Antena Meniu Search
x

Aplicaţia TikTok, interzisă în România pe telefoanele de serviciu ale angajaţilor la stat. Decizia ar putea fi luată miercuri

O decizie privind interzicerea aplicaţiei TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaţilor la stat ar putea fi luată miercuri. Nu este vorba de a interzice aplicaţia pentru românii care nu lucrează la stat, sau pe dispozitive personale.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 12.05.2023, 15:14

Interzicerea aplicaţiei TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaţilor la stat. Decizia ar putea fi luată miercuri
TikTok - Shutterstock

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat joi la Prima News că o eventuală decizie privind interzicerea aplicaţiei TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaţilor la stat ar putea fi luată miercuri, când se întruneşte Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică. 

"O decizie se va lua în cursul zilei de miercuri, 17 mai, când se va întruni Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică. Este organismul format din toate instituţiile, structurile statului cu atribuţii în zona de securitate cibernetică, se întruneşte la Palatul Cotroceni, e convocat de Administraţia Prezidenţială şi are abilitatea de a emite astfel de puncte de vedere în baza cărora să poată fi luată o eventuală decizie de a interzice aplicaţia. Vreau să precizez că nu este vorba de a interzice aplicaţia pentru românii care nu lucrează la stat, sau pe dispozitive personale, doar pentru dispozitivele de serviciu luăm în calcul această posibilă interdicţie, care trebuie să se bazeze pe o analiză de specialitate, de aceea se întruneşte Consiliul, să revadă toate analizele care s-au generat pe acest subiect din partea instituţiilor statului şi să ia o decizie în acest sens", a arătat ministrul Digitalizării, potrivit news.ro.

Întrebat dacă nu sunt aceleaşi riscuri în cazul în care angajaţii la stat folosesc aplicaţia de pe telefoanele persoane, dar cât timp sunt la serviciu, Burduja a explicat că din datele preliminare reiese că aplicaţia colectează anumite date din dispozitivul pe care este instalată.

"Acele date fiind, pe de-o parte, de funcţionare a aplicaţiei, dar pot fi şi date care nu ţin strict de funcţionarea aplicaţiei TikTok şi, de asemenea, ne uităm şi la ce se întâmplă cu aceste date odată ce ele sunt colectate de această aplicaţie, dacă sunt transmise mai departe sau nu... Contează bineînţeles şi partea aceasta de politică de guvernanţă, dacă vreţi, deci faptul că aplicaţia TikTok provine dintr-o regiune a lumii unde guvernul, dacă solicită unei companii private date, ne punem întrebarea dacă acea companie răspunde Da sau Nu, probabil că răspunde Da, indiferent de natura solicitării. Lucrurile acestea stau la baza acestor analize în acest moment", a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

Întrebat dacă vede mai multe riscuri asociate TikTok faţă de alte reţele de socializare, ministrul a arătat că subiectul a fost analizat de specialişti, care au făcut şi această comparaţie. "Este cert că anumite reţele sociale sunt dintr-o anumită parte a lumii, unde poate există guverne democratice, stat de drept, anumite reguli clare, altele sunt din altă parte a lumii, unde lucrurile acestea nu există. Asta e valabil şi pentru orice utilizator din România, nu neapărat pe un dispozitiv de la stat, să îşi pună această întrebare, dacă are încredere în respectiva aplicaţie că nu îi va folosi într-un mod incorect datele", a punctat Sebastian Burduja.

Burduja a fost întrebat şi care sunt paşii următori în cazul în care decizia va fi a unei interdicţii. "În baza Legii securităţii cibernetice, noi putem aplica această măsură care să fie ulterior monitorizată la nivelul fiecărei instituţii publice şi pe terminalele de serviciu să se dezinstaleze această aplicaţie într-un termen pe care urmează să îl stabilim", a detaliat el.

El a explicat că fiecare instituţie are posibilitatea de a verifica, dar vor exista şi alte mecanisme. Întrebat care este opinia sa personală cu privire la această aplicaţie, ministrul a răspuns: "În general, trebuie să fim atenţi când ne gândim să interzicem un lucru pentru publicul larg, pentru mine personal cea mai importantă valoare este libertatea pe care o avem. Dacă sunt astfel de excese, şi sunt, ele trebuie gestionate cu maximă atenţie pentru a nu încălca dreptul românilor de a se exprima liber. Asta este perspectiva mea personală. Dincolo de asta, mesajele care promovează fake news, propaganda, avem şi în Legea securităţii cibernetice (...), legea practic are pentru prima dată pârghii pentru statul român să intervină atunci când constată campanii de dezinformare, de propagandă".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Stiri politice » Aplicaţia TikTok, interzisă în România pe telefoanele de serviciu ale angajaţilor la stat. Decizia ar putea fi luată miercuri