Meniu
Search
x
Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 6 LIVE TEXT. Un grup de luptători ceceni de elită trimiși să-l ucidă pe Zelenski, eliminat / Ucraina se va confrunta miercuri cu un "atac devastator"

De Redactia Observator la 02.03.2022, 14:47

Război Rusia - Ucraina, ziua 6. După cinci zile și cinci nopți de confruntări cu forţele armate ale Rusiei, Ucraina rezistă. A șasea zi de război a început cu noi bombardamente, după ce aseară capitala ucraineană a fost atacată masiv cu rachete. Explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei, iar imagini din satelit arată un convoi de tancuri şi blindate care se îndreaptă spre Kiev, potrivit BBC News. Tot în această dimineață, rușii au dezlănțuit iadul la Harkov. Bombele au căzut în centrul oraşului şi în cartierele rezidenţiale, iar autorităţile ucrainene acuză Rusia că ar fi folosit armament termobaric utilizat în războiul din Cecenia. 

Reclamă

- Profimedia

Reclamă

UPDATE 00:50. Doi morţi în urma bombardamentelor de marţi seara

Două persoane au murit, iar alte trei au fost rănite în bombardamentele care au avut loc marti seara. Salvatorii lucrează pentru a localiza oamenii sub dărâmături. Au fost mobilizate 95 de persoane și 14 unități ale Serviciului de Stat de Urgență.

UPDATE 23:15. Noi bombardamente în Harkov. Un complex de apartamente din apropierea unui spital, lovit de ruşi

Pe acelaşi subiect

O nouă lovitură militară în Harkov, Ucraina, a lovit un complex de apartamente din apropierea unui spital, potrivit videoclipurilor care au fost geolocalizate și verificate de CNN.

Explozia din apropierea spitalului are loc la câteva ore după ce o lovitură militară a provocat pagube semnificative clădirii administrației regionale din Harkov.

UPDATE 23:00. Mai multe explozii în apropiere de Kiev

Mai multe explozii au fost auzite în apropiere de Kiev, cu câteva momente în urmă. Acestea au avut loc în jurul orei 22:40, ora locală, marți, în afara orașului Kiev, anunță echipe ale CNN.

Reclamă

UPDATE 22:45. Marea Britanie impune sancţiuni pentru Belarus. Sunt vizaţi patru înalţi oficiali militari şi două întreprinderi de stat

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a anunţat, marţi, prima tranşă de sancţiuni împotriva persoanelor şi organizaţiilor din Belarus, ca răspuns la rolul pe care îl joacă în invadarea Ucrainei.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Marea Britanie impune sancţiuni pentru Belarus, având în vedere rolul său în invadarea Ucrainei. 

Sunt vizaţi patru înalţi oficiali ai apărării şi două întreprinderi militare.  

 Printre cei sancţionaţi se numără şeful Statului Major General din Belarus şi prim-adjunct al ministrului apărării, generalul-maior Victor Gulevich.  

Potrivit Guvernului britanic, Gulevich este responsabil pentru conducerea acţiunilor forţelor armate din Belarus, care au sprijinit şi au permis invazia rusă a Ucrainei. El a condus exerciţii militare comune cu Rusia şi a consimţit la desfăşurarea trupelor ruse de-a lungul graniţei Belarus cu Ucraina, ceea ce a contribuit direct la capacitatea Rusiei de a ataca Ucraina, inclusiv din poziţii din Belarus. 

Celelalte persoane sancţionate sunt generalul-maior Andrei Burdyko, ministru adjunct al apărării pentru logistică şi şeful logisticii forţelor armate din Belarus; ministrul adjunct al apărării pentru armament şi şef al armamentului forţelor armate din Belarus, general-maior Serghei Simonenko; şi ministrul adjunct al apărării, generalul-maior Andrey Zhuk. 

De asemenea, sunt sancţionate două întreprinderi de stat.  

UPDATE 21:45. Înaintarea rusă către Kiev se află într-un "punct mort", afirmă Pentagonul

"Avem senzaţia că, în general, înaintarea armatei ruse către Kiev se află într-un punct mort în acest stadiu", declară marţi unor jurnalişti un reprezentant al Pentagonului, relatează AFP.

Credem că are legătură, în parte, cu aprovizionarea lor şi cu probleme de logistică”, declară el.

”Şi credem, de asemenea, mai global”, că ”ruşii sunt pe cale să facă bilanţul, pentru a-şi regândi” strategia ”şi a încerca să se adapteze provocărilor cu care s-au confruntat”, mai declară acest oficial de la Pentagon.

Acest reprezentat al Pentagonului declară că impresionantul convoi militar rus care se află la nord de capitala ucraineană este, în a şasea zi a invaziei Rusiei a Ucrainei, aproape oprit.

