Montana, primul stat din SUA care a interzis TikTok. Amenda e de 10.000 de dolari pe zi pentru fiecare descărcare a aplicaţiei
Statul Montana a devenit primul stat din SUA care a interzis TikTok-ul, după ce guvernatorul a semnat o legislaţie care interzice magazinelor de aplicaţii mobile să aibă această aplicație în stat până anul viitor, potrivit The Guardian, citat de News.ro.
De Redactia Observator la 18.05.2023, 07:38Decizia este printre cele mai dramatice dintr-o serie în SUA împotriva TikTok, care este deţinută de compania chineză de tehnologie ByteDance. TikTok a fost supus unui control din ce în ce mai mare cu privire la legăturile sale cu China, pe fondul îngrijorării că astfel de legături ar putea reprezenta o ameninţare la securitatea naţională.
Guvernul federal şi mai mult de jumătate din statele americane au interzis aplicaţia pe dispozitivele guvernamentale, iar administraţia Biden a ameninţat cu o interdicţie naţională dacă compania sa-mamă nu îşi vinde acţiunile. Mai mult de jumătate din statele SUA şi guvernul federal au o interdicţie similară.
TikTok a declarat că proiectul de lege Montana încalcă drepturile oamenilor
Compania a negat anterior că a oferit vreodată date cu guvernul chinez şi a spus că compania nu ar face acest lucru dacă i se va cere.
- TikTok-ul ar urma să fie interzis pe telefoanele de serviciu ale funcţionarilor publici. Ce spun parlamentarii
- Cum transformăm pasiunea în sursă de venit. Denis Matroş ne învaţă secretele TikTok: "Am ajuns la un contract...
- Aplicaţia TikTok, interzisă în România pe telefoanele de serviciu ale angajaţilor la stat. Decizia ar putea fi...
TikTok a declarat că proiectul de lege Montana "încalcă drepturile oamenilor din Montana prevăzute de Primul amendament prin interzicerea ilegală a TikTok" şi că compania intenţionează să "apere drepturile utilizatorilor noştri în interiorul şi în afara Montanei”.
În martie, CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, a fost nevoit să apere relaţia companiei sale cu China în cadrul unei audieri a Congresului, parlamentarii întrbându-l pe CEO-ul despre impactul reţelei sociale asupra sănătăţii mintale a tinerilor.
Amenda este de 10.000 de dolari pe zi de fiecare dată când legea este încălcată
TikTok este una dintre cele mai populare reţele sociale din lume, cu peste 100 de milioane de utilizatori din SUA şi rămân întrebări despre cum vor fi aplicate astfel de interdicţii şi care va fi impactul lor asupra creatorilor care folosesc platforma.
Noua lege a Montanei, care va intra în vigoare la 1 ianuarie, interzice descărcările platformei TikTok în stat şi ar amenda orice „entitate” - un magazin de aplicaţii sau TikTok - cu 10.000 de dolari pe zi de fiecare dată când este încălcată. Sancţiunile nu s-ar aplica utilizatorilor.
Interdicţia lui Montana este de aşteptat să se confrunte cu bătălii în instanţe şi va servi drept test pentru America fără TikTok.