Antena Meniu Search
x

Video Scenarii despre războiul din Ucraina si relaţia SUA - China, dacă Donald Trump ajunge iar preşedinte. Interviu cu Oana Popescu Zamfir

Ultrafavoritul dreptei americane, Donald Trump, a câştigat, marţi seară, primarele republicane din statul New Hampshire în faţa rivalei sale Nikki Haley, deschizând calea către nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie împotriva lui Joe Biden. Ce înseamnă acest lucru pentru viitorul alegerilor prezidenţiale din SUA, aflați dintr-un interviu în exclusivitate cu Oana Popescu Zamfir, directoarea Centrului GlobalFocus. 

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 24.01.2024, 14:45

Vezi și

"Alegerile primare sunt cele care determină care va fi candidatul republican şi care va fi candidatul democrat. Ambele partide vor avea ceea ce se numeşte Convenţia Naţională. Cea republicană are loc în luna iulie in Milwaukee, Wisconsin, cea democrată are loc în August, în Chicago. Până atunci, statele îşi organizează după un calendar în care au libertatea să decidă asupra datelor, momentul în care organizează propriile alegeri interne astfel încât, în urma acestui proces să se vadă care dintre candidaţii republican vs democrat are cel mai mare sprijin în interiorul partidului. De regulă, şi avem acest caz în 2024, mulţi dintre cei care pleacă în cursă se retrag pe parcurs, în momentul în care văd că nu înregistrează nicăieri vreo victorie semnificativă. Mulţi o fac pentru că e normal să îşi transfere susţinerea candidatului cu şanse mai mari, mulţi o fac şi pentru că nu mai au bani, nu mai au susţinători decişi să le sprijine campania şi asta e în mare măsură miza alegerilor primare. 

Trump are în continuare o popularitate extraordinară. Cumva, toate lucrurile pe care le vedem sunt nişte manifestări prezente ale unui potenţial conflict viitor, o competiţie globală SUA - China, care deja este foarte vădită. Riscul major dacă ar câştiga Donald Trump este să se găsească o soluţie foarte tranzacţională războiului din Ucraina. Asta înseamnă că Donald Trump are foarte puţină preocupare faţă de normele internaţionale de drept, reguli internaţionale consideră că le poate schimba cum doreşte Washingtonul pentru că este puterea dominantă aşa încât probabil că va încerca să facă o înţelegere rapidă cu Vladimir Putin ca să dovedească ceea ce deja a declarat, că dacă era el preşedinte nici nu avea loc acest război. Şi asta va presupune cel mai probabil concesii teritoariale semnificative din partea Ucrainei. Dacă aşa ceva s-ar întâmpla, securitatea regională, care ne priveşte în mod direct ar fi serios ameninţată pentru că nu ar face decât să încurajeze Rusia.

Dacă Rusia este încurajată, China este încurajată să facă acelaşi lucru în  ceea ce priveşte Taiwanul. Este foarte posibil ca Donald Trump să aibă o atitudine destul de intrasigentă faţă de China. Nu a fost dispus de foarte multă înţelegere, însă, în general abordarea lui este una care favorizează soluţiile pe termen scurt, cu graniţe desenate din pix, cu schimburi, cu un fel de negociere ca în contractele comerciale mai mult sau mai puţin corupte pe care le-a avut de-a lungul vieţii. În care tu îmi dai ceva, eu îţi dau ceva, dar asta nu reprezintă o ordine globală sustenabilă.  

Cu cât ar fi mai erodat Donald Trump pe parcursul acestei competiţii, cu atât ar fi mai bine pentru Joe Biden şi democraţi. Eroziunea lui Donald Trump se poate întâmpla necâştigând răsunător în faţa lui Nikki Haley. Se poate întâmpla dacă unul dintre procesele în care este implicat, cel crucial, care se va judeca la Curtea Supremă, decide că el nu poate să candideze, că nu are voie din cauza rolului lui în evenimentele din asaltul Capitoliului, cum a rămas cunoscut. Dar în final, pentru democraţi este bine să câştige Donald Trump pentru că este o cantitate cunoscută. Totul este foarte imprevizibil în aceşti ani aşa încât e un bine cu ghilimele, care nu ştim de unde până unde se întinde, a declarat Oana Popescu Zamfir, la Observator.

Pe acelaşi subiect

Donald Trump a câştigat alegerile primare din New Hampshire

Donald Trump, a câştigat, marţi seară, primarele republicane din statul New Hampshire în faţa rivalei sale Nikki Haley, deschizând calea către nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie împotriva lui Joe Biden. Dacă l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa în acest mic stat din nord-est unde ea are mulţi partizani, Nikki Haley a afirmat că "cursa (este) departe de a fi încheiată". Şi i-a avertizat pe republicani că "o nominalizare a lui Trump ar fi o victorie pentru Biden" pe 5 noiembrie.

De la înfrângerea sa din noiembrie 2020, pe care nu a recunoscut-o niciodată în faţa preşedintelui Biden şi deşi se confruntă cu patru procese penale anul acesta, Trump este hotărât să-şi ia revanşa în noiembrie asupra rivalului său democrat. "Toţi mă vor vota din nou (...). Biden este cel mai prost preşedinte din istoria acestei ţări", a afirmat Trump în apropierea unei secţii de votare din New Hampshire care organiza primare pentru ambele partide, republican şi democrat.

Interviul integral, în materialul video de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Scenarii despre războiul din Ucraina si relaţia SUA - China, dacă Donald Trump ajunge iar preşedinte. Interviu cu Oana Popescu Zamfir