Însă Statele Unite cred că acest convoi este hotărât, în continuare, să cucerească Kievul, dacă este necesar printr-un asediu.

Oficialul american din domeniul Apărării citat declară că armata ucraineană continuă să se opună ruşilor, care nu au preluat controlul asupra spaţiului aerian al ţării invadate.

Armata Moscovei nu a reuşit să cucerească nici primul său obiectiv major - Harkovul, al doilea cel mai important oraş ucrainean, situat în nord-estul Ucrainei, teatrul celor mai grele confruntări armate.

UPDATE 20:55. Rusia blochează accesul la un post de televiziune și un post de radio independente de renume

Autorităţile ruse au blocat marţi accesul la un post de televiziune şi la un post de radio independente şi de renume, într-un moment în care ele încearcă să-şi intensifice controlul asupra informaţiilor în plină invazie în Ucraina, relatează AFP.

"Birou procurorului general a cerut blocarea accesului (la postul de televiziune online) Dojd şi la (staţia de radio) Ecoul Moscovei", a anunţat Dojd pe contul său de Twitter.

Cele două sunt acuzate că au transmis "apeluri la comiterea de acte extremiste şi violente" şi că au publicat informaţii "eronate cu bună ştiinţă în privinţa activităţilor personalului militar rus".

Autorităţile ruse au interzis media să folosească alte informaţii decât cele furnizate de Kremlin, de armată şi de diferite ministere, care prezintă invazia din Ucraina drept o simplă "operaţiune specială" limitată la estul acestei ţări.

UPDATE 20:40. Forțele ruse au intrat în orașul Herson

Forţele ruse au intrat în oraşul Herson din sudul Ucrainei, dar autorităţile ucrainene controlează în continuare clădirea administraţiei municipale, a declarat marţi la televiziunea locală un consilier în cadrul Ministerului de Interne ucrainean, Vadim Denisenko.

UPDATE 20:35. Vladimir Putin, primele declarații despre oprirea războiului

Preşedintele rus Vladimir Putin a reiterat marţi că guvernul de la Kiev trebuie să recunoască "republicile populare" Doneţk şi Lugansk drept condiţie prealabilă pentru încheierea "operaţiunii speciale" în Ucraina, potrivit Kremlinului.

Kievul trebuie de asemenea să recunoască suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea din Marea Neagră şi să se angajeze să renunţe şi în continuare la armele nucleare, a anunţat Kremlinul.

UPDATE 20:20. NATO nu mai trimite avioane de luptă în Ucraina

Ucraina nu va primi avioane de luptă, aşa cum a anunţat ieri şeful diplomaţiei europene. După ce Forţele Aeriene Ucrainene au publicat o listă cu aeronavele pe care ar fi urmat să le primească, Polonia şi Bulgaria au dezminţit informaţia. Asta nu înseamnă că ţara nu primeşte ajutor. De altfel, România vrea să devină principalul centru de transfer al ajutoarelor către Ucraina.

UPDATE 19:45. Ucraina anunță că a eliminat un grup de luptători ceceni de elită trimis să-l ucidă pe Zelenski

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a anunțat că o echipă cecenă de elită care plănuia uciderea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost lichidată, informează presa ucraineană.

"Grupul de elită trimis special în Ucraina de Kadîrov pentru a-l elimina pe președintele nostru a fost distrus", a spus Alexey Danilov, potrivit Unian.

UPDATE 19:35. Ucraina se va confrunta miercuri cu un atac devastator. Imaginile surprinse din satelit

Ofensiva rusă se înteţeşte în Ucraina în a şasea zi de război. Toate tunurile sunt pe Kiev. Turnul televiziunii din capitală a fost distrus cu puţin timp în urmă, cinci oameni au fost ucişi. Şi ce e mai rău abia urmează. O coloană militară care se întinde pe 60 de kilometri se îndreaptă spre capitala care, cel mai probabil va fi atacată terestru. Putin vrea să o cucerească fără să o distrugă. Cel puţin 10 civili au murit azi şi în Harkov, după un bombardament care a lovit mai multe clădiri. 

UPDATE 19:25. Premierul Nicolae Ciucă a vorbit cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, despre Ucraina

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut marți o convorbire telefonică cu vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris despre războiul din Ucraina.

Potrivit reprezentanților Guvernului, în cadrul dialogului, a fost analizată situația de securitate din regiune, ca urmare a agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Vicepreședintele SUA a transmis mulțumiri României pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni. Totodată, a fost remarcată importanța solidarității manifestate de aliați pe flancul estic al NATO, care întărește garanțiile de securitate.

