Antena LIVE

Momentul în care un motor al avionului rusesc Il-76 se desprinde şi cade înainte de prăbuşire. Dovezile arată că a fost doborât. VIDEO

Controversă uriaşă după ce un avion militar rusesc s-a prăbuşit în regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina. Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că la bord erau 74 de oameni, dintre care 65 de militari ucraineni care urmau să facă parte dintr-un schimb de prizonieri. În schimb, Kievul susţine că aeronava transporta rachete. Dovezile arată că avionul rusesc a fost doborât, potrivit BBC. Moscova a transmis că toate persoanele de la bord au murit şi acuză ucrainenii că l-au doborât cu rachete Patriot sau IRIS-T.

De la 24.01.2024, 18:46

Imaginile care surprind momentul prăbușirii avionului Iliuşin 76 în Belgorod susţin varianta că aeronava a fost doborâtă, au explicat doi experți militari pentru BBC. "Imaginile sunt în concordanță cu doborârea unui avion. Se vede cum avionul pierde altitudine înainte ca o minge de foc să se declanşeze", a explicat Mark Cancian de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. El a adaugat că urma văzută pe cer poate fi dovada unei rachete. "Există o mică dâră înainte de explozie, care ar putea fi urma unei rachete".

"Cu aproximativ una sau două secunde înainte de prăbușire, pare să existe un incendiu la bord, un fragment minor al aeronavei se detaşează și cade din partea din față a avionului", a explicat şi Christopher Petrov, expert în apărare aeriană la Janes, un grup de informații open source. Şi potrivit acestuia, dâra de pe cer poate indica o rachetă sol-aer, dar spune că o identificarea definitivă este incertă.

Una dintre ipotezele vehiculate de ucraineni potrivit căreia nu erau prizonieri la bord este că aerova pleca din Belgorod, nu spre Belgorod. Dar "avionul Il-76 s-a prăbușit la aproximativ 2 km nord-est de unde a fost lovit peste regiunea Belgorod. Deoarece aeronava s-a dezintegrat după impact și secțiunea cu cabina de pilotaj a explodat, este imposibil de spus în ce direcție se îndrepta în timpul atacului" a explicat  expertul miliar german Julian Röpcke pe platforma X.

Pe acelaşi subiect

Din avionul IL-76 a căzut unul dintre motoare

Un expert în aviație a explicat pentru canalul rusesc de Telegram SHOT ce a căzut din avionul Il-76 prăbuşit în Belgorod. Potrivit concluziilor expertului, unul dintre cele patru motoare ale aeronavei, mai exact al treilea, a căzut din avion. Acesta susţine că anterior o rachetă ucraineană a lovit partea dreaptă a avionului, sub aripă. 

Potrivit presei ruse, piloţii au îndreptat avionul deasupra unui câmp din afara satului pentru a nu se prăbuşi peste case şi a face victime la sol. Un membru al Comitetului de Apărare al Dumei de Stat, generalul Viktor Sobolev, a spus că piloții ar trebui să fie decoraţi postum. 

Siteul independent de ştiri din Rusia Meduza scrie că Moscova a transportat în trecut prizonieri de război cu avionul, dar astăzi nu ar fi avertizat partea ucraineană despre acest lucru. O sursă aflată la curent cu procedurile de schimb de prizonieri a spus pentru site-ul de anchete theins.ru că rușii nu au avertizat despre metodele de transport. "De obicei, acest lucru este convenit în prealabil pentru a permite o încetare a focului", a declarat sursa pentru The Insider.

GUR: Nu deținem informații fiabile despre cine se afla exact la bordul avionului Il-76 prăbușit

Anterior, canalul de Telegram Mash a scris că un schimb de prizonieri trebuia să aibă loc astăzi, la ora 13:00, ora Moscovei, în regiunea Belgorod și că Ucraina a fost avertizată cu privire la ruta avionului în care se aflau prizonierii. Între timp, serviciile de informațiile militare ucrainene au transmis într-un comunicat că nu dețin "informații fiabile și cuprinzătoare despre cine se afla exact la bordul" avionului Il-76 prăbușit. Declarația GUR mai spune că partea rusă nu a spus că va transporta prizonierii de război cu avionul.

"Ucraina a îndeplinit toate acordurile pentru pregătirea corespunzătoare a schimbului. Militarii ruși capturați au fost duşi la timp la locul desemnat pentru schimb, unde au fost ținuți în siguranță. Conform acordurilor, partea rusă trebuia să asigure siguranța apărătorilor noștri. În același timp, partea ucraineană nu a fost informată cu privire la necesitatea asigurării siguranței spațiului aerian în zona orașului Belgorod într-o anumită perioadă de timp, așa cum s-a făcut în mod repetat în trecut.

Ucraina nu a fost informată cu privire la numărul de vehicule, rutele și formele de transport al prizonierilor. Se știe că prizonierii sunt transportaţi pe cale aeriană, feroviară și rutieră. Acest lucru poate indica acțiuni deliberate ale Rusiei menite să creeze o amenințare la adresa vieții și siguranței prizonierilor. Aterizarea unei aeronave de transport într-o zonă la 30 de kilometri de război nu poate fi sigură și trebuie discutată în orice caz de ambele părți, pentru că altfel pune în pericol întregul proces de schimb.

Pe baza acestui fapt, este posibil să vorbim despre acțiuni planificate și deliberate ale Federației Ruse cu scopul de a destabiliza situația din Ucraina și de a slăbi sprijinul internațional pentru statul nostru" a transmis Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina.

Rusia: Atacul asupra avionului a fost o acțiune deliberată și conștientă a ucrainenilor

Anterior ruşii au acuzat că ucrainenii ştiau foarte bine că prizonierii ucraineni urmau să ajungă cu avionul. "Conducerea ucraineană știa foarte bine că, potrivit practicii consacrate, astăzi personalul militar ucrainean urma să fie transportat cu avioane militare pe aerodromul din Belgorod pentru schimb", a transmis Ministerul Apărării rus.

"Kievul era foarte conștient de schimbul iminent. Ei știau cum și pe ce cale vor fi eliberați prizonierii de război. Atacul asupra avionului a fost o acțiune deliberată și conștientă. Atacul terorist demonstrează în mod clar incapacitatea regimului de la Kiev de a negocia" a declarat şi Ministerul rus de Externe. 

Ruşii şi ucrainenii ar fi urmat să schimbe miercuri în jurul prânzului la un punct de control de la graniţa ruso-ucraineană din Belgorod câte 192 de prizonieri. După ce avionul s-a prăbuşit în jurul orei 11.00, Moscova a spus că suspendă schimburile de prizonieri.

Ți-a plăcut acest articol?

rusia ucraina avion prabusire doborare
Întrebarea zilei
Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 21 mai 2024. Leii se pot confrunta cu conflicte. Află ce se...
CaTine
Publicat 20.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Billie Eilish a lansat un nou album. Discul include 10 piese
ZU
Publicat 20.05.2024
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Hello taste
Publicat 20.05.2024
Cum îl determini pe copil să coopereze
Deparinti
Publicat 19.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Medicool
Publicat 20.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024