Antena Meniu Search
x

Nu mai e cale de întors. Zelenski l-a anunţat pe Joe Biden că vrea să îl demită pe Zalujnîi. Reacţia venită de la Casa Albă

Război în Ucraina. Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenţionează să îl demită pe comandantul armatei, generalul Valeri Zalujnîi, au declarat vineri două surse bine informate citate de Reuters, citate de news.ro.

de Redactia Observator

la 03.02.2024, 06:42

Nu mai e cale de întors. Zelenski l-a anunţat pe Joe Biden că vrea să îl demită pe Zalujnîi. Reacţia venită de la Casa Albă
- Profimedia

Măsura de a-l demite pe generalul Valeri Zalujnîi, care a intrat în conflict cu preşedintele Volodimir Zelenski în legătură cu strategia militară şi cu alte probleme, vine în urma contraofensivei ucrainene de anul trecut, care nu a reuşit să recupereze porţiuni semnificative din teritoriul acaparat de Rusia prin agresiune.

Oficialii americani au transmis Ucrainei că nu se opun concedierii lui Zalujnîi

O sursă apropiată de biroul lui Zelenski a declarat că cei doi nu sunt de acord nici în privinţa unei noi campanii de mobilizare militară, preşedintele opunându-se propunerii lui Zalujnîi de a chema 500.000 de soldaţi noi.

Cu toate acestea, sursa a adăugat că procesul de demitere a lui Zalujnîi din funcţia de comandant-şef al forţelor armate ucrainene a fost suspendat pentru moment, în timp ce oficialii analizează cine ar trebui să fie înlocuitorul său.

Pe acelaşi subiect

O a doua sursă bine informată a declarat că Casa Albă nu şi-a exprimat o poziţie într-un fel sau altul cu privire la planul de înlocuire a lui Zalujni. "Aş dori să subliniez că răspunsul Casei Albe a fost că nu am sprijinit sau obiectat la decizia lor suverană", a declarat sursa. "Casa Albă a transmis că este de competenţa Ucrainei să ia propriile decizii suverane cu privire la personalul său", a insistat sursa.

Ziarul The Washington Post a fost primul care a relatat că Ucraina a informat Casa Albă despre planul de demitere a lui Zalujni. Oficialii americani au transmis Ucrainei că nu se opun concedierii lui Zalujnîi, a precizat sursa apropiată biroului preşedintelui ucrainean. "SUA sunt de acord ca Ucraina să-l demită", a declarat sursa.

Nu au existat detalii cu privire la calendarul planului. "În acest moment, ambele părţi (preşedintele şi generalul) au luat o pauză pentru a determina cum va arăta viitorul, iar deocamdată statu quo-ul va rămâne până la noi ordine", a declarat sursa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Nu mai e cale de întors. Zelenski l-a anunţat pe Joe Biden că vrea să îl demită pe Zalujnîi. Reacţia venită de la Casa Albă