Antena LIVE

Curs valutar

Mutarea lui Putin dacă SUA lasă Ucraina să lovească Rusia. Negociază în secret prin Iran să trimită rachete supersonice rebelilor Houthi

Rusia negociază în secret prin Iran cu rebelii Houthi livrarea de rachete antinavă supersonice ruseşti Yakhont cu care ar putea amenința şi mai periculos transportul în Marea Roșie, dezvăluie Reuters citând trei surse occidentale și regionale. 

De la 25.09.2024, 14:19
WhatsApp
Mutarea lui Putin dacă SUA lasă Ucraina să lovească Rusia. Negociază în secret prin Iran să trimită rachete supersonice rebelilor Houthi Wikipedia

Război în Ucraina. Șapte surse au confirmat pentru Reuters că Rusia încă nu a decis dacă să transfere rachetele supersonice Yakhont - cunoscute și sub numele de P-800 Oniks - care ar permite rebelilor Houthi să lovească cu mai multă precizie navele comerciale în Marea Roșie și să crească amenințarea la adresa navelor americane şi occidentale care le apără.

Iranul intermediază discuții între Rusia și Houthi 

Deşi ziarul financiar american The Wall Street Journal a mai relatat în iulie că Rusia ia în considerare  să trimită rachete rebelilor Houthi, este pentru prima dată când apar informaţii despre rolul Iranului ca intermediar la negocieri. 

Din noiembrie 2023, rebelii Houthi au lansat frecvent atacuri cu drone și rachete asupra navelor comerciale care traversează prin Marea Roșie în semn de solidaritate cu palestinienii afectaţi de războiul Israel - Hamas din Gaza. Au scufundat cel puțin două nave și au capturat o alta, perturbând comerțul maritim global şi forțând firmele de transport maritim să folosească rute ocolitoare, mai lungi. În acest context, au crescut costurile de asigurare pentru navele care navighează prin Marea Roșie.

Pe acelaşi subiect

În ciuda faptului că Statele Unite și Marea Britanie au lovit poziții ale rebelilor Houthi din Yemen, nu au reușit să oprească atacurile grupului. Doi oficiali regionali au confirmat că rebelii Houthii și rușii s-au întâlnit la Teheran de cel puțin două ori în acest an. Discuțiile pentru furnizarea a zeci de rachete, care au o rază de acțiune de aproximativ 300 km, sunt în continuare în desfășurare cu Teheranul unde ar urma să aibă loc noi întâlniri în săptămânile următoare.

În trecut Rusia a furnizat acest model de rachetă şi Hezbollah-ului, o altă grupară controlată şi susținută de Iran. Nergocierile au început sub președintele iranian Ebrahim Raisi, care a murit într-un accident de elicopter în luna mai. "Rusia negociază cu Houthi  pentru transferul de rachete supersonice antinavă Yakhont. Iranienii intermediază discuțiile, dar nu vor să li stabilească urma", a declarat o sursă din serviciile de informații occidentale.

Un înalt oficial american a refuzat să ofere detalii despre tipul de rachete care ar putea fi transferate, dar a confirmat că Rusia a discutat livrarea lor către rebeli, considerând situaţia "foarte îngrijorătoare". Un oficial din Departamentul Apărării a spus că eforturile de a consolida capacitățile ofensive ale rebelilor Houthi ar "submina interesul internațional comun pentru libertatea globală de navigație și stabilitate în Marea Roșie și în Orientul Mijlociu în general".

De ce ar vrea Rusia să trimită rachete rebelilor din Yemen

Rusia și Iranul au dezvoltat legături militare tot mai strânse în contextul războiului din Ucraina. Americanii au acuzat oficial la începutul acestei luni Teheranul că a transferat rachete balistice la Moscova pentru a fi folosite împotriva Ucrainei. Motivaţia Moscovei  de a-i înarma pe rebelii Houthi este posibilitatea ca SUA să permită Ucrainei să folosească rachete de croazieră occidentale pentru a lovi mai adânc pe teritoriul rus.

Dscuțiile dintre Rusia și rebelii Houthi "par a fi legate de poziţia noastră în Ucraina și de ceea ce suntem dispuși sau nu să facem" cu privire la cererile Kievului de ridicare a restricțiilor privind utilizarea armelor cu rază lungă furnizate de SUA pentru a lovi ținte în Rusia, a spus un înalt oficial american. 