UPDATE 18:55. Americanii au ridicat de la sol "Avionul Apocalipsei" pentru un zbor de antrenament. Avionul e proiectat special pentru războiul nuclear

Americanii se pregătesc deja pentru cel mai negru scenariu. Un avion special modificat pentru a face faţă în caz de război nuclear, denumit "avionul Apocalipsei", a fost ridicat de la sol într-o misiune de antrenament de patru ore. Potrivit inews.co.uk, avionul a decolat de la o bază din Nebraska şi a fost însoţit de alte avioane specializate în urmărirea rachetelor balistice.

UPDATE 18:30. Ucrainenii luptă cu inamicii cu mâinile goale

Un gest extrordinar de curaj şi spirit de sacrifiu a avut loc astăzi în Cernihiv. Civilii au ţinut piept tancurilor ruseşti. 

Cu mâinile goale, oamenii s-au pus în faţa unui convoi militar şi i-au împiedicat înaintarea. Ucrainenii s-au opus inamicului şi au cântat în faţa blindatelor inmul ţării. Un moment solemn şi emoţionant care dovedeşte încă o dată de ce sunt în stare cei însufleţiţi de acelaşi scop.

Scenele s-au repetat la Melitopol. "Fasciștilor! Aveţii de gând să ne împușcaţi paşnic? Nu avem arme! Duceţi-vă acasă! Duceţi-vă acasă!", au strigat oamenii neînarmați care au împiedicat deplasarea unui convoi de blindate

UPDATE 18:10. Cinci persoane au murit în urma atacului asupra turnului TV din Kiev

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că cinci persoane au decedat în urma atacului, iar alte au fost rănite şi au fost transportate de urgenţă la spital.

UPDATE 17:40. Ruşii au bombardat turnul TV din Kiev

Forţele militare ruse au bombardat turnul TV din Kiev. Mai multe filmuleţe postate pe reţelele de socializare arată momentul şi turnul în flăcări.

UPDATE 17:15. Ucraina și Rusia reiau negocierile miercuri

O a doua rundă de negocieri între oficialii ruși și ucraineni a fost programată pentru miercuri, 2 martie, anunţă Reuters, care citează agenția de știri de stat rusă TASS. Primele discuții dintre cele două părți au avut loc luni și s-au încheiat fără o concluzie concretă.

Glavkom, publicaţie ucraineană, a dezvăluit termenii avansaţi de părţi în timpul primei întâlniri. Potrivit acesteia, Rusia i-ar fi cerut Ucrainei să aprobe în parlament statutul de neutralitate al ţării şi să organizeze un referendum pe această chestiune.

În afară de aceasta, partea rusă a cerut Ucrainei să recunoască republicile populare (autoproclamate n.red.) Doneţk şi Lugansk în graniţele administrative ale regiunilor corespunzătoare şi să renunţe la cererea ca Crimeea să fie returnată Ucrainei. Potrivit Glavkom, Ucraina a cerut încetarea focului şi retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său.

UPDATE 17:00. Primul schimb de prizonieri a avut loc în regiunea Sumy: un ofiţer rus pentru cinci luptători ucraineni

Regiunea Sumy, din nord-estul Ucrainei, a fost scena primului schimb de prizonieri ruso-ucrainean. Un ofițer rus capturat a fost eliberat în schimbul a cinci luptători din forțele de apărare ale Ucrainei, a declarat guvernatorul Dmytro Zhyvytskyy.

Zhyvytskyy a adăugat că este primul astfel de schimb din zonă şi a postat un videoclip cu un bărbat cu părul blond, încătușat, purtând o jachetă verde de camuflaj, spunând că s-a născut în 1997 în orașul rus Omsk. El a mai spus că a fost dus pentru a fi schimbat cu luptători ucraineni.

UPDATE 16:45. Starea mintală a lui Vladimir Putin provoacă temeri în Occident: ”Este singur. Nu-i mai ascultă nici pe oligarhi”

Oficialii occidentali se tem pentru starea mintală a lui Vladimir Putin și îl urmăresc cu prudență pe liderul de la Kremlin la 6 zile de la declanșarea războiului din Ucraina, relatează CNN. Ei se tem că sub presiunea sancțiunilor economice zdrobitoare care au prăbușit rubla combinată cu lipsa de progres a armatei ruse în Ucraina, liderul rus ar deveni și mai imprevizibil și va ataca și mai agresiv. 

UPDATE 16:35. Ucraina cere Chinei să determine Rusia să oprească războiul

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, i-a cerut omologului său chinez Wang Yi, într-o discuţie telefonică avută marţi, să se folosească de legăturile Beijingului cu Moscova pentru a opri invazia militară rusă asupra Ucrainei, a transmis Ministerul de Externe de la Kiev într-un comunicat.

Conform comunicatului, Wang Yi i-a spus lui Dmitro Kuleba că Beijingul este pregătit să depună toate eforturile pentru a ajuta la oprirea războiului prin diplomaţie.

