Noul comandant-şef al armatei de la Kiev, şcolit în Rusia şi criticat de soldaţi. Ucrainenii nu-l "respectă" şi îl numesc "măcelar" pe Sîrski
Război în Ucraina. Volodimir Zelenskii l-a demis ieri pe "generalul de fier" al Ucrainei, Valeri Zalujnîi, după luni de tensiuni şi speculaţii. L-a pus comandant-şef al Forţelor Armate pe Oleksandr Sîrski, un general care nu este foarte popular. Născut în Rusia şi şcolit la Moscova, Sîrski este considerat un apropiat al preşedintelui iar în Occident sunt temeri că nu va putea să reziste amestecului politic în operaţiunile militare. A fost criticat și de propriii soldați pentru stilul său sovietic şi pentru că nu s-a retras de la Bahmut unde brigăzi ucrainene moderne au fost decimate.
De Redactia Observator la 09.02.2024, 15:53Oleksandr Sîrski, în vârstă de 58 de ani, s-a născut în Rusia şi și-a încheiat studiile militare sovietice la Moscova în 1982. Spre deosebire de Zalujnîi, care nu a servit niciodată în armata sovietică, Sîrski și-a început serviciul militar în 1986, a fost avansat comandant de pluton şi a ajuns să conducă în cele din urmă Brigada 72 Mecanizată a Ucrainei, potrivit Washington Post. A fost detaşat cu unitatea sa în Ucraina, unde a ales să rămână după destrămarea URSS. Generalul a spus că Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, este casa lui.
Până în 2013, a fost șef adjunct al centrului principal de comandă al forțelor armate ale Ucrainei, responsabil pentru cooperarea cu NATO și reformarea armatei la standardele alianței. Propaganda de la Moscova susţine că părinţii lui Sîrski locuiesc în continuare în Rusia în Vladimir, alături de fratele generalului care este paznic. Tatăl său este pensionat, dar a fost colonel al Forțelor Armate Ruse. "Nu se știe dacă noul comandant-șef al Forţelor Armate Ucrainene mai comunică cu familia sa", potrivit canalului rusesc de Telegram Readovka.
În calitate de comandant al forțelor terestre, lui Sîrski îi sunt atribuite apărarea cu succes a Kievului în prima lună de război și orchestrarea unei contraofensive de succes în Harkov în toamna anului 2022. "Are experiență defensivă de succes, în special în operațiunea de apărare de la Kiev. De asemenea, are experiență ofensivă de succes, în special în operațiunea de eliberare a Harkovului. … 2024 poate deveni un succes pentru Ucraina..." l-a lăudat Zelenski într-o declarație.
Financial Times: Sîrski este foarte antipatic în rândul soldaților ucraineni
- Cine este Oleksandr Sîrski, noul șef al armatei ucrainene. Este supranumit „Leopardul zăpezilor”
- Șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a fost demis. Zelenski: "Era timpul pentru o schimbare"
- Zelenski vrea să schimbe nu doar conducerea armatei ucrainene, dar şi a ţării: "Este necesară o resetare"
- Nu mai e cale de întors. Zelenski l-a anunţat pe Joe Biden că vrea să îl demită pe Zalujnîi. Reacţia venită...
Soldaţii ucraineni sunt rezervaţi însă în privinţa sa. A fost criticat pentru modul în care a gestionat în 2023 apărarea oraşului Bahmut. I se reproşează că a aruncat în luptă unități proaspăt formate împotriva mercenarilor Wagner tocmai pentru a îndeplini cu orice preţ sarcina lui Zelenski de a apăra fortăreaţa Bahmut, devenită un simbol al rezistenţei ucrainene.
