Joe Biden anunță extinderea cooperării militare și economice cu Coreea de Sud
Joe Biden s-a întâlnit cu noul președinte al Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, în timpul primul său turneu diplomatic din Asia. Cei doi au vorbit despre colaborarea militară, ajutorul de care Coreea de Nord ar putea avea nevoie pentru a gestiona valul de cazuri Covid-19 și chiar o posibilă întâlnirea între cei doi lideri din peninsulă, notează Reuters.
Liderii de la Seul și Washington au căzut de acord că cooperarea militară dintre țările lor trebuie să vizeze contracararea amenințărilor din partea Coreei de Nord, dar și menținerea lanțurilor de aprovizionare din regiunea indo-pacifică.
Schimbările din comerțul internațional și lanțurile de aprovizionare au dat un nou impuls celor două țări pentru a-și aprofunda relația, a spus Yoon, cerând cooperarea în domeniul bateriilor electrice și semiconductorilor.
Un subiect important pe agenda celor doi lideri a fost creșterea numărului de cazuri Covid-19 din Coreea de Nord. În ultimele zile, atât Yoon Suk-yeol, cât și Joe Biden au anunțat că i-au propus lui Kim Jong-un trimiterea de ajutoare umanitare pentru gestionarea crizei, dar că au fost refuzați su chiar ignorați.
O extindere a cooperării militare în fața amemințării din Coreea de Nord
- Coreea de Nord, în fața unei catastrofe Covid. Ce plănuiește de fapt Kim Jong-un
- Congresul SUA a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Ce va face Kievul cu banii
- Joe Biden "sprijină cu fermitate" aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO. SUA promit că se vor implica în caz de...
Aceasta este prima întâlnire dintre cei doi lideri, președintele Coreei de Sud preluându-și mandatul în urmă cu mai puțin de două zile. Trebuie subliniat că această vizită are loc pe fundalul informațiilor care sugerează că Kim Jong-un este gata să organizeze noi teste nucleare sau balistice.
Pentru a răspunde amenințărilor venite dintre Nord, Yoon Suk-yeol a cerut garanții suplimentare de securitate din partea SUA pe care le-a și primit. Într-o declarație făcută după întîlnire, americanii și-au anunțat angajamentul de a apăra Coreea de Sud, chiar și cu arme nucleare dacă este necesar.
Cei doi lideri au vizitat vineri o fabrică de semiconductori Samsung, unde Biden a declarat că țări precum Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud "împărtășesc valori comune" și trebuie să coopereze mai mult pentru a-și proteja securitatea economică și militară.
Președintele sud-coreean, dornic să joace un rol mai important în problemele regionale, a declarat că țara sa se va alătura Cadrului Economic Indo-Pacific (IPEF) propus de Biden, prin care vor fi stabilite standarde privind forța de muncă, protejarea mediului și lanțurile de aprovizionare.
Având în vedere că China este principalul partener comercial al Coreei de Sud, președintele Yoon a avut un ton prudent în ceea ce privește poziția față de Beijing. El a declarat vineri că aderarea Coreei de Sud în acest acord nu trebuie să intre în conflict cu legăturile economice ale celor două țări.
"Sperăm că SUA se vor ridica la nivelul declarațiilor și vor colabora cu țările din zonă pentru a promova solidaritatea și cooperarea din regiunea Asia-Pacific, în loc să comploteze", a declarat Liu Xiaoming, oficialul chinez responsabil de relația cu Coreea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