Antena Meniu Search
x

Putin acuză Ucraina că plănuieşte un atac cu bombă murdară: Şi-a pierdut suveranitatea și este controlată direct de SUA. Risc mare de conflict în întreaga lume

 Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia are cunoştinţă despre planurile Ucrainei de a utiliza o "bombă murdară", reluând o acuzaţie nefondată făcută în mod repetat de Moscova în ultimele zile. 

de Redactia Observator

la 26.10.2022, 17:35

Putin acuză Ucraina că plănuieşte un atac cu bombă murdară: Şi-a pierdut suveranitatea și este controlată direct de SUA. Risc mare de conflict în întreaga lume
Vladimir Putin - TASS

Vladimir Putin a declarat la o reuniune cu şefii serviciilor de informaţii din mai multe foste republici sovietice (n.red. Comunitatea Statelor Independente sau CSI), că riscul de conflict în lume şi în regiune este ridicat şi că securitatea la obiective de infrastructură cheie trebuie sporită. Putin a asistat azi prin videoconferinţă la un antrenament al forţelor de descurajare nucleară ale Rusiei. 

Putin: Ucraina plănuieşte să folosească o bombă murdară

Potrivit președintelui rus, Ucraina și-a pierdut de fapt suveranitatea și este controlată direct de Statele Unite, fiind folosită pe post de berbec (armă) împotriva Rusiei, a declarat președintele rus, potrivit TASS. El a atras atenția asupra faptului că în apropierea granițelor țărilor care fac parte din CSI se declanșează conflicte armate. "Ceea ce ei încearcă să realizeze se vede în Ucraina, care a devenit un instrument al politicii externe a SUA. Țara și-a pierdut de fapt suveranitatea și este guvernată direct de Statele Unite, care o folosește ca un berbec împotriva Rusiei și alianţei noastre cu Belarus, împotriva CSTO (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă) și CSI”, a spus liderul rus.

Adevărata atitudine a Statelor Unite față de "sateliții săi" este clară, susţine Putin: "Aproape imediat, teritoriul ucrainean a fost transformat într-un teren de testare pentru experimente militar-biologice. Mușchiul militar al Ucrainei este umflat cu arme grele. Dorința regimului de la Kiev de a obține arme nucleare rămâne neobservată. Autoritățile de la Kiev au declarat public această intenție, dar toată lumea tace. Există, de asemenea, planuri pentru a folosi așa-numita bombă murdară pentru provocări", a spus Putin.

Pe acelaşi subiect

Putin: Risc mare de conflict în întreaga lume

Riscul de conflict în întreaga lume, precum și la nivel regional, rămâne foarte mare a mai spus Putin care a vorbit de "revoluții colorate" şi de conflicte care se aprind în spațiul ţărilor CSI. Lumea devine multipolară, dar unele ţări încearcă "să-şi păstreze hegemonia", a mai spus Putin. "Lumea se schimbă de-a dreptul în fața ochilor noștri și într-adevăr devine multipolară, cu toate acestea, unii participanți internaționali încearcă cu orice preț să-și mențină hegemonia şubredă."

Putin a avertizat şi despre ceea ce el a numit pericolul unei pieței negre a armelor în Ucraina. "Provocări serioase vin de pe piața neagră a armelor care operează în Ucraina, grupurile criminale transfrontaliere sunt implicate activ în contrabanda către alte regiuni”. Putin a precizat şi că nu vorbim "doar despre arme de calibru mic". "Există riscuri ca arme mai puternice să cadă în mâinile criminalilor, inclusiv sisteme portabile de rachete antiaeriene, arme de înaltă precizie."

Separat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că Moscova va continua energic să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra a ceea ce consideră că este ameninţarea cu detonarea unei bombe murdare, cu radioactivi de către Ucraina, conform Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în conferinţa sa zilnică de presă că Moscova doreşte să incite un răspuns activ din partea comunităţii internaţionale.

"Rusia dispune de informaţii potrivit cărora Ucraina pregăteşte un atac cu bombă murdară", a declarat Peskov, întrebat ce fel de măsuri va lua Moscova după ce "a prezentat dovezi" în reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, desfăşurat cu uşile închise marţi seara, că Ucraina ar intenţiona să detoneze o bombă murdară, potrivit agenţiei de presă oficiale TASS.

"Noi avem informaţii care arată că Ucraina se pregăteşte să comită o diversiune teroristă" , a insistat Peskov, adăugând că Federaţia Rusă "va continua viguros să-şi prezinte punctul de vedere în faţa comunităţii internaţionale pentru a o incita să ia măsuri active în ceea ce priveşte prevenirea unui astfel de comportament iresponsabil al regimului de la Kiev".

Formulând aceste acuzaţii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a prezentat vreo probă despre care să-i susţină afirmaţiile şi nici nu a dorit să comenteze rezultatele reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, convocate de Rusia marţi seara, pe tema presupusei bombe murdare a Kievului. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, i-a sunat miercuri pe omologii săi din China şi India pentru a le transmite avertismentul Moscovei, după o serie de convorbiri cu miniştrii apărării din NATO.

SUA, Europa şi NATO au calificat acuzaţia împotriva Ucrainei drept o invenţie a Rusiei, în timp ce guvernul ucrainean a avertizat că Rusia denunţă adesea astfel de probleme atunci când intenţionează să folosească ea însăşi arme interzise, cel mai adesea sub steag fals şi apoi să dea vina pe Kiev, notează agenţiile de presă internaţionale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Putin acuză Ucraina că plănuieşte un atac cu bombă murdară: Şi-a pierdut suveranitatea și este controlată direct de SUA. Risc mare de conflict în întreaga lume