NATO a decis să îşi extindă aria de acţiune în spaţiul cosmic
De la vremea războiului rece, NATO intră în secolul 21 şi îşi îndreaptă acum atenţia către stele. Alianţa a decis să îşi extindă aria de acţiune în spaţiul cosmic, care devine al cincilea domeniu operaţional, după sol, apă, aer şi, mai recent, ciberspaţiu.
De Redactia Observator la 21.11.2019, 11:47De la vremea războiului rece, NATO intră în secolul 21 şi îşi îndreaptă acum atenţia către stele. Alianţa a decis să îşi extindă aria de acţiune în spaţiul cosmic, care devine al cincilea domeniu operaţional, după sol, apă, aer şi, mai recent, ciberspaţiu. Secretarul general al NATO a dat însă asigurări că alianţa nu are nici o intenţie să trimită arme în spaţiu.
Miniştrii de externe ai celor 29 de state membre NATO au decis la Bruxelles să extindă aria domeniului operaţional şi aplicarea articolului 5 şi în spaţiu.
Hotărârea vine după ce, în luna august, preşedintele american Donald Trump a lansat Comandamentul spaţial al Statelor Unite.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Spaţiul este extrem de important pentru toate activităţile civile şi militare, pentru comunicaţii, pentru navigaţie, pentru transmiterea de date. Astfel că, desigur, spaţiul şi sateliţii sunt de mare importanţă pentru toţi aliaţii NATO.
Articolul 5 al tratatului NATO prevede că un atac împotriva unui stat membru este considerat un atac împotriva tuturor aliaţilor.
Cu toate că un atac asupra unui satelit nu ar echivala cu invadarea unei ţări, o incursiune împotriva unei reţele de comunicaţii poate duce la un conflict.
Secretarul general al NATO dă asigurări însă că nu vor fi trimise arme în spaţiu.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: NATO nu are nicio intenţie să trimită arme în spaţiu, suntem o alianţă defensivă şi abordarea noastră va rămâne în concordanţă completă cu legislaţia internaţională. Transformarea spaţiului cosmic într-un domeniu operaţional ne va asigura că luăm în considerare toate aspectele pentru a garanta succesul misiunilor noastre.
Aproximativ jumătate dintre cei 2000 de sateliţi de pe orbita terestră aparţin statelor membre NATO.