New York Times: Generalii ruși au discutat despre utilizarea armelor nucleare tactice în Ucraina. Casa Albă, alarmată
Liderii militari ruși au discutat despre utilizarea armelor nucleare, potrivit unor oficiali americani, citaţi de publicaţia The New York Times. Discuţiile ruşilor au alarmat administrația lui Joe Biden, deoarece ar arăta cât de frustrată a ajuns Moscova din cauza eșecurilor de pe fronturile din Ucraina, relatează sursa citată.
De Redactia Observator la 02.11.2022, 12:25Înalți lideri militari ruși au purtat recent discuţii pentru a stabili când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina. Episodul a provocat îngrijorări în SUA şi Occident, potrivit mai multor oficiali americani de rang înalt, relatează NYT. Președintele Vladimir Putin nu a participat la discuțiile generalilor care au avut loc în contextul în care retorica nucleară a Rusiei s-a intensificat, la fel și eșecurile pe câmpul de luptă.
Cu toate astea, faptul că înalți lideri militari ruși au avut discuții pe această temă a alarmat Casa Albă. Arată cât de frustrați sunt generalii ruși de eșecurile suferite și sugerează că amenințările voalate ale lui Putin de a folosi arme nucleare în Ucraina ar putea să nu fie doar simple cuvinte. Totuși, oficialii americani au spus că nu au nicio dovadă că rușii au pregătit arme nucleare sau au luat alte măsuri tactice pentru a se pregăti de un atac.
Informațiile despre aceste discuții ale generalilor ruși au circulat în cadrul guvernului american la mijlocul lunii octombrie. John Kirby, oficial din Consiliului Național de Securitate al SUA, a refuzat să ofere detalii. "Am fost clar de la început că declarațiile Rusiei cu privire la potențiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare și le luăm în serios. Continuăm să monitorizăm acest lucru pe cât de bine putem, dar nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește pentru o astfel de utilizare", a spus Kirby. Directorul CIA, William J. Burns, a avertizat anterior că dacă Putin devine tot mai disperat, Rusia ar putea să folosească o armă nucleară.
Rusia are 2.000 de arme nucleare tactice
- Putin, ameninţări la adresa Europei mascate în glume. Preşedintele Rusiei a zâmbit când a fost întrebat dacă...
- Vladimir Putin nu trebuie să semneze un decret pentru a opri mobilizarea, anunță Kremlinul. Rușii se tem că...
- Vladimir Putin, nevoit să se bazeze pe importul de armament din Iran. Teheranul ar urma să livreze Rusiei sute de...
Pentagonul estimează că Rusia are un stoc de până la 2.000 de arme nucleare tactice, care sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă pentru a elimina forțele convenționale. Nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată pe câmpul de luptă. O astfel de armă ar putea fi lansată în mai multe moduri, inclusiv cu rachete sau artilerie.
Armele nucleare tactice au o putere mai mică și sunt destinate a fi utilizate pe distanțe mai mici decât focoasele transportate de rachete balistice intercontinentale. Experții militari spun că utilizarea unei arme nucleare - pentru prima dată în peste 75 de ani - ar schimba fundamental cursul războiului. Distrugerile cauzate de o astfel de armă ar depinde de mulți factori, inclusiv de dimensiunea ei și de vreme. Chiar și o mică explozie nucleară ar putea provoca mii de morți, iar anumite părți din Ucraina ar ajunge nelocuibile.
Cu toate acestea, Putin este singurul care poate ordona un atac nuclear tactic și ar putea decide să atace sau nu indiferent de opiniile generalilor săi. Informația vine după ce Moscova a acuzat în repetate rânduri fără dovezi că Ucraina plănuia să folosească o așa-numită bombă murdară - o bombă convențională, dar care conține și material radioactiv. Acuzațiile au declanșat mai multe discuții între ruși, americani și alți oficiali occidentali, inclusiv două apeluri telefonice între secretarul Apărării Lloyd Austin și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.
Putin, singurul care poate decide un atac nuclear tactic
Aceste apeluri telefonice de la sfârșitul lunii trecute au ajutat la atenuarea anumitor tensiuni nucleare. Putin a negat săptămâna trecută că Moscova se pregătea să folosească o armă nucleară în Ucraina. "Nu considerăm că este nevoie de asta. Nu are rost, nici politic, nici militar", a spus Putin atunci. Un oficial european a spus că aceasta a devenit o strategie a lui Putin, să aprindă aprinde tensiunile, să urmărească reacția Occidentului și cetățenilor ruși și apoi să ia măsuri pentru a calma situația.
Tensiunile legate de utilizarea armelor nucleare au crescut de când ucrainenii au început contraofensiva de succes, la începutul lunii septembrie. De atunci, Putin a luat măsuri pentru escaladarea conflictului, a anunțat o mobilizare parțială, a anexat 4 regiuni din Ucraina, s-a implicat mai direct în planificarea războiului și a aprobat o campanie de atacuri cu rachete de croazieră și drone iraniene asupra infrastructurii energetice ucrainene.
Acești pași nu au schimbat succesul Rusiei, iar forțele ucrainene continuă să avanseze pe fronturile din nord-est și sud. Totuși, unele dintre deciziile lui Putin, cum ar fi suplimentarea soldaților, ar putea avea un impact mai mare pe câmpul de luptă în următoarele săptămâni. Oficialii se așteaptă ca luptele să continue și luna viitoare, dar noroiul și vremea mai rece ar putea forța o pauză la începutul anului viitor.