Antena Meniu Search
x

Ucraina nu a mai primit de o lună ajutor militar de la SUA. Biden, "cu mâinile goale" la reuniunea grupului de sprijin

Război în Ucraina. Statele Unite au rămas fără bani pentru Ucraina, neputând trimite muniția și rachetele de care guvernul de la Kiev are nevoie pentru a respinge invazia Rusiei, scrie AP, precizând că administrația Biden a venit "cu mâinile goale" la reuniunea lunară a grupului de sprijin pentru Ucraina.

de Redactia Observator

la 24.01.2024, 15:41

președintele Ucrainei Volodmir Zelenski
Ucraina nu a mai primit de o lună ajutor militar de la SUA. Biden, "cu mâinile goale" la reuniunea grupului de sprijin - Profimedia Images

În timp ce așteaptă ca Congresul să aprobe mai mulți bani pentru Ucraina, administrația Biden a venit cu mâinile goale pentru prima dată în calitate de gazdă a reuniunii lunare a aproximativ 50 de națiuni care coordonează sprijinul pentru Ucraina, scrie AP. Grupul a fost înființat de secretarul apărării Lloyd Austin în aprilie 2022.

Congresul SUA nu a aprobat încă mai mulți bani pentru Ucraina, astfel că Washingtonul va căuta aliați pentru a continua să acopere golul lăsat de lipsa finanțării, transmite Mediafax.

"Îndemn acest grup să sape adânc pentru a oferi Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană terestră și interceptoare care salvează vieți", a declarat Austin în remarcile de deschidere transmise de la domiciliul său, unde se recuperează după o operație de cancer de prostată.

Declarația din deschiderea discuțiilor, transmisă prin video, a fost prima apariție publică a lui Austin, în vârstă de 70 de ani, care părea ușor slăbit. El a fost spitalizat timp de două săptămâni în urma unor complicații în urma operației.

Pe acelaşi subiect

După întâlnire, Celeste Wallander, secretarul adjunct al apărării pentru afaceri internaționale, a declarat reporterilor că ministerul ucrainean al apărării primește rapoarte de pe liniile de front că "unitățile nu au stocurile și depozitele de muniție de care au nevoie".

Wallander a adăugat: "Acesta este unul dintre motivele pentru care ne-am concentrat asupra necesității de a răspunde la întrebările Congresului, astfel încât să poată merge mai departe cu o decizie de a adopta" o legislație în privința ajutorului.

În timp ce Ucraina așteaptă să vadă ce va face Congresul, aliații europeni avansează cu noi măsuri pentru a sprijini Ucraina.

La Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat un contract comun de 1,2 miliarde de dolari pentru cumpărarea a peste 222.000 de cartușe de 155 mm. Aceste cartușe sunt unele dintre cele mai folosite muniții în război, iar contractul va fi folosit pentru a suplini aliații care și-au împins propriile rezerve la Kiev.

Ultimul ajutor oferit de SUA pentru Ucraina, pe 27 decembrie 2023

Pentagonul a anunțat ultimul său ajutor de securitate pentru Ucraina la 27 decembrie, un pachet de 250 de milioane de dolari care a inclus cartușe de 155 mm, rachete antiaeriene Stinger și alte articole foarte solicitate, extrase din stocurile existente ale SUA. De atunci, SUA nu a mai putut furniza muniții suplimentare, deoarece banii pentru refacerea acestor stocuri s-au epuizat, iar Congresul nu a aprobat încă mai multe fonduri.

Ajutorul în valoare de peste 110 miliarde de dolari atât pentru Ucraina, cât și pentru Israel este blocat din cauza dezacordurilor dintre Congres și Casa Albă cu privire la alte priorități politice, inclusiv securitatea suplimentară pentru frontiera dintre SUA și Mexic. Senatorii încearcă să ajungă la un acord bipartizan care să includă un ajutor de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și să facă schimbări în politica de frontieră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Ucraina nu a mai primit de o lună ajutor militar de la SUA. Biden, "cu mâinile goale" la reuniunea grupului de sprijin