citată de The Kyiv Independent, Zelenski a spus că explozia ar fi putut fi provocată de conflictele interne din Rusia.

de Redactia Observator

la 21.10.2022, 15:51

Zelenski: Nu am ordonat noi atacul de la podul din Crimeea, din câte știu eu
Zelenski: Nu am ordonat noi atacul de la podul din Crimeea, din câte știu eu - Profimedia Images/Arhivă

„Cu siguranță nu am ordonat asta, din câte știu eu”, a spus Zelenski. La o zi după explozia din 8 octombrie, Vladimir Putin a acuzat serviciile de informații ucrainene de terorism spunând că ele se află în spatele exploziei de la podul care leagă Crimeea de Rusia peste strâmtoarea Kerci.

În timpul exploziei, două sectoare ale podului s-au prăbuşit în mare după detonarea unui camion încărcat cu îngrăşăminte chimice, substanţe extrem de explozive. Flăcările au cuprins şi şapte vagoane cisternă, încărcate cu carburant, ale unui tren care trecea chiar atunci pe pod. Totodată, trei oameni şi-au pierdut viaţa din cauza incendiului. 

Podul din Crimeea este o arteră critică atât pentru alimentarea peninsulei cu produse şi combustibil, cât și pentru proviziile armatei ruse. În ultimele luni, zeci de convoaie militare rusești au folosit podul, transportând vehicule, arme, blindate și combustibil. Kievul nu și-a revendicat oficial responsabilitatea pentru explozia de pe podul lung de 19 kilometri, care a fost deschis de Vladimir Putin în 2018, dar a lăsat de înţeles prin mai mulţi oficiali că Ucraina se află în spatele atacului.

Un oficial ucrainean a declarat pentru Washington Post imediat după atac că serviciile secrete ucrainene ar fi provocat explozia de la Podul Crimeii. Tot atunci, publicațiile ucrainene Ukrayinska Pravda și UNIAN, citând surse, au scris că explozia a fost o operațiune specială a Serviciului de Securitate al Ucrainei. 

Pe acelaşi subiect

Ruşii acuză Ucraina de terorism

Camionul care ar fi explodat pe podul Kerci din Crimeea ar fi traversat Bulgaria, Georgia, Armenia, Osetia de Nord și teritoriul Krasnodar din Rusia, potrivit președintelui Comitetului rus de Investigaţii, Alexander Bastrykin. Oficialul rus a declarat că în urma anchetelor desfășurate de autoritățile ruse, incidentul este considerat "un act terorist" pus la cale de către serviciile secrete ucrainene, cetăţeni ai Rusiei şi ai unor ţări străine. 

În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina că a atacat podul într-un act de terorism, spunând că un camion-bombă ar fi provocat explozia, unii experţi occidentali au alte teorii. O altă explicație ar fi o explozie masivă sub pod, cauzată de un fel de dronă maritimă clandestină, arată o analiză BBC. La câteva zile după explozie, forțele ruse au lansat zeci de rachete şi drone kamikaze în Ucraina. Pe 10 octombrie,  au lovit centrul Kievului și alte orașe mari din Ucraina, în cel mai important atac coordonat de la începutul invaziei pe scară largă pe 24 februarie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Zelenski: Nu am ordonat noi atacul de la podul din Crimeea, din câte știu eu