Antena Meniu Search
x

Video TikTok-ul ar urma să fie interzis pe telefoanele de serviciu ale funcţionarilor publici. Ce spun parlamentarii

Adio TikTok pe telefonul de serviciu. Consiliul de Securitate Cibernetică din România se pregăteşte să facă această recomandare parlamentarilor, miniştrilor şi celorlalţi bugetari, ca să protejeze informaţiile confidenţiale din instituţii publice. Statele Unite au fost primele care au lansat interdicaţia, urmate, la puţin timp, de Parlamentul European. 

de Redactia Observator

la 17.05.2023, 20:51

Vezi și

Ţările care au interzis TikTok se tem că aplicaţia ar putea pune în mâinile guvernului chinez informaţiile utilizatorilor. În China există legi care permit autorităţilor să ceară în secret date de la companii pentru operațiuni de culegere de informații. 

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică din România a analizat riscurile şi a ajuns la concluzia că telefoanele de serviciu ale parlamentarilor, miniştrilor şi angajaţilor din ministere pot lăsa să se scurgă secrete prin poarta deschisă de TikTok.

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: Raportul evidenţiază faptul că aceste date pot fi stocate practic oriunde în lume. Ele acoperă o gamă largă de informaţii. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică va emite mâine o recomandare privitoare la interzicerea acestei aplicaţii pe dispozitivele de serviciu ale celor care lucrează în instituţii publice. 

Şef TikTok pe Europa Centrală şi de Est: Nu suntem o ameninţare

Pe acelaşi subiect

Directorul TikTok pentru Europa Centrală şi de Est susţine că aplicaţia nu este periculoasă.  

Jakub Olek, director TikTok pentru Europa Centrală şi de Est: TikTok este investigată în Statele Unite şi Europa de ceva ani deja şi tot nu există nicio dovadă că suntem o ameninţare pentru niciun stat în ce priveşte seuritatea cibernetică. Afirmaţia potrivit căreia TikTok este o companie chineză nu este adevărată. TikTok nu este disponibil în China. 

Conform unei analize SRI, însă, patru din 10 adrese IP asociate TikTok sunt din China. Politica de confidențialitate a aplicației, pe care puţini o citesc, precizează că TikTok colectează adresa de e-mail, numărul de telefon, vârsta, istoricul căutărilor, informații despre ce se află în fotografiile și videoclipurile postate. Mai mult, experţii în securitate cibernetică spun că poate "citi" mesajele pe care scriem, în funcţie de apăsarea tastelor. Cum ne ferim?

Robert Feraru, expert social-media: Atât timp cât noi nu avem conturile setate cu Tofactor, adică o formă suplimentară ca să nu fie contul spart, aceste conturi devin vulnerabile şi pot afecta, mai ales dacă avem şi informaţii clasificate pe telefon. Nu se ştie niciodată cum se va scurge un mic virus care să ne afecteze.  

Ţările în care TikTok este interzis pe telefoanele de serviciu

Parlamentarii şi miniştri vizaţi de interzicerea TikTok pe telefonul de serviciu se împart în două tabere - indiferenţii şi indignaţii.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: Nu am folosit niciodată aplicaţia TikTok şi nici măcar Instagramul. 

Filip Havârneanu, parlamentar: Fac asta tocmai românilor ce se întâmplă de fapt în Parlament. Ce se întâmplă şi care este viaţa unui parlamentar. 

Printre cei mai cunoscuţi politicieni de pe TikTok este deputata PSD Laura Vicol care are aproape 25.000 de urmăritori. TikTok este o aplicație și o rețea de socializare deținută de compania chinezească şi a lansată în septembrie 2016. Australia, mai multe ţări din America de Nord şi Europa au interzis folosirea platformei pe telefoane de serviciu ale angajaţilor la stat.

Ţările în care TikTok este interzis pe telefoanele de serviciu:

  • Belgia
  • Canada
  • SUA
  • Regatul Unit
  • India
  • Taiwan
  • Pakistan
  • Afganistan

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Tehnologie » TikTok-ul ar urma să fie interzis pe telefoanele de serviciu ale funcţionarilor publici. Ce spun parlamentarii