Antena Meniu Search
x

Video Observator, în mijlocul unui exercițiu NATO de amploare. Cum arată o operațiune de neutralizare a unor traficanți de arme

Militarii NATO se pregătesc să apere Europa în cazul unui război cu Rusia. Exerciţiul, cel mai mare de la Războiul Rece încoace, se desfăşoară în Oceanul Atlantic. Sonia Simionov, reporter special, şi Dragoş Coman, operator de imagine, sunt singura echipă din România care a stat timp de câteva zile alături de militarii străini şi a participat la toate misiunile lor. Fiecare zi aduce o nouă provocare.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 22.02.2024, 20:34

Vezi și

În hangarul navei militarii găsesc zeci de cutii negre depozitate una lângă alta. Echipele combat se apropie și descoperă că, în interior, sunt arme transportate ilegal. Este primul indiciu că, pe vas, sunt traficanți și poate chiar teroriști.

În timp ce pușcașii marini caută traficanții, pe partea cealaltă a navei, începe să se tragă. Militarii răspund cu focuri de armă din mitralierele fixe de pe Cantabria.

Pericolul extern a fost neutralizat. Acum, traficanții sunt căutați în fiecare colț al navei. Într-o cameră mică, lângă echipamente ce par a fi simple unelte de intervenție, se ascunde un bărbat mascat. Nu răspunde la solicitarile echipei, opune rezistență, așa că este pus la pămănt de trupele speciale. Este încătușat și arestat. Grupul de intervenție iese pentru extragere.

  • Sonia Simionov, reporter Observator: După mai bine de două ore de căutari, pușcașii marini au găsit mai multe pachete suspecte, dar și un posibil terorist. În acest moment este creat un perimetru de siguranță, este așteptat elicopterul pentru ca toți să ajungem, în siguranță, pe nava noastră. 
Pe acelaşi subiect

Maria este pușcaș marin la doar 22 de ani

Pentru acest exercitiu au intervenit, împreună, două echipe. Una de combat, alta cu rol de percheziție. În echipa de intervenție este și Maria. Are doar 22 de ani și este singura femeie puscaș marin din dispozitivul Operațiunii Atlantic. 

  • Reporter: Simți că faci parte din echipă?
  • Maria, pușcaș marin: Da. Din prima clipă. Nu m-am simțit niciodată dată la o parte sau marginalizată.
  • Reporter: Cum ți s-a părut acest exercițiu? Crezi că trebuie să îmbunătățești ceva?
  • Maria, pușcaș marin: Da, cred că, după ziua de azi, trebuie să fac mai bine. Mă refer la cum iau arma, cum țin arma. 

Maria a ales armata în urmă cu doi ani. Acum, e soldat și ar face orice pentru țara ei.

  • Reporter: ​Te înspăimantă ideea unui război?
  • Maria, soldat: Ca pe noi toți, cred. Sper ca nu va veni. Dar… te pregătești. Tot timpul trebuie să fim pregătiți.

Operațiunea Atlantic este la final, iar comandanții se întâlnesc pentru concluziile misiunilor

Pe nava Cantabria, numărul unu este Tomas Clavijo. A organizat, supervizat și evaluat exercițiile militare pe toată perioada desfășurării lor. 

  • Tomas Clavijo, comandant Cantabria: Nava noastră este ținta principală a unui potențial inamic. Pentru noi, sunt exerciții bune, pentru ca navigăm în condiții foarte grele și e important să navigăm în condiții grele.

Pentru Tomas Clavijo este a doua misiune pe o navă de suprafață. Timp de 12 ani, a condus submarine. În cariera militară de 30 de ani, nu a fost niciodată în război. Dar este pregătit să o facă.

  • Reporter: Comandante, care este importanța alianței NATO?
  • Tomas Clavijo, comandant Cantabria: NATO este o alianță vitală. Nu știi unde va trebui să lupți. Posibilitatea să ne unim forțele este vitală pentru apărarea noastră, pentru apărarea noastră colectivă, pentru a respinge orice potențial inamic care ar ataca orice stat al alianței.

Steadfast Defender 2024, cel mai mare exercițiu NATO de după Războiul Rece

Steadfast Defender vine într-un moment extrem de important, după ce invazia Rusiei în Ucraina a declanşat cel mai sângeros război, pe teritoriul european, din ultimii peste 70 de ani. Primele misiuni se încheie azi, cele de pe apă. Cele 50 de nave din cadrul operaţiunii Atlantic rămân în alertă.

Exercițiile militarilor NATO continuă, strategic, pe uscat și în aer, în mai multe țări europene cheie, printre care Finlanda, Germania, Norvegia, Polonia, Suedia și, bineînțeles, România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Exclusiv Observator » Observator, în mijlocul unui exercițiu NATO de amploare. Cum arată o operațiune de neutralizare a unor traficanți de arme