Antena LIVE

Curs valutar

"Ne consolidează demnitatea". Sute de cupluri de același sex din Thailanda și-au oficializat relațiile după adoptarea legii egalităţii căsătoriilor

Sute de cupluri de acelaşi sex din Thailanda au profitat de intrarea în vigoare a legii care le permite să se căsătorească, aşa că şi-au oficializat relaţia. Este prima ţară din Asia de Sud-Est care recunoaşte egalitatea căsătoriilor şi reprezintă o victorie de proporţii pentru comunitatea LGBTQ.

De la 24.01.2025, 09:07
WhatsApp
Vezi și:

Membrii acesteia s-au luptat mai bine de 10 ani pentru a obţine aceleaşi drepturi la căsătorie precum cuplurile heterosexuale. Căsătoriile între cuplurile de acelaşi sex au avut loc într-un mall din Bangkok, unde au fost întâmpinate cu un covor curcubeu întins pe jos şi o mulţime de fotografi.

Totuşi, în Thailanda, lupta pentru drepturi egale continuă pentru alte minorităţi sexuale, cum este cazul persoanelor transgender. Aceştia doresc să-şi poată schimba identitatea de gen, mai ales că numărul lor nu este deloc neglijabil. În Thailanda, în acest moment, există peste 300.000 de persoane transgender.

Primele cupluri care au spus "Da"

Lacrimi de bucurie, săruturi şi un steag în culorile curcubeului: primele cupluri LGBT+ şi-au spus "Da" în Thailanda joi, odată cu intrarea în vigoare a legii care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex, o premieră în Asia de Sud-Est, informează AFP.

"Astăzi este o zi excepţională. Avem dreptul de a iubi, la fel ca ceilalţi", a declarat zâmbind Sappanyoo Panatkool, în vârstă de 38 de ani, care s-a căsătorit cu partenerul lui de viaţă, Apiwat Apiwatsayree, în vârstă de 49 de ani.

Cei doi actori, care purtau costume asortate, figurează printre primele cupluri gay din Thailanda care au primit din partea autorităţilor certificatul de căsătorie. Această procedură, esenţial administrativă, poate să dureze doar câteva minute, însă pentru comunitatea LGBT+ ea reprezintă încununarea luptelor duse timp de mulţi ani în numele egalităţii de drepturi.

"Suntem atât de fericite. Aşteptam această zi de 10 ani", a declarat Thanaphon Chokhongsung, în vârstă de 59 de ani. Această thailandeză s-a căsătorit cu partenera ei, Sumalee Sudsanet, de 64 de ani, într-un arondisment al capitalei thailandeze, Bang Rak, ce poartă un nume evocator: "rak" înseamnă "iubire" în limba thai. "Legalizarea căsătoriilor gay ne consolidează demnitatea. Emoţiile mele de astăzi sunt atât de puternice încât nici nu pot să le exprim", a adăugat Sumalee Sudsanet.

Celebrările în masă au început şi într-o sală de convenţii a unuia dintre cele mai mari centre comerciale din centrul oraşului Bangkok, unde mai mulţi funcţionari au fost relocaţi pentru a gestiona afluxul de cereri în căsătorie.

Consens

Concerte, discursuri, forumuri de discuţii, spectacole cu travestiţi, defilări pe covorul roşu ale unor celebrităţi: astfel de evenimente vor avea loc pe tot parcursul zilei de joi în acest mall, epicentrul festivităţilor programate în regatul asiatic, sub sloganul ales de organizatori: "Dragostea învinge".

Noua lege, promulgată de regele Maha Vajiralongkorn în septembrie 2024, nu mai conţine referinţe de gen şi le oferă cuplurilor homosexuale aceleaşi drepturi de moştenire, de proprietate şi de adopţie ca şi cuplurilor heterosexuale.

Căsătoriile gay au suscitat un rar consens în Thailanda, în contextul unei polarizări în creştere între blocul conservator - favorabil armatei şi regelui - şi opoziţia progresistă - susţinută de generaţia tânără.

Acest regat budist are de multă vreme reputaţia unei ţări tolerante faţă de minorităţile sexuale şi de gen, fapt care atrage numeroşi turişti din ţările vecine conservatoare.