China, care şi-a dezvoltat relaţiile cu Moscova în ultimii ani, dar păstrând în acelaşi timp legături diplomatice cordiale şi schimburi comerciale puternice cu Kievul, a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei sau să îl numească "invazie".

Discuţia dintre cei doi miniştri de externe este prima anunţată public de când Rusia a început joi atacul asupra Ucrainei. Convorbirea a fost iniţiată de Kuleba, conform Ministerului de Externe chinez.

Wang Yi a reiterat apelul Chinei la găsirea unei soluţii la criză prin negocieri, spunând că sprijină toate eforturile internaţionale care ar putea ajuta la obţinerea unei rezolvări politice, a mai precizat diplomaţia chineză.

UPDATE 16:20. Turist britanic, prins în războiul din Ucraina. Anul trecut a rămas blocat şi în Afganistan, tot pe timp de război

Un tânăr britanic a mers în Ucraina ca turist, fără a ține cont de sfaturile guvernului, la doar o zi după ce armata lui Putin a invadat teritoriul vecin.

Miles Routledge, în vârstă de 22 de ani, și-a făcut drum în Ucraina sfâșiată de război, totul la doar câteva luni după ce a rămas blocat în Kabul, Afganistan, atunci când teritoriul a fost cucerit de talibani.

UPDATE 16:05. Ucraina cere excluderea Rusiei din Consiliul Europei

Ambasadorul Ucrainei la Consiliul Europei, Boris Tarasiuk, a cerut marţi excluderea Rusiei din această organizaţie paneuropeană, care pentru moment nu a decis decât să "suspende" vineri activităţile delegaţilor şi parlamentarilor ruşi din rândurile sale.

"Suspendarea Rusiei de la participarea la Comitetul de Miniştri (executivul Consiliului Europei - n.r.) şi din cadrul Adunării Parlamentare nu este suficientă", a declarat diplomatul ucrainean în cadrul unei conferinţe de presă la Strasbourg, sediul Consiliului Europei.

"Ni s-ar părea logic ca Rusia să fie complet exclusă din Consiliul Europei", a spus Boris Tarasiuk, care şi-a exprimat speranţa că, miercuri, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, unde sunt prezenţi cei 47 de reprezentanţi permanenţi ai ţărilor membre (mai puţin Rusia, după suspendarea sa), se va pronunţa în acest sens în timpul reuniunii sale săptămânale regulate.

Diplomatul ucrainean a mai anunţat că ţara sa a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a lua măsuri de urgenţă împotriva Rusiei. "Dreptul fundamental la viaţă este încălcat flagrant în fiecare minut de trupele ruse", a subliniat el.

Organizaţie responsabilă cu monitorizarea respectării drepturilor omului pe continent, Consiliul Europei, creat în 1949, reuneşte aproape toate statele din Europa, inclusiv Rusia şi Ucraina.

Consiliul a sancţionat deja Rusia în 2014 când aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea.

UPDATE 16:00. Rusia a tăiat accesul armatei ucrainene la Marea Azov

Forţele ruse au tăiat accesul armatei ucrainene la Marea Azov, la nord de Marea Neagră, a informat marţi agenţia de presă TASS, preluată de Reuters, citând Ministerul Apărării de la Moscova.

Forţele separatiştilor proruşi din estul Ucrainei "au ajuns la graniţele provinciei Doneţk a Ucrainei şi s-au alăturat trupelor Federaţiei Ruse, care au luat sub control zonele ucrainene de-a lungul Mării Azov", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, citat de agenţia RIA Novosti.

UPDATE 15:50. Rusia anunţă public şi oficial ce obiective din Ucraina va bombarda

Ministerul rus al Apărării a emis, marţi după-amiază, un avertisment adresat populaţiei civile privind planul de a efectua atacuri punctuale asupra unor obiective militare şi ale serviciilor secrete din Kiev.

"Pregătim atacuri de mare precizie asupra centrelor tehnologice ale Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) şi asupra Bazei 72 pentru operaţiuni de război psihologic din Kiev", anunţă Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 15:35. Rusia, boicotată în Consiliul ONU. Lavrov, lăsat să vorbească singur

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov cere, într-un interviu acordat agenţiilor ruse de presă, o retragere a armamentului nuclear american în Occident.

"Occidentul nu trebuie să construiască instalaţii militare în nicio ţară din fosta Uniune Sovietică”, subliniază Lavrov. Rusia nu este de acord cu instalarea unor ogive nucleare în Ucraina, a mai declarat oficialul rus, audiat în Consiliului ONU al Drepturilor Omului

UPDATE 15:25. Zelenski, aclamat la scenă deschisă în Parlamentul European

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi Uniunii Europene să demonstreze că este de partea Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia, la o zi după ce a semnat cererea oficială de aderare la blocul comunitar, transmite Reuters. La finalul discursului, liderul de la Kiev a ridicat brațul și a transmis că "ucrainenii își sacrifică viața pentru apărarea libertății". Gestul său a fost aplaudat de oficialii europeni. 