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat în iunie că Moscova ar putea trimite adversarilor Occidentului din întreaga lume arme avansate cu rază lungă, asemănătoare cu cele pe care Statele Unite și aliații săi le dau Ucrainei. Yakhont este considerată una dintre cele mai avansate rachete antinavă din lume. Poate zbura la o viteză de două ori peste cea a sunetului, aproape de suprafața mării pentru a evita detectarea, ceea ce face dificilă interceptarea ei.

Americanii sunt alarmaţi de acest scenariu

Fabian Hinz, expert în rachete balistice la Institutul Internațional de Studii Strategice, a spus că transferul rachetelor ruseşti Yakhont către rebelii Houthi ar schimba profund securitatea regională. "P-800 este un sistem mult mai capabil decât rachetele balistice și de croazieră antinavă pe care Houthii le-au folosit până acum", a spus Hinz.

Nu numai că rebelii Houthi le-ar putea lansa împotriva navelor de război americane şi britanice trimise să protejeze navele comerciale din Marea Roșie, dar pot fi folosite ca arme de atac la sol, o ameninţare pentru Arabia Saudită, a explicat Hinz.

O delegație americană a discutat despre această problemă cu omologii lor saudiți în această vară, în timpul unei vizite în Arabia Saudită. Washingtonul a ridicat apoi problema cu Moscova. Saudiții și-au transmis şi ei preocupările direct rușilor, au declarat trei surse pentru Reuters.

În cazul în care Rusia va decide să livreze rachetele ar trebui să ajute rebelii la transportul şi operarea acestora fără ca Statele Unite să detecteze și să distrugă armele. Rebelii ar avea nevoie și de instruire. "Arabia Saudiții este alarmată. Noi suntem alarmați şi alți parteneri regionali sunt alarmați. Rebelii Houthii creează deja suficiente pagube în Marea Roșie, iar acest lucru le-ar permite să facă şi mai multe", a declarat înaltul oficial american.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina rachete houthi rebeli iran vladimir putin
Întrebarea zilei
Cheltuiţi mai mult din bugetul familiei pentru produsele pentru copii decât pentru alte articole esenţiale?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Animalul reintrodus în România și care mănâncă 30 de kg de mâncare în...
Fanatik.ro
Publicat 25.09.2024
Amenzi de până la 50.000 de euro sau expulzare pentru cei care-i încurajează...
spotmedia.ro
Publicat 24.09.2024
Cum s-a pregătit un mare oraș din Europa pentru inundații care lovesc o dată...
spotmedia.ro
Publicat 23.09.2024
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată vin ninsorile în...
Gandul
Publicat 24.09.2024
Ce înseamnă pentru România că americanii se focalizează pe Asia: „Asta a...
Adevărul
Publicat 25.09.2024
Cum arată copiii Andreei Samson de la Asia Express. Actrița avea un bebeluș...
A1
Publicat 25.09.2024
Horoscopul zilei de 26 septembrie 2024. Racii primesc o veste bună. Află ce se...
CaTine
Publicat 25.09.2024
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată...
spynews.ro
Publicat 25.09.2024
Șocul unui jurnalist leton, după ce a căutat FCSB pe Google: „Știți ce am...
GSP
Publicat 25.09.2024
BRD, anunț important pentru clienți. Românii cu carduri și conturi bancare...
Click.ro
Publicat 25.09.2024
Barajul Celor 3 Defileuri din China afectează rotația Pământului. Cum e posibil
Useit
Publicat 24.09.2024
A murit unul dintre milionarii României. Omul l-a adus pe Bush la București
Redacţia.ro
Publicat 25.09.2024
A murit omul de afaceri Sever Mureșan. Ce decizie a luat familia înainte de...
libertatea.ro
Publicat 25.09.2024
Beyoncé a dezvăluit motivul pentru care a renunțat la videoclipuri....
ZU
Publicat 25.09.2024
Pui cu smântână și ciuperci. Rețetă ca la bunica acasă
Hello taste
Publicat 25.09.2024
Gestionarea banilor: cum îl înveți pe copil despre valoarea banilor
Deparinti
Publicat 25.09.2024
Cum poate ajunge Iohannis, din nou, la șefia PNL, și cine i se poate opune....
ziare.com
Publicat 25.09.2024
Fiul Leticiei Calderon pleacă de acasă. Fratele său i-a transmis un mesaj...
Happy
Publicat 25.09.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Terapia cu câini: în ce constă și cum te ajută să te relaxezi
Medicool
Publicat 25.09.2024
"Nimeni nu mă crede!". Patronul milionar care circulă doar cu metroul în...
orangesport.ro
Publicat 24.09.2024