Netanyahu respinge public presiunile SUA pentru un stat palestinian. Prăpastia dintre Israel și aliații săi se mărește
Război Israel - Hamas. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a transmis Statelor Unite că se opune înființării unui stat palestinian după încheirea războiului din Fâșia Gaza.
De Redactia Observator la 19.01.2024, 10:41Sfidător, Netanyahu a promis, într-o conferință de presă, că va continua ofensiva din Gaza "până la victoria completă". Adică, distrugerea Hamas și eliberarea ostaticilor israelieni rămași încă în captivitate, adăugând că acest lucru ar putea dura "multe luni", relatează BBC.
Aproape 25.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, iar 85% din populație a fost strămutată. În acest context, Israelul se află sub o presiune tot mai mare pentru a frâna ofensiva și pentru a se angaja în discuții serioase cu privire la încheierea războiului.
Aliații Israelului, inclusiv Stalele Unite - dar și mulți dintre inamicii săi - au cerut reluarea scenariuui îndelung discutat al "soluției cu două state" în care un viitor stat palestinian ar urma să stea alături de cel israelian.
În Occident există speranța că actuala criză ar putea forța părțile aflate în conflict să se întoarcă la diplomație, ca alternativă viabilă la crizele nesfârșite de violență. Dar intențiile lui Netanyahu par a fi chiar pe dos.
- Escaladare periculoasă. Pakistanul a atacat cu rachete în Iran, provocând 7 morți, la două zile după atacurile...
- Pacienţii "aşteaptă moartea" în spitalele din Gaza. Dezvăluirile unui oficial OMS: "Îmi cereau mâncare sau...
- Bilanțul războiului Israel-Hamas, după 100 de zile. Zeci de mii de oameni uciși sau răniți în enclava din...
- 100 de zile de război Israel - Hamas. Bombardamentele continuă în Gaza, fără să se întrevadă un final al...
Prăpastia dintre Israel și aliații occidentali se mărește
După comentariile făcute de Netanyahu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a recunoscut că este evident că SUA și Israelul văd lucrurile diferit.
Netanyahu a mai spus tot joi că Israelul trebuie să dețină controlul de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan, adică ar include teritoriul unui presupus stat palestinian.
"Aceasta este o condiție necesară și intră în conflict cu ideea de suveranitate (palestiniană). Ce să fac? Le spun acest adevăr prietenilor noștri americani și, de asemenea, am oprit încercarea de a ne impune o realitate care dăunează securității Israelului" a mai spus el.
Aceste declarații nu sunt surprinzătoare, observă BBC. Netanyahu și-a dedicat întreaga carieră politică respingerii unui stat palestinian. Ba chiar luna trecută s-a lăudat spunând că este mândru că a împiedicat înființarea acestuia.
Însă faptul că Netanyahu respinge în mod public presiunile diplomatice ale Washingtonului arată că prăpastia dintre Israel și aliații occidentali se mărește.
Casa Albă a încercat în mod repetat să influențeze politica militară a Israelului, îndemnând la folosirea armelor ghidate de precizie și nu la loviturile aeriene generale, descurajând o ofensivă terestră și făcând apel la o soluție cu două state și ca Autoritatea Palestiniană să joace un rol în Gaza post-conflict.
Cum vor americanii să arate Gaza după război
SUA au fost extrem de clare despre cum vor să arate Gaza după război a declarat Kirby. "Vrem o guvernare în Gaza care să fie reprezentativă pentru aspirațiile poporului palestinian, să aibă un vot și o voce despre cum trebuie să arate și să nu existe o reocuparea a Fâșiei Gazei", a spus el.
Sfaturile Washingtonului au fost ignorate sau respinse direct, de multe ori public, în timpul vizitelor secretarului de stat al SUA Antony Blinken.
Acest lucru a cauzat o frustrare și mai mare în unele cercuri americane față de sprijinul general al administrației Biden pentru Israel. Au fost făcute apeluri tot mai puternice de a pune condiții ajutorului SUA pentru aliatul său din Orientul Mijlociu.
Comentariile prim-ministrului israelian îi vor mulțumi pe miniștrii de extremă dreapta care susțin guvernul său și pe susținătorii săi tot mai puțini.
Dar îi vor consterna pe cei din țară și din străinătate care sunt din ce în ce mai îngroziți de costul uman al acestui război. Sondajele recente arată că majoritatea israelienilor doresc prioritizarea aducerii ostaticilor rămași acasă față de obiectivul de a distruge Hamas.