Homosexualitatea este ilegală în jumătate din ţările asiatice şi poate să atragă o pedeapsă de trimitere la închisoare pentru mai mulţi ani, aşa cum se întâmplă în Birmania şi Malaezia, state care se învecinează cu Thailanda, a dezvăluit în 2020 un raport întocmit de Asociaţia internaţională a persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, trans şi intersex (ILGA).

Discriminări

"Astăzi, 23 ianuarie 2025, este o altă zi importantă care emoţionează inimile a numeroşi thailandezi. Egalitatea în faţa căsătoriei a devenit o realitate datorită puterii noastre a tuturor", a scris pe reţeaua de socializare X fostul prim-ministru Srettha Thavisin, care a contribuit la accelerarea acestui proces legislativ, până la destituirea sa din august 2024.

Instabilitatea cronică din viaţa politică thailandeză, marcată de lovituri de stat şi proteste populare majore, a fost un obstacol în calea precedentelor tentative de legalizare a căsătoriilor gay.

În pofida progresului obţinut în privinţa căsătoriilor, activiştii LGBT+ continuă să deplângă absenţa recunoaşterii persoanelor transgen şi non-binare, care nu au încă dreptul de a-şi modifica menţiunea privitoare la sexul ce le-a fost atribuit la naştere în documentele lor de identitate.

Campanii de hărţuire online şi de supraveghere digitală i-au ţintit şi pe activiştii pentru drepturile femeilor şi pe cei care susţin cauza LGBT+, în contextul creşterii represiunii faţă de orice voce critică apărută în societatea thailandeză după puciul din 2014, a raportat Amnesty International anul trecut.

"Sunt foarte fericită, dar lupta mea pentru comunitate continuă", a declarat activista Siritata Ninlapruek, vorbind despre problema schimbării de sex în documentele oficiale. "Fie că sunt bărbaţi, femei sau non-binari, oamenii ar trebui să aibă dreptul de a se identifica aşa cum îşi doresc", a adăugat ea.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

thailanda lgbtq casatorie
Întrebarea zilei
Consideri că generaţiile tinere sunt mai puţin cumpătate în privinţa cheltuielilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor...
Fanatik.ro
Publicat 24.01.2025
Cât de bine îi merge Moscovei se vede noaptea. Din satelit
spotmedia.ro
Publicat 23.01.2025
Călin Georgescu, tehnici securiste cu iz mafiot
spotmedia.ro
Publicat 21.01.2025
Pensii mărite cu 240 de lei pentru această categorie de PENSIONARI din România,...
Gandul
Publicat 24.01.2025
Efectele măsurilor economice promise de Trump. Economist: „o operațiune...
Adevărul
Publicat 24.01.2025
În premieră ȋntr-un talent show tv, concurenţii X Factor au susţinătorii cu...
A1
Publicat 24.01.2025
Horoscopul zilei de 25 ianuarie 2025. Racii se gândesc la familie. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.01.2025
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se...
spynews.ro
Publicat 24.01.2025
O descoperire remarcabilă dezvăluie un secret al Imperiului Roman: „Parcă s-a...
GSP
Publicat 21.01.2025
Se alimentează cardurile cu 200 de lei. Cui și care sunt condițiile
Click.ro
Publicat 24.01.2025
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer. Ce „chimicale...
Useit
Publicat 24.01.2025
A murit Cornel Oțelea, singurul handbalist român care a fost de trei ori campion...
Redacţia.ro
Publicat 22.01.2025
Alexandru Ulici, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu” din București,...
libertatea.ro
Publicat 24.01.2025
Sean „Diddy” Combs a intentat un proces de defăimare în valoare de 50 de...
ZU
Publicat 24.01.2025
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Hello taste
Publicat 24.01.2025
Cele mai bune ceaiuri pentru relaxare după o zi lungă de iarnă. Rețete simple...
Deparinti
Publicat 24.01.2025
Aras Bulut Iynemli și-a luat rămas-bun de la colega Ahsen Eroğlu. Postarea...
Happy
Publicat 23.01.2025
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
BZI
Publicat 24.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce riscuri pentru sănătate poate avea scoaterea amigdalelor în copilărie....
Medicool
Publicat 24.01.2025