Nu vom şti niciodată originile pandemiei de COVID-19. OMS a renunțat tacit la cea de-a doua etapă a investigaţiei, din cauza Chinei
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat tacit la cea de-a doua etapă din mult-așteptata investigație științifică privind originile pandemiei de COVID-19, relatează revista Nature. OMS a invocat imposibilitatea de a efectua studii cruciale în China.
De Redactia Observator la 15.02.2023, 18:20Încă din vara lui 2021, China a refuzat să asiste OMS în a doua etapă a planului de a investiga originile pandemiei de coronavirus. Potrivit BBC, OMS a încercat să auditeze laboratoarele din zona în care virusul a fost identificat pentru prima dată. De atunci, OMS nu a mai putut avansa cu studiile şi a abandonat cea de-a doua fază a investigație științifice, invocând provocările continue legate de încercările de a efectua cercetări în China.
Cercetătorii și-au exprimat dezamăgirea că investigația nu continuă
Cercetătorii spun că sunt dezamăgiți că investigația nu va mai putea continua deoarece înțelegerea modului în care SARS-CoV-2 a infectat prima dată oamenii este importantă pentru prevenirea viitoarelor focare. Dar fără acces la date cruciale în China, OMS nu mai poate face nimic pentru a avansa studiile, a spus Angela Rasmussen, virolog la Universitatea Saskatchewan din Canada. "Au pur şi simplu mâinile legate."
În ianuarie 2021, o echipă de experți internaționali, formată de OMS a călătorit la Wuhan, China, locul unde a fost detectat pentru prima dată virusul care provoacă COVID-19. Împreună cu cercetătorii chinezi, echipa a analizat dovezi despre când și cum ar fi putut apărea virusul, în cadrul primei etape a investigaţiei.
Raport preliminar OMS: SARS-CoV-2 s-a răspândit de la lilieci la oameni, posibil printr-o specie intermediară
Echipa a lansat un raport în luna martie a aceluiași an, subliniind patru scenarii posibile, cel mai probabil fiind că virusul SARS-CoV-2 s-a răspândit de la lilieci la oameni, posibil printr-o specie intermediară. Prima etapă a fost concepută ca o fundaţie pentru a doua etapă de cercetări aprofundate pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat în China și în alte părți.
Dar la doi ani de la călătoria care a stârnit un inters mediatic major, OMS a abandonat planurile pentru faza a doua. "Nu există o fază a doua", a declarat pentru Nature Maria Van Kerkhove, epidemiolog american la OMS. OMS a planificat ca programul de cercetare să se desfășoare în faze, a spus ea, dar "acel plan s-a schimbat". "Politica din întreaga lume a îngreunat mult progresul în înțelegerea originilor", a spus ea.
Cercetătorii lucrează pentru a stabili o cronologie a răspândirii inițiale a virusului. Aceasta include eforturi de a prinde liliecii în regiunile care se învecinează cu China în căutarea unor viruși care au legături strânse cu SARS-CoV-2; studii experimentale pentru a ajuta la identificarea animalelor care sunt susceptibile la virus și care ar putea fi gazde; și testarea apei uzate și a probelor de sânge colectate în întreaga lume la sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020. Dar cercetătorii spun că a trecut prea mult timp pentru a culege unele date necesare pentru a identifica locul fix de unde a provenit virusul.