NATO nu mai trimite avioane de luptă în Ucraina. România vrea să devină principalul centru de transfer al ajutoarelor
Ucraina nu va primi avioane de luptă, aşa cum a anunţat ieri şeful diplomaţiei europene. După ce Forţele Aeriene Ucrainene au publicat o listă cu aeronavele pe care ar fi urmat să le primească, Polonia şi Bulgaria au dezminţit informaţia. Asta nu înseamnă că ţara nu primeşte ajutor. De altfel, România vrea să devină principalul centru de transfer al ajutoarelor către Ucraina.
De Redactia Observator la 01.03.2022, 20:22Războiul din Ucraina a fost pe ordinea de zi a şedinţei CSAT de astăzi. România trebuie să devină principalul hub de împărţire a ajutoarelor pentru Ucraina, a anunţat preşedintele la capătul a trei ore de discuţii. De altfel, azi un al doilea convoi de ajutoare umanitare pentru ţara vecină au plecat din Vama Siret. Transportul conţine pe lângă mâncare şi materiale sanitare, paturi de spital și medicamente. "Acest ajutor este foarte important acum, în prima linie a frontului. (Ajutoarele n.red) vor ajunge în principal în acele zone unde sunt lupte şi se desfăşoară operaţiunile militare. În Harkov, în Kiev", a declarat Artur Muntean, viceguvernatorul regiunii Cernăuţi.
România a sprijinit Ucraina şi cu muniţie şi veste antiglonţ. Iar ieri, un anunţ al şefului diplomaţiei europene a inflamat Rusia. "Vom asigura arme, chiar avioane de luptă, nu vorbim doar despre muniţie, le vom furniza cele mai importante arme pentru a merge la război", a declarat Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene. "Aprovizionarea cu arme și muniții pe teritoriul Ucrainei, din punctul nostru de vedere poate și va deveni un factor extrem de periculos și destabilizator, care în niciun caz nu va contribui nici la stabilitate în Ucraina, nici la restabilirea ordinii", a declarat Dimitri Peskov, purtător de cuvânt Vladimir Putin.
Ungaria a anunţat deja că nu va permite transferul armelor mortale
Oficialii ucraineni au anunţat apoi că 70 de avioane de luptă din Polonia, Bulgaria şi Slovacia ar urma să ajungă la ei. Azi, şi Polonia şi Bulgaria şi secretarul general al NATO au dezminţit informaţia. "NATO nu este parte a acestui conflict. NATO nu va trimite trupe în Ucraina şi nu va disloca avioane în spaţiul aerian ucrainean", a declarat Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO.
"Nu vom trimite avioane în Ucraina pentru că asta ar înseamna să intervenim militar în conflictul din Ucraina", a declarat Andrej Duda, preşedintele Poloniei. Ungaria a anunţat deja că nu va permite transferul armelor mortale în Ungaria. Explicaţia oficială: transporturile ar putea fi atacate şi vieţi omeneşti ar putea fi în pericol.