"Sîrski, un comandant cu experiență, este văzut drept un aliat apropiat al lui Zelenski, care l-a adus cu el în mai multe vizite pe linia de front, pentru a se fotografia cu soldaţii. Cu toate acestea, Sîrski este foarte antipatic în rândul soldaților ucraineni. Unii oficiali și analiști occidentali care consiliază Washingtonul și-au exprimat temeri în legătură cu deciziile militare luate de Sîrski de la începutul războiului și s-au arătat îngrijoraţi cu privire la capacitatea sa de a rezista ingerinţei politice în operaţiunile militare", scrie Financial Times. "Zalujnîi, în schimb, a ajuns atât de popular în rândul militarilor şi cetăţenilor, încât unii aliați ai președintelui au început să-l vadă ca pe un potențial rival politic".
"Decizia de a-l numi pe Sîrski comandant-șef este de așteptat să provoace reacții în rândul militarilor de pe front. Soldații de rând nu-l plac pe Sîrski, considerat de mulți a fi un comandant în stil sovietic, care a ținut trupele mult prea mult timp sub focul ruşilor în orașul Bahmut, care în cele din urmă a căzut, cucerit de trupele Moscovei. Mii de soldați ucraineni au fost uciși și mulți alții au fost răniți apărând orașul considerat a avea o valoare strategică limitată. Unii soldați ucraineni îl numesc pe Sîrski măcelar", potrivit Washington Post.
"Știu doar ce am auzit de la subalternii mei", a spus un oficial militar de rang înalt care a vorbit cu Washington Post sub protecţia anonimatului. "Sută la sută dintre ei nu îl respectă pentru că nu cred că pune preţ pe viețile soldaților. În comparație cu Zalujnîi, el este susţinut mai puţin de soldaţi".
Lui Zalujnîi i s-a oferit postul de ambasador al Ucrainei în Marea Britanie, dar a refuzat deoarece este un post de civil, scrie Washington Post citând doua surse. Zalujnîi, militar de carieră, nu se poate retrage din armată în timp ce Ucraina este sub legea marțială. "Nu este clar cum numirea lui Sîrski, va ajuta la îmbunătățirea situației de pe front care a devenit din ce în ce mai periculoasă pentru Ucraina", remarcă Washington Post.
Washington Post: Sîrski este considerat un apropiat loial lui Zelensk, care nu îi contestă deciziile militare
Oficialii americani nu au comentat prea mult schimbarea comandantului-șef al Forţelor Armate Ucrainene. "Președintele Zelenski este comandantul șef al forțelor sale armate. El poate decide cine face parte din conducerea armatei sale. Asta înseamnă controlul civil. Noi ştim asta. Și vom lucra cu oricine este responsabil de armată", a reacţionat joi purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.
Pentru unii oficiali americani, Sîrski era mai impresionant ca soldat de luptă clasic, pentru că arăta că înţelege implicațiile de pe câmpul de luptă atunci când se confrunta cu ceea ce el considera drept decizii politice, scrie Washington Post..
Dar personalul militar ucrainean de pe front a spus că este deosebit de precaut față de Sîrski tocmai pentru că este considerat un apropiat loial lui Zelenski și șefului administrației prezindenţiale, Andrii Iermak. "Peste câteva luni vor exista probabil încercări de a desfășura acțiuni de asalt sau ceva de genul acesta. Pentru că Sîrski va executa ce spune Zelenski. Iar Zelenski vrea victorii mari", a spus un maior ucrainean care luptă în prezent în estul Ucrainei.
"Cred că vor fi mai multe atacuri necugetate. Și încercări de a păstra teritorii care nu ar trebui să fie ținute. Cum a fost Bahmut, unde în loc să creeze o apărare normală, cu fortificații şi tranșee, a aruncat oamenii într-o mașină de tocat carne pentru a opri acțiunile de asalt. Cred că vom vedea mai mult rahat din asta" a spus el. Un alt comandant a fost mai direct şi a folosit o insultă pentru a spune că soldații ucraineni o vor duce mai rău după această schimbare "pentru că va respecta toate cerințele politice atunci când se iau decizii militare".