Noul președinte al Coreei de Sud, despre Kim Jong-un: "Este alegerea lui dacă vrea să înceapă un dialog cu noi"
Noul președinte al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a vorbit cu jurnaliștii de la CNN despre situația internațională, dar și despre abordarea pe care o va avea în raport cu vecinii din nord care,doar în acest an, a făcut 15 teste balistice, de două ori mai multe față de ultimii doi ani. Liderul de la Seul consideră că abordarea predecesorului său nu a avut succes și a subliniat că va avea o poziție mai dură față de Kim Jong-un.
De Adrian Popovici la 24.05.2022, 09:03"Să scăpăm temporar de provocările sau de un posibil conflict cu nord-coreenii nu este ceva ce ar trebui să facem", a declarat Yoon Suk-yeol . "Acest tip de abordare din ultimii cinci ani s-a dovedit a fi un eșec", a adăugat acesta.
Yoon, fost procuror și o figură relativ nouă în spațiul politic sud-corean, a subliniat în mod constant poziția sa dură față de Coreea de Nord și dorința de a consolida armata țării sale, o abordare radical diferită față de cea a predecesorul Moon Jae-in, care a fost adeptul dialogului și al reconcilierii pașnice. În ciuda poziției sale, Yoon a declarat luni că nu își dorește ca Coreea de Nord să "se prăbușească".
În acest context, Yoon este de părere că "mingea este în curtea președintelui Kim, Este alegerea lui dacă vrea să înceapă un dialog cu noi". De asemenea, el este de părere că testele nucleare făcute de regimul din nord destabilizează situația internațională și, din această cauză își dorește "o prosperitatea împărtășită în Peninsula Coreeană".
Întărirea alianței cu SUA, singura opțiune a Coreei de Sud în contextul actual
Pe fondul creșterii numărului de teste balistice din Coreea de Nord, pentru sud-coreeni, singura opțiune viabilă rămâne apropierea de SUA. iar vizita lui Joe Biden i-a oferit lui Yoon posibilitatea de a-și respecta promisiunile din campania electorală.
În conferința de presă pe care cei doi președinți au ținut-o la finalul unei întrevederi, aceștia au anunțat reluarea și chiar extinderea exercițiilor militare comune. Acestea au fost oprite în timpul administrației Trump și ar putea atrage o reacție agresivă din partea Coreei de nord. Yoon a declarat că o astfel de decizie reprezintă "datoria de bază a fiecărei armate din întreaga lume de a-și menține pregătirea pentru luptă".
Yoon a mai anunțat că administrația Biden este dispusă să ofere asistența necesară Coreei de Sud, inclusiv apărarea împotriva atacurilor cu rachete și o garanție în fața atacurilor nucleare. Cu toate acestea, liderul de la Seul a ținut a exclus posibilitatea amplasării unor arme atomice tactice pe teritoriul țării sale.
Parteneriatul cu SUA ar putea fi extins nu doar în ceea ce privește ținerea sub control a agresiunilor nord-coreene, dar și în ceea ce privește situația din regiune. Astfel, Yoon a declarat că este în "interesul național" al Coreei de Sud să se alăture cadrului economic indo-Pacific al lui Biden, un plan economic care vizează, în cele din urmă, extinderea colaborării dintre americani și aliații din regiune în vederea limitării influenței Chinei.
Coreea de Sud încearcă să găsească un echilibru între alianța militară cu SUA și legăturile economice tot mai strânse cu China, asta chiar dacă tensiunile în relația cu Beijingul au fost în creștere în ultimii ani. Yoon a încercat în campania electorală să îi prezinte pe chinezi ca rivali economici și a respins posibilitatea unui război economic cu aceștia.
"Chiar dacă ne consolidăm alianța cu SUA în domeniul securității și al tehnologiei, asta nu înseamnă că cooperarea noastră economică cu China este neimportantă", a adăugat președintele sud-coreean.