UPDATE 15:15. ONU se teme de un nou "dezastru Cernobîl" şi avertizează armata rusă: "Un accident nuclear ar avea efecte devastatoare"

Războiul din Ucraina a intrat în a şasea zi. ONU se teme de un nou Cernobîl în Europa după ce armata rusă a început "să opereze" lângă cea mai mare centrală nucleară din Ucraina.

Reprezentanţii ONU au emis o "alertă ridicată" cu vedere la repetarea unui nou dezastru nuclear similar celui de la Cernobîl din 1986 după ce trupele ruse au preluat de cea mai mare centrală nucleară din Ucraina. Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Europene de Energie Atomică, a declarat luni că urmăreşte "foarte atent şi cu îngrijorare ridicată" ce se întâmplă în Ucraina.

UPDATE 15:10. Sean Penn, prins în războiul din Ucraina. Și-a abandonat mașina și a mers pe jos până la granița cu Polonia

Actorul Sean Penn, care realizează un documentar despre războiul din Ucraina, a scris, într-o postare pe Twitter, că a mers câțiva kilometri pe jos până la granița cu Polonia, vorbind astfel despre dificultăţile pe care le-a întâlnit deplasându-se în zona de conflict.

UPDATE 15:05. Două elicoptere ruseşti, doborâte de armata ucraineană în apropiere de Kiev

În această dimineaţă, două elicoptere ruseşti au fost doborâte de armata ucraineană şi au căzut în apă.

S-a întâmplat nu departe de Kiev. De altfel, în cele şase zile de război, ucrainenii au raportat distrugerea a peste 190 de tancuri, a 29 de elicoptere şi a altor 29 de avioane ruseşti, potrivit unor surse. 

UPDATE 15:00. Aleksandr Lukaşenko a dezvăluit de ce Vladimir Putin a atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului

Președintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a dezvăluit, în cadrul Consiliului de Securitate, motivul pentru care trupele ruse au atacat Ucraina de pe teritoriul țării sale. Liderul de la Minsk a spus că, rachetele ucrainene "ar fi zburat către Gomel și Mazyr".

UPDATE 14:40. Putin și-ar fi mutat familia într-un "adăpost nuclear" din Siberia

Vladimir Putin și-ar fi mutat întreaga familie într-un “oraș subteran” din Siberia, susține politologul și fostul profesor rus Valery Solovey. 

Buncărul “de lux” dotat cu echipamente de ultimă generație este situat în Munții Altai și a fost proiectat pentru a oferi adăpost în caz de război nuclear, a declarat politologul Valery Solovey, în vârstă de 61 de ani.

UPDATE 14:30. Zeci de morți și răniți după atacul din Harkov. Bilanțul victimelor, de la începutul invaziei

Cel puţin 10 persoane au fost ucise şi 35 rănite marţi în urma unor lovituri cu rachete lansate de forţele ruseşti asupra centrului oraşului Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a declarat consilierul ministrului de Interne Anton Gheraşcenko într-o postare pe reţelele de socializare. 

''Molozul este în curs de curăţare şi vor fi şi mai multe victime şi răniţi'', a spus ministrul Gheraşcenko, citat de Reuters.

Ambasada Ucrainei la Bucureşti anunţă că, de duminică până marţi, 352 de persoane, inclusiv 14 copii, au fost ucise în conflictul Rusia-Ucraina. Potrivit unui comunicat de presă al misiunii diplomatice, peste 1.680 de persoane au fost rănite, între acestea numărându-se 116 copii. 

Doar în Kiev au fost ucişi, de la începerea conflictului până duminică, 9 civili (printre care un copil), 4 persoane a căror identitate este necunoscută şi 18 persoane care luptau pentru apărarea teritoriului.

În capitala Ucrainei au fost rănite 106 persoane, 47 civili, inclusiv 3 copii. Ambasada Ucrainei aminteşte că 16 copii au fost ucişi de la începutul invaziei.

UPDATE 13:50. Boris Johnson: Asistăm la un dezastru

Premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi că invazia Rusiei în Ucraina este mai gravă decât se aştepta să fie, adăugând că Europa este acum martoră la un „dezastru în desfăşurare”.

„Mi-e teamă să spun că tragedia este mai rea decât în previziunile noastre. Asistăm la un dezastru în desfăşurare pe continentul european. Este clar că Vladimir Putin este pregătit să folosească tactici barbare împotriva civililor nevinovaţi”, a declarat Johnson, potrivit CNN.

