Antena LIVE

Curs valutar

Mărturia cutremurătoare a unui soldat ucrainean: Nimeni nu mai numără morţii la Soledar. Ştim că orașul va fi abandonat. De ce mai luptăm casă cu casă?

Războiul din Ucraina ajuns în luna a 11-a. Se duc în continuare lupte intense şi cu mize importante în Soledar. Forţele Moscovei par să aibă avantajul în oraşul din Doneţk, disputat aprig încă de vara trecută, relatează Reuters. Ucraina neagă că trupele ruse au cucerit oraşul și spune că încă sunt în curs bătălii. 

De la 11.01.2023, 18:02
WhatsApp
Vezi și:

Grupul de mercenari Wagner a anunţat marţi spre miercuri că a preluat controlul asupra micului oraș unde se află mine de sare, deși în centrul oraşului încă rezistă grupări de soldaţi ucrainen. Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că forţele ruse au blocat părți din nordul și sudul orașului.

Dar Ucraina a negat că orașul, care avea o populație de 10.000 de locuitori înainte de război, a căzut în mâinile ruşilor. "La Soledar continuă lupte grele", a scris ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, pe Telegram. "Inamicul și-a înlocuit din nou unitățile după ce a suferit pierderi, a crescut numărul de luptători Wagner, încearcă să treacă prin apărarea noastră și să cucerească complet orașul, dar nu are succes".

Kremlinul nu a revendicat victoria la Soledar și a recunoscut pierderi grele. "Să nu ne grăbim, să aşteptăm declaraţiile oficiale. Există o dinamică pozitivă în curs", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Mărturia cutremurătoare a unui soldat ucrainean: Nimeni nu mai numără morţii la Soledar

Pe acelaşi subiect

Nici Reuters, nici CNN nu au putut verifica în mod independent situația din Soledar. În schimb un fotograf al Reuters care a ajuns la periferie în ultimele zile a spus că mulți locuitori au fugit din oraș. Fotograful a fost martor la coloane de fum ridicându-se peste oraș și la un foc de artilerie necruțător.

Comandanții ruși consideră oraşul Soledar drept platformă pentru a ataca orașul din apropiere, Bahmut, care a rezistat luni de zile atacurilor ruseşti și care este un centru pentru liniile de aprovizionare către estul Ucrainei. Un soldat ucrainean a declarat pentru CNN că situația din  Soledar este "critică" și că numărul morților este atât de mare încât "nimeni nu mai numără morții".

"Nimeni nu vă va spune câți morți și răniți sunt. Pentru că nimeni nu știe sigur. Poziţiile sunt pierdute şi câştigate în mod constant. Ce e azi casa noastră, mâine a soldaţilor Wagner", a mărturisit acesta. Soldatul a mai spus că el credea că liderii militari ai Ucrainei vor abandona în cele din urmă lupta pentru Soledar și s-a întrebat de ce nu au făcut acest lucru până acum. "Toată lumea ştie că orașul va fi abandonat. Toată lumea înțelege asta", a spus el. "Vreau doar să înțeleg care este rostul în a lupta casă cu casă. De ce să murim, dacă oricum vom abandona oraşul azi sau mâine?"

Vladimir Putin însuşi a recunoscut situaţia "dificilă pe alocuri"

O victorie la Soledar ar avea valoare simbolică, militară și economică pentru Moscova, după şirul de eșecuri de pe câmpul de luptă din ultimele luni. Hanna Maliar a declarat marți seară că rușii suferă pierderi mari. "Drumurile sunt pur și simplu presărate cu cadavrele luptătorilor inamici. Luptătorii noștri rezistă cu curaj", a spus ea.

Un fotograf Reuters a vorbit despre  ambulanțe care așteptau să primească răniții de-a lungul drumului de la Soledar la Bahmut și haos în spitalele de campanie. Peskov a recunoscut pierderi ruseşti: "Deși succesele tactice sunt și ele foarte importante, ele vin cu un preț mare, cu prețul eroismului fantastic al luptătorilor noștri".

Soledar este subiectul principal la știrile de la televiziunea de stat rusă, care rareori menționează pierderile rusești. Prezentatoarea Olga Skabeyeva l-a numit "un oraș mic, dar cu o mare semnificație".

Peskov a reluat declarațiile anterioare ale Kremlinului că Moscova ar prefera să-și atingă obiectivele prin mijloace politice și diplomatice. Dar el a spus că nu există perspective imediate de negocieri, având în vedere pozițiile Ucrainei și ale Occidentului care au respins declarațiile Moscovei drept propagandă.

Vladimir Putin însuşi a recunoscut că situația din zonele anexate este "dificilă pe alocuri", dar nu a menționat luptele de la Soledar. La o întâlnire televizată, el a spus că Rusia are resursele necesare pentru a îmbunătăți viața în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova le-a anexat în septembrie.

Minele de sare din Soledar

Șeful gupului militar privat Wagner, un aliat al lui Putin, Evgheni Prigojin, a declarat marți spre miercuri că unitățile sale au preluat controlul deplin în Soledar, deși luptele continuau în centrul orașului. Agenția rusă de stat RIA a transmis că Grupul Wagner controlează minele de sare din Soledar, iar o fotografie postată pe canalul de Telegram al Grupului Wagner părea să-i arate pe Prigojin și luptătorii săi în interiorul unei mine.

Soledar ar fi cel mai important câștig al Rusiei din luna august încoace, după o serie de retrageri ruşinoase şi umilitoare.  Denis Pușilin, liderul zonelor controlate de ruși în Donețk, a declarat că o victorie aici ar deschide noi şanse de a ocupa mai multe orașe semnificative mai la vest. "Este de fapt un punct de cotitură, este momentul pe care l-am așteptat, eliberarea Republicii Populare Donețk", a spus Pușilin.

Analistul american Michael Kofman susine că victoria de la Soledar va avea un preț mare pentru Rusia. Potrivit acestuia bătălia ar putea afecta și planurile ofensive ale Ucrainei și ar putea crește presiunea asupra oraşului Bahmut.

În altă ordine de idei, șeful administrației militare din Herson, sudul Ucrainei, a declarat că forțele ruse continuă bombardarea capitalei regionale, pe care ucrainenii au eliberat-o în noiembrie. În ultimele 24 de ore, aproximativ 40 de clădiri au fost distruse împreună cu multe case. Spitalul de copii a fost bombardat din nou peste noapte, a spus el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia soledar ucraina
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025