Antena Meniu Search
x

Echipa OMS a ajuns în Wuhan. Experţii internaţionali care vor studia originea coronavirusului au fost puşi în carantină

O echipă de cercetători internaţionali din partea OMS a sosit în oraşul Wuhan, din China, unde a fost detectat prima dată coronavirusul. Experţii vor efectua o investigaţie asupra originilor virusului. Echipa formată din zece membri a fost aprobată de către guvernul preşedintelui Xi Jinping, după luni de lupte diplomatice.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 14.01.2021, 10:50

Echipa formată din zece membri a fost aprobată de către guvernul preşedintelui Xi Jinping după luni de lupte diplomatice
O echipă de cercetători internaţionali din partea OMS a sosit în oraşul Wuhan, din China, unde a fost detectat prima dată coronavirusul - Imagine ilustrativă via Profimedia Images
  • Echipa internațională de cercetători OMS a ajuns la Wuhan
  • Specialiştii doresc să cerceteze originile coronavirusului

Echipa OMS a ajuns în Wuhan. Oamenii de ştiinţă suspectează că virusul ar fi ajuns la oameni de la lilieci sau alte animale, cel mai probabil în sud-vestul Chinei. Experţii doresc să găsească mai multe detalii legate de originea coronavirusului. 

Pe de altă parte, partidul comunist aflat la guvernare spune că virusul a fost detectat prima dată în China, dar a venit probabil din străinătate, posibil pe fructe. Oamenii de ştiinţă resping acest lucru, relatează mediafax.ro, citând AP.

Echipa include experţi din Statele Unite, Australia, Germania, Japonia, Marea Britanie, Rusia, Olanda, Qatar şi Vietnam.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat săptămâna aceasta că vor ''face schimb de opinii'' cu oamenii de ştiinţă, dar nu a dat nicio indicaţie dacă li se va permite să adune şi dovezi.

Echipa OMS intră în carantină

Specialiştii care vor studia problema trebuie să stea în carantină timp de două săptămâni, iar mai apoi trebuie să facă un test, pentru a depista dacă există şanse să fie infectaţi. În tot acest timp, ei vor începe să lucreze cu experţii chinezi prin videoconferinţă, pe întreaga durată a izolării. 

Iniţial, China a respins cererile pentru o investigaţie internaţională. După ce Australia a solicitat în aprilie o anchetă independentă, Beijingul a ripostat blocând importurile de carne de vită australiană, vin şi alte bunuri.

Motivul invocat de către autorităţile locale pentru a bloca accesul cercetătorilor a fost existenţa anumitor probleme cu vizele celor care trebuiau să ajungă în ţară. 

Potrivit agendei publicate de OMS pentru cercetarea originii coronavirusului, nu există planuri pentru a evalua dacă ar fi putut exista o eliberare accidentală a virusului la laboratorul din Wuhan, aşa cum au susţinut unii politicieni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Echipa OMS a ajuns în Wuhan. Experţii internaţionali care vor studia originea coronavirusului au fost puşi în carantină