UPDATE 13:10. Cât de mult a avansat armata rusă în Ucraina

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA au publicat cea mai recentă actualizare despre războiul din Ucraina. Vezi care este strategia lui Vladimir Putin, în faţa unei apărări ucrainene care a fost mult mai puternică decât se aștepta președintele rus.

UPDATE 13:01. Bombardamente aproape de graniţa cu România

Noi bombardamente au avut loc aproape de graniţa cu România. O bază militară de lângă Ismail, la 15 kilometri de noi, a fost vizată de un atac cu rachete.

Momentan, nu se ştie dacă există răniţi sau morţi.

UPDATE 12:35. Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv, anunță Parlamentul Ucrainei

Militari din Belarus au intrat în regiunea Cernihiv a Ucrainei, pentru a ajuta Rusia în războiul împotriva Ucrainei, anunță Parlamentul Ucrainei pe Twiiter.

"Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv. Informația a fost confirmată publicului de Vitaliy Kyrylov, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Teritorială de Nord", se arată în mesaj.

Anunțul vine după ce, anterior, liderul Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat presei de stat că forțele sale militare nu se vor alătura trupelor ruse în invazia Ucrainei.

UPDATE 12:04. Statul Major al Ucrainei: 5.700 de soldați ruși au fost uciși în război

Marți dimineață au apărut informații potrivit cărora 5.710 soldați ruși au fost uciși în Ucraina, potrivit BBC News, care atribuie cifra unui purtător de cuvânt al Statului Major al Ucrainei. De asemenea, peste 200 de soldați ruși ar fi fost capturați de trupele ucrainene.

Oficialul a mai spus că 198 de tancuri rusești, 29 de avioane, 846 de vehicule blindate și 29 de elicoptere au fost distruse.

UPDATE 11:05. Belarus nu se va alătura invaziei

Liderul Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat presei de stat că forțele sale militare nu se vor alătura trupelor ruse în invazia Ucrainei. Lukașenko, un apropiat al lui Vladimir Putin, a spus că „armata belarusă nu ia parte la acțiunile militare și nu a luat-o niciodată”.

"Putem dovedi asta oricui. Mai mult decât atât, conducerea rusă nu a ridicat niciodată această problemă cu noi - implicarea noastră în conflictul armat. Și nu intenționăm să participăm la această operațiune specială în Ucraina în viitor”, a spus Lukașenko, potrivit BBC News.

UPDATE 10:00. Ședință CSAT convocată de Klaus Iohannis 

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 1 martie 2022, începând cu ora 12:00, la Palatul Cotroceni, transmite Administrația Prezidențială. Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la evoluțiile privind situația de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei și implicațiile pentru România și la măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiați/persoane strămutate pe teritoriul național, în contextul securitar internațional.

UPDATE 9:35. O rachetă rusească a lovit o clădire guvernamentală în Harkov

Bombardamentele rușilor se intensifică în Ucraina. Noi imagini dramatice au fost surprinse în Piața Libertății din orașul Harkov, unde o rachetă a lovit o clădire guvernamentală. Momentul a fost filmat de o cameră de supraveghere.

Imaginile dezastrului, publicate pe contul de Telegram al Serviciului de Urgență al Ucrainei, arată piața devastată în afara sediului administrației din centrul Harkov.

UPDATE 7:57. Un obuz a lovit o maternitate de lângă Kiev

Un obuz rusesc a lovit o maternitate de lângă Kiev, a anunțat directorul general al spitalului, Vitaliy Girin, pe Facebook. Maternitatea privată Adonis este situată în satul Buzova, pe autostrada Zhytomyr, lângă Kiev, unde au loc lupte grele. 

Potrivit lui Girin, toți oamenii au fost evacuați din clădirea grav avariată.

UPDATE 7:16. 70 de soldaţi ucraineni, ucişi într-un atac al artileriei ruse la Ohtîrka

Zeci de soldaţi ucraineni au fost ucişi, duminică, într-un atac al artileriei ruse asupra localităţii Ohtîrka, la nord-est de Kiev, a anunţat un oficial local. 

Dmitro Zhiviţki, şeful administraţiei de stat a regiunii Sumi, spune că atacul a distrus o unitate militară ucraineană, iar salvatorii şi voluntarii au recuperat cadavrele din moloz. 

UPDATE 6:49. UE trimite în Ucraina 70 de avioane de luptă

UE va trimite în Ucraina 70 de avioane de luptă, au anunțat Forțele aeriene ucrainene, potrivit The Kyiv IndependentBulgaria va furniza 16 MiG-29 și 14 Su-25, Polonia va trimite 28 de unități MiG-29, iar Slovacia – 12 MiG-29.

