Video Argentina şi-a anunţat retragerea din OMS, după "modelul" Trump. Preşedintele Javier Milei invocă “diferenţe profunde”
Încă o ţară urmează "modelul" lui Donald Trump şi se retrage din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
- Cum au reuşit şase români să fure usturoi de 600.000 de euro în Spania. Liderul reţelei s-ar fi ascuns în România. DETALII la Observator 17:00
- Cum a încasat Horațiu Potra 8 milioane de dolari în trei ani de la chinezi, protejându-le interesele în Africa – Investigație Rise Project
Este vorba despre Argentina, al cărei preşedinte Javier Milei - un admirator al lui Donald Trump, prezent de altfel la învestirea acestuia - şi-a motivat decizia spunând că OMS intervine în suveranitatea ţării. Un alt argument invocat a fost faptul că organizaţia a gestionat foarte prost pandemia de COVID-19.
Milei, ales în noiembrie 2023 pe o platformă ultraliberală, atacă în mod regulat organizaţiile internaţionale. Acesta a ordonat retragerea Argentinei din OMS din cauza “diferenţelor profunde” cu privire la gestionarea de către OMS a problemelor de sănătate, în special a pandemiei de COVID-19, a declarat purtătorul de cuvânt prezidenţial Manuel Adorni.
Adorni a menţionat, de asemenea, o “lipsă de independenţă (a OMS) faţă de influenţa politică a altor state”.
Argentina NU va mai primi sprijin de la OMS
- Iranul condamnă planul lui Trump "de a curăţa" Fâșia Gaza: Presupune eliminarea națiunii palestiniene
- CIA pune în aplicare ordinul lui Trump. Agenţia a trimis la Casa Albă un e-mail neclasificat cu numele unor...
- Dispărut în urmă cu 23 de ani, un român a fost găsit de sora lui în Spania. În tot acest timp, familia i-a dat...
- Reuters: "Riviera" lui Trump din Fâşia Gaza reînvie o idee lansată de ginerele său Kushner
- Cel mai puternic cutremur în Santorini din ultimele zile. 11.000 de oameni au părăsit insula, iar cei rămași...
Retragerea din OMS vine la pachet însă şi cu o serie de consecinţe. Argentina NU va mai avea acces la programe internaţionale de sănătate, la finanţări şi colaborări pentru combaterea bolilor.
Experţii l-au avertizat pe preşedintele Javier Milei că va fi extrem de dificil pentru ţara sa să gestioneze viitoarele crize medicale în acest context. Nu se ştie în acest moment când va fi efectiv implementată decizia preşedintelui.
Trump a afirmat, în mod similar, că agenţia globală pentru sănătate a gestionat greşit pandemia COVID-19 şi alte crize sanitare internaţionale şi că a solicitat plăţi “nedrept de oneroase” din partea Statelor Unite, cel mai mare finanţator al său. La doar câteva ore după învestirea sa în funcţia de preşedinte pe 20 ianuarie 2024, liderul republican a semnat decretul pentru retragerea SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