Motivul pentru care Transnistria ar putea "cere" alipirea la Rusia. Putin ar fi pus ochii pe un depozit imens de armament
O informaţie-şoc vehiculată în Republica Moldova dă fiori tuturor. În câteva zile, aşa numitul Parlament din Transnistria ar urma să ceară alipirea regiunii separatiste la Rusia. Dacă ipoteza, una fantezistă momentan, s-ar adeveri, atunci Vladimir Putin ar urma aceiaşi paşi ca în cazul peninsulei Crimeea şi a regiunilor Donbas şi Lugansk, luate cu forţa de la ucraineni.
De Redactia Observator la 22.02.2024, 22:15- Cristi Popovici, reporter Observator: Regiunea separatistă Transnistria este o fâșie îngustă de pământ între râul Nistru și granița cu Ucraina, care s-a desprins din Republica Moldova în 1990. Are o populaţie de 470.000 de locuitori, autorităţi aşa zis independente şi este sprijinită economic, politic şi militar de Rusia. Aici se află şi o armată comandată de Moscova, care adună la nevoie 15.000 de militari.
Pe teritoriul Transnistriei, la Cobasna, se află cel mai mare depozit de arme şi muniţii din Europa de Est, care ar conţine peste 300.000 de obuze şi rachete. Asta ar vrea Putin, de fapt, muniţie pentru războiul din Ucraina, spun analiştii politico-militari. Primul pas ar putea fi făcut în câteva zile, când la Tiraspol, capitala Transnistriei, va fi convocat un congres al aşa-zişilor deputaţi controlaţi de Moscova.
- Dan Dungaciu, analist politico-militar: La fiecare asemenea convocare s-au adoptat măsuri care au întărit separatismul, despărţirea de Republica Moldova, independenţa Transnistriei. Ne putem aştepta ca şi pe 28 februarie să se întâmple la fel.
Activiştii din Republica Moldova spun că autorităţile din Transnistria vor vota în unanimitate alipirea de Rusia
- Mama lui Navalnîi susține că e șantajată cu înmormântarea. Motivul înfiorător pentru care autoritățile...
- Observator, în mijlocul unui exercițiu NATO de amploare. Cum arată o operațiune de neutralizare a unor...
- Tiraspolul ar putea cere anexarea la Federaţia Rusă, susţine un politician din Transnistria: congres extins,...
- Ghenadie Ciorbă, opozant transnistrean: Pe 28 februarie, în sală vor fi oameni speciali puşi care vor cere pe ordinea de zi a Parlamentului să voteze această chestiune, iar pe 29 este discursul lui Putin în faţa Adunării Federale, eu sunt sigur că va propune intrarea Transnistriei în Rusia.
- Dan Dungaciu, analist politico-militar: Pericolul este că pe 29 februarie președintele Putin poate să ia seama de aceasta doleanță, poate să o trimită Dumei de Stat pentru examinare, poate recunoaște dorința Federației Ruse de a recunoaște regiunea Transnistreană, cu consecințe strategice pentru regiune. Federația Rusă va avea toate motivele să invoce apărarea cetățenilor pentru a purcede inclusiv la acțiuni militare.
Guvernul de la Chişinău linişteşte populaţia şi mizează pe stabilitate în zonă. Situaţia este urmărită cu atenţie şi de autorităţile de la Bucureşti. Institutul pentru Studiul Războiului avertiza la începutul anului că Rusia va încerca să destabilizeze Republica Moldova pentru a bloca aderarea ţării la Uniunea Europeană.