UPDATE 6:30. Sirenele se aud în mai multe orașe din Ucraina

Sirene antiaeriene răsună în mai multe oraşe din Ucraina, în a șasea zi a invaziei rusești. The Kyiv Independent a anunțat pe Twitter că sirenele se aud la Rivne, Ternopîl, Vinniţia şi Volin. Locuitorii sunt sfătuiţi să meargă la cel mai apropiat adăpost.

UPDATE 5:50. Un convoi uriaș de tancuri și blindate se îndreaptă spre Kiev

Imagini din satelit publicate de compania de tehnologie Maxar arată un convoi rusesc de tancuri și blindate, lung de aproximativ 64 de kilometri, care se îndreaptă spre Kiev. Coloana se află în apropierea oraşului Ivankiv, chiar la nord de capitala Ucrainei, potrivit BBC News.

Inițial, se estima că lungimea convoiului era de 27 de kilometri.

Maxar susține că alte fotografii satelitare arată, de asemenea, trupe terestre şi elicoptere de atac în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Reclamă

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citește și
Economist BNR: Cine nu are 5.000 de euro pentru izolarea termică a locuințelor, să apeleze la bănci. Reacția românilor
Stiri economice• ieri la 12:50
Economist BNR: Cine nu are 5.000 de euro pentru izolarea termică a locuințelor, să apeleze la bănci. Reacția românilor
Economist BNR: Cine nu are 5.000 de euro pentru izolarea termică a locuințelor, să apeleze la bănci. Reacția românilor
recomandari pe a1.ro
Cine e tânăra care l-a cucerit pe Bogdan Ionescu de la Insula Iubirii. Cum arată iubita ispitei din Thailanda
Cine e tânăra care l-a cucerit pe Bogdan Ionescu de la Insula Iubirii. Cum arată iubita ispitei din Thailanda
Liderii G7 se adună în Germania într-o reuniune care se anunță a fi dominată de Ucraina
Stiri externe• pe 26.06.2022 la 09:31
Liderii G7 se adună în Germania într-o reuniune care se anunță a fi dominată de Ucraina
Liderii G7 se adună în Germania într-o reuniune care se anunță a fi dominată de Ucraina
PARTENERI
Margherita de la Clejani, condamnată definitiv. Ce pedeapsă a primit după ce a condus drogată și a făcut accident. Exclusiv
Fanatik.ro
Margherita de la Clejani, condamnată definitiv. Ce pedeapsă a primit după ce a condus drogată și a făcut accident. Exclusiv
Margherita de la Clejani, condamnată definitiv. Ce pedeapsă a primit după ce a condus drogată și a făcut accident. Exclusiv
Locul din România unde găsești "Gura de Rai". Zona e una secretă, cu puteri paranormale: nu mai simți oboseala și ești învăluit de energie pozitivă / FOTO
spynews.ro
Locul din România unde găsești "Gura de Rai". Zona e una secretă, cu puteri paranormale: nu mai simți oboseala și ești învăluit de energie pozitivă / FOTO
Locul din România unde găsești "Gura de Rai". Zona e una secretă, cu puteri paranormale: nu mai simți oboseala și ești învăluit de energie pozitivă / FOTO
Putin a anunțat scopul final al „operațiunii militare speciale” din Ucraina. „Nimic nu s-a schimbat”
libertatea.ro
Putin a anunțat scopul final al „operațiunii militare speciale” din Ucraina. „Nimic nu s-a schimbat”
Putin a anunțat scopul final al „operațiunii militare speciale” din Ucraina. „Nimic nu s-a schimbat”
Horoscopul zilei de 1 iulie 2022. Leii au de luat o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine
Horoscopul zilei de 1 iulie 2022. Leii au de luat o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 1 iulie 2022. Leii au de luat o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
GSP
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
Porecla stranie primită de Shakira din partea prietenilor lui Pique: „Toți o știau așa”
Un virus a devenit rezistent la antibiotice: Boala care amenință lumea
Ziare.com
Un virus a devenit rezistent la antibiotice: Boala care amenință lumea
Un virus a devenit rezistent la antibiotice: Boala care amenință lumea
Astronomii au găsit un Super-Pământ pe care ar putea exista forme de viață. Unde se află planeta inedită
Useit
Astronomii au găsit un Super-Pământ pe care ar putea exista forme de viață. Unde se află planeta inedită
Astronomii au găsit un Super-Pământ pe care ar putea exista forme de viață. Unde se află planeta inedită
Fără taxe suplimentare la telefonie și date mobile în UE: a fost prelungit programul Roaming la tarife naţionale
Wall Street
Fără taxe suplimentare la telefonie și date mobile în UE: a fost prelungit programul Roaming la tarife naţionale
Fără taxe suplimentare la telefonie și date mobile în UE: a fost prelungit programul Roaming la tarife naţionale
Brownie fără coacere din doar două ingrediente
Hello taste
Brownie fără coacere din doar două ingrediente
Brownie fără coacere din doar două ingrediente
Ce pedeapsă a primit Margherita de la Clejani, după ce s-a urcat drogată la volan. Vedeta suferă consecințele faptelor sale
9am
Ce pedeapsă a primit Margherita de la Clejani, după ce s-a urcat drogată la volan. Vedeta suferă consecințele faptelor sale
Ce pedeapsă a primit Margherita de la Clejani, după ce s-a urcat drogată la volan. Vedeta suferă consecințele faptelor sale
Povestea elevului care a dat lovitura la Evaluarea Națională! Vasile Amăriuței vrea să urmeze cursurile Liceului de Informatică “Grigore Moisil” din Iași
bzi.ro
Povestea elevului care a dat lovitura la Evaluarea Națională! Vasile Amăriuței vrea să urmeze cursurile Liceului de Informatică “Grigore Moisil” din Iași
Povestea elevului care a dat lovitura la Evaluarea Națională! Vasile Amăriuței vrea să urmeze cursurile Liceului de Informatică “Grigore Moisil” din Iași
Kerem Bürsin și Álvaro Morte din “La casa de papel” au fost fotografiați în cadrul unei întâlniri de afaceri. Despre ce este vorba
tvhappy.ro
Kerem Bürsin și Álvaro Morte din “La casa de papel” au fost fotografiați în cadrul unei întâlniri de afaceri. Despre ce este vorba
Kerem Bürsin și Álvaro Morte din “La casa de papel” au fost fotografiați în cadrul unei întâlniri de afaceri. Despre ce este vorba
Artistul R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. Cum au apărat avocații cântărețului faptele de agresiune sexuală?
Kudika
Artistul R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. Cum au apărat avocații cântărețului faptele de agresiune sexuală?
Artistul R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. Cum au apărat avocații cântărețului faptele de agresiune sexuală?
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
money.ro
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
Lumea în 2040. Cinci scenarii majore
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
redactia.ro
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
Mai ai prin pod așa ceva? Iată cât valoreză un pick-up pe care toți românii îl aveau în anii `70
RECOMANDĂRI
Război Rusia - Ucraina, ziua 127
Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 127 LIVE TEXT. Vladimir Putin denunţă "ambiţiile imperiale" ale NATO. Ucraina încetează relaţiile diplomatice cu Siria

Război Rusia - Ucraina, ziua 127.  Preşedintele rus, Vladimir Putin, a denunţat, miercuri, "ambiţiile...

Publicat la ora 06:53
Război Rusia - Ucraina, ziua 127 LIVE TEXT. Vladimir Putin denunţă "ambiţiile imperiale" ale NATO. Ucraina încetează relaţiile diplomatice cu Siria
Un marfar din Ucraina a deraiat pe o cale ferată din Iaşi
Video

Un marfar din Ucraina a deraiat pe o cale ferată, recent reabilitată, din Iaşi. 7 stâlpi de electricitate au fost puşi la pământ

Publicat la ora 07:43
Un marfar din Ucraina a deraiat pe o cale ferată, recent reabilitată, din Iaşi. 7 stâlpi de electricitate au fost puşi la pământ
Valul de aer cald din Africa a făcut prima victimă în România. Un bărbat a murit pe stradă, în mijlocul zilei, la Satu Mare
Video

Valul de aer cald din Africa a făcut prima victimă în România. Un bărbat a murit pe stradă, în mijlocul zilei, la Satu Mare

Publicat la ora 08:00
Valul de aer cald din Africa a făcut prima victimă în România. Un bărbat a murit pe stradă, în mijlocul zilei, la Satu Mare
Scandal uriaş într-o comună din Prahova, după ce un ales a venit beat pulbere la şedinţa de Consiliu: "Nu există aşa ceva!"
Video

Scandal uriaş într-o comună din Prahova, după ce un ales a venit beat pulbere la şedinţa de Consiliu: "Nu există aşa ceva!"

Publicat la ora 07:59
Scandal uriaş într-o comună din Prahova, după ce un ales a venit beat pulbere la şedinţa de Consiliu: "Nu există aşa ceva!"
CITEȘTE PE A1.ro
Mama lui Robert Glință a răbufnit după ce ministrul Sportului nu menționat nimic despre prestația fiului său la Budapesta
Mama lui Robert Glință a răbufnit după ce ministrul Sportului nu menționat nimic despre prestația fiului său la Budapesta
Toboșarul Travis Barker este spitalizat. Soțul lui Kourtney Kardashian are probleme grave din cauza unei erori medicale
Toboșarul Travis Barker este spitalizat. Soțul lui Kourtney Kardashian are probleme grave din cauza unei erori medicale

BREAKING NEWS

De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor, situată 45 de km de România: ce au auzit românii din...

De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor, situată 45 de km de România: ce au auzit românii din